Dijital Eğitsel Bir Oyun: KES SESİ

Dijital Eğitsel Bir Oyun: KES SESİ

Teknolojik araçların eğitime sağladığı katkıların yanı sıra, hazırlanan içeriklerin bu araçlarla kullanımı oldukça yaygınlaştı. Bununla birlikte, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine de uygun içerikler üretilmeye başlandı. Küçük yaştaki öğrencilerin hem ilgisini çekmek, eğlenirken öğretmek amacı ile tablet uygulamaları kullanılıyor.

Bu ihtiyacı karşılamak için hazırlanan ve bir “eğitsel dijital oyun” olan Kes sesi,  zengin içeriğiyle karşımıza çıkıyor.  Okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıfta eğitim gören 4-7 yaş aralığındaki öğrencilerine hitap eden oyunda, alfabede bulunan sesli ve sessiz harfler ekrana, doğru telaffuz sesleri ile birlikte geliyor. Oyuncu telaffuz edilen sesin hangi harfe ait olduğunu diğer harfler arasından seçerek bilmeye çalışıyor. Bu sayede ses bilgisi ve yazı farkındalığı oluşturması hedefleniyor.

Uygulama; öğrencilerin evde tek başına, ebevyenleri ile öğretmenleri veya okulda arkadaşları ile grup olarak her an oynanabilir. Öğretmenler özel ayarlar sayesinde kişiye özel programlayabilir, öğrencileriyle birlikte grup çalışmaları yapabilir aynı şekilde veliler, ayarlar menüsünden bireysel öğrenmeyi desteklemesi için gerekli düzenlemeleri yapabilirler.

Seslerin tekrar edilmesi yönünden büyük yardımcı olan bu uygulama sayesinde öğrenciler dikkatini dinlediğine yoğunlaştırıp, dinlediklerini anlamlandırmada sunulan görsellerden yararlanıp ve duyduğu sesleri ayırt ederek  sesler ile harfleri eşleştirebiliyor.

 

Öğretmen ve veliler için en önemli kısımlarından birisi, oyun sonunda verilen geri dönüş tablosunda, hangi harflerin öğrenilebildiği, öğrencinin hangi harflerde eksikleri olduğu ayrıntılı bir şekilde belirtmesi.  Bu sayede hem veliler hem de öğretmenler eksikleri farkederek bireysel gelişim hedeflerini üst noktaya taşıyabilirler.

Kes sesi uygulaması ekranda gösterilen harf sayılarına göre kolay-orta-zor şeklinde seviyelere göre hazırlanmış, kolay arayüzü, hem göze hem de işitsel duyuya hitap etmesi ile birlikte her seviyeye uygun; anaokulu ve ilkokul müfredatına göre öğretilen seslerin gruplarına göre ayarlanabilir olup okul öncesi ve birinci sınıftaki öğrencilerin kendilerini geliştirebildiği, test edebildiği öğrenirkende çok eğlendiren bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şu an için sadece iPad’lerde oynanabilen oyunu indirmek için: https://itunes.apple.com/tr/app/kes-sesi/id1062888899?mt=8

Oyunun videosu için: https://www.youtube.com/watch?v=96S7x4iTeik