İletişim bilimlerinde eğitim alan her öğrencinin en önemli ihtiyaçları arasında öğrendiklerini pratiğe aktarabilmek, iletişim bilimine dair teorilerin gerçek hayattaki karşılığını geri bildirimlerle alarak iş yaşamında başarılı olmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için hayata geçirdiğimiz Ortak Eğitim Modeli, 2021 yılı itibarıyla sayısı 81'e ulaşan, Türkiye'nin en önde gelen iletişim kurumlarına öğrencilerimizin erişimini olanaklı kılar. Öğrencilerimiz gerçek iş görüşmelerine gider ve bir dönem boyunca, haftada üç gününü Ortak Eğitim Modeli kapsamında deneyim kazanmak için ayırır. Bir dönem sonunda boyunca kazanılan deneyim iki ders ve zorunlu staja sayılır. Dönem sonunda ise partner kuruluş ve akademik danışman tarafından notlanır. Reklamdan, tasarıma, oyundan, dijital mecralara, kurumsal iletişimden, sese dek tüm ilgili alanlardaki konularda pratiğini geliştiren öğrencilerimiz, sektöre henüz üniversitedeyken hazır hale gelir.
Sektörün Önde Gelen Kurumlarıyla İş Birliği
İletişim Fakültesi öğrencileri için hem iş hem deneyim fırsatı sunan Ortak Eğitim Modeli, öğrencilerimizin sektörel deneyimi henüz üniversitedeyken elde etmesini amaçlar. 2020-2021 Akademik Yılı itibarıyla Türkiye'nin önde gelen 81 kuruluşu ile partnerlik anlaşması bulunan fakültemizde öğrenciler, iş birliklerimiz sayesinde iletişim dünyasının farklı unvan ve pozisyonlarını deneyimleyerek mesleki pratiklerle erkenden tanışma imkanı bulur.
Öğrenciyken Mesleki Deneyim Edinme İmkanı
Ortak Eğitim Modeli, güz ve bahar dönemlerini ayrı ayrı kapsayacak şekilde bir dönemlikn programdan oluşur. Her dönem öncesinde web sayfamızın "Haberler" sayfası üzerinden yayınlanan formda öğrencilerimiz programa dahil olan eğitim partnerlerimizin açıkladıkları pozisyonlara başvurur ve yapılan mülakatlar sonucunda yalnızca gerçek bir iş görüşmesi deneyimi edinir.
Üniversitemiz tarafından staj sigortaları yapılan öğrencilerimizin çalışmaları, eğitim partnerlerimizin koordinatörleri ile programı yürüten Fakültemizin öğretim üyeleri tarafından değerlendirilerek nota dönüştürülür. Verilen not, program dahilinde açılan ve öğrencilerimizin danışmanıyla birlikte vereceği karar doğrultusunda bölüm seçmeli, bölüm dışı seçmeli ve genel seçmeli olarak üç farklı ders tipinden seçtiği iki dersin dönem sonu notu olarak öğrencilerimizin ders slotlarına işlenir.
Bugüne dek 81 partner kuruluşta, 7 yıldır 800 öğrencimizin yararlandığı model uygulamalı eğitim açısından fakültemizin artı bir değeri haline dönüşmüştür.
ORTAK EĞİTİM MODELİ SIK SORULAN SORULAR
1. Ortak Eğitim Modeli nedir?
Ortak Eğitim Modeli her güz ve bahar döneminde öğrencilerin başvurabileceği bir staj programdır.
2. Nasıl başvuruda bulunabilirim?
OEM başvuru süreci 3 adımdan oluşmaktadır;
Başvuru Formu: Her dönem başlangıcından önce e-posta, web sayfası ve sosyal medya kanallarıyla firma ve pozisyon bilgilerini içeren başvuru formu öğrencilere iletilir.
Mülakatlar: Öğrenciler başvuruda bulundukları firmalar ile görüşme aşamasına geçerler. Görüşmeler online ya da fiziksel olarak yapılabilir. Birden fazla firmaya başvuruda bulunan öğrenci tüm mülakatlara girmek ve firmalar ile mülakat tarihlerini takip etmek zorundadır.
Başvuru Evrakları: Firma tarafından kabul alan öğrenciler belirtilen tarihlerde başvuru evraklarını eksiksiz bir şekilde fakülte sekreterliğine teslim etmelidir. Teslim etmeyen öğrencilerin sigortaları yapılamaz ve staja başlayamazlar.
3. Başvuru evrakları nelerdir?
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
1 adet fotoğraf
Yerleşke belgesi (ikametgah) ya da adına kayıtlı fatura
Taahhüt Belgesi
- Öğrencinin ailesi tarafından bakılmakla yükümlü olunan kişi durumunda olması veya olmaması haline göre başkanlığımızca iki farklı işlemin yapılması gerekecektir.
- (Buna göre stajyer öğrencilerimizden ailesi tarafından sağlık yardımı alıp bakılanlar 1 No'lu taahhüt belgesini, ailesi tarafından sağlık yardımı almayıp sağlık hizmetlerinden yararlanamayan öğrencilerimiz ise 2 No'lu taahhütnameyi dolduracaklardır.)
Beyan ve Taahhütname 1'i indirmek için tıklayın.
Beyan ve Taahhütname 2'yi indirmek için tıklayın.
Not: Stajyer Sigortası Uygulama Esasları Kanun Metni için İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’nın sitesini ziyaret ediniz.
4. Stajımın süresi nedir? Haftada kaç gün devamlılık sağlamalıyım?
Staj süresi ilgili dönemin akademik takvimine göre ders başlangıç tarihinde başlayıp derslerin bitimi ile son bulur. Öğrenciler OEM kapsamındaki stajlarına haftanın 3 günü devamlılık sağlamalıdır.
5. OEM kapsamında ders saydırabilir miyim?
Ortak Eğitim Modeli kapsamında bir dönemde öğrenci en fazla 2 ders, eğitim hayatı boyunca ise toplamda en fazla 3 ders saydırma talebinde bulunulabilir. Ek olarak öğrencilerin bir dönem içerisinde toplam 20 kredi ders seçme hakları vardır. Ortak Eğitim Modeli kapsamında 1 ders saydırmak isteyen öğrenciler 3 kredi, 2 ders saydırmak isteyen öğrenciler ise 6 kredilerini ders seçim haftasında boşta bırakmak zorundadır. Bu derslerin atamaları add-drop haftasından sonra fakülte tarafından manuel olarak yapılacaktır.
6. OEM kapsamında zorunlu stajımı saydırabilir miyim?
Ortak Eğitim Modeli kapsamında zorunlu stajını saydırmak isteyen öğrenciler, ders seçim haftasında zorunlu staj ders seçimini sistem üzerinden yapmaları ve ilgili staj sorumlusunu bilgilendirmeleri gerekmektedir.
7. Stajımı hangi ders türüne saydırabilirim? Nasıl?
Öğrenci slot eksiğine göre DEP ve NON-DEP türüne dersini saydırabilir. Saydırılmak istenilen ders türü ve ders kodu Ortak Eğitim Modeli Başvuru Formu'ndan işaretlenmelidir.
8. OEM kaç dönem katılım sağlayabilirim?
OEM’de bir dönemde en fazla 2 ders, eğitim hayatınız boyunca toplamda en fazla 3 ders saydırabilirsiniz. Bununla birlikte, ders saydırma yapmamak şartıyla her dönem OEM’den faydalanabilirsiniz.
9. Sigortam kim tarafından karşılanıyor olacak?
OEM kapsamında staj sigortası okul tarafından karşılanmaktadır, bu sebeple stajınız başlamadan önce başvuru evrakları Fakülte Sekreterliğine teslim edilmelidir. Yasa gereği sigorta işlemleri tamamlanmayan öğrenciler stajlarına başlayamazlar. Her öğrenci için ancak bir firmaya sigorta girişi yapılabilir aynı anda iki firmada çalışamazlar.
10. OEM kapsamında aldığım derslerim nasıl notlandırılıyor olacak?
Öğrencilerimizin gerçekleştirdiği tüm çalışmalar partner kurumun ilgili birim yöneticisi ve fakültemizde öğrencimizin faaliyetlerinden sorumlu öğretim üyesi tarafından değerlendirmeler sonucunda bir nota dönüşür. İki notun ortalaması hesaplanarak OEM’den sorumlu öğretim üyesi tarafından sisteme not girişi yapılır. İki notun ortalaması hesaplanarak OEM’den sorumlu öğretim üyesi tarafından sisteme not girişi yapılır.
11. Stajıma devam sağlamadığım durumda ne olur?
Öğrenci Ortak Eğitim Modeli’nden çekilme kararı verirse; withdraw haftasında 1 dersi withdraw etmekte zorunlu olup, ikinci ders atandıysa F olacaktır. Akademik takvimde yer alan withdraw tarihinden daha geç bir tarihte stajdan çekilme durumunda ise alınan her iki ders F olacaktır. OEM kapsamında alınan derslerin bütünleme sınavı, ek sınav, vb. başvuru hakkı bulunmamaktadır.
12. Birinci sınıf öğrencisiyim OEM’e katılım sağlayabilir miyim?
Tüm sınıflar Ortak Eğitim Modeli’ne katılım sağlayabilir ancak 1. Sınıf öğrencileri slotlarında yer bırakamayacağından ders saydıramazlar.
13. Çift Ana Dal ve Yan Dal öğrencisiyim OEM’e katılım sağlayabilir miyim?
Çift Ana Dal öğrencilerimiz başvuru yapabilir. Yan Dal öğrencileri slotlarında yer bırakamayacağından başvuru yapamazlar.
14. OEM’de Genel Not Ortalaması (GNO) koşulu var mı?
Evet, sınamalı durumundaki öğrencilerin OEM’e katılamamaktadır.
(Sınamalı öğrenci: GNO’su 1.80’in altında olan öğrenciler)