İLETİŞİM FAKÜLTESİ SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜ
Üniversite eğitiminin temel amacı; evrensel duyarlılığı, problem çözümleme becerisini ve kritik düşünebilmeyi geliştirmektir. Evrensellik ve esneklik parolasıyla hareket eden Üniversitemiz, öğrencilerin uluslararası standartlara uygun iletişimciler olmalarının yanı sıra gündem yönetici, girişimci, eleştirel, yaratıcı, uzlaştırıcı, uzman ve öncü bireyler olabilmelerini hedeflemektedir.
SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜ
Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü kapsamlı müfredatı ile öğrencilerimizi geçmişten günümüze film üretim pratiklerinin gelişimi doğrultusunda bilgi, içgörü ve bakış açısı kazandırmak amaçlı dört yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrencilerimize film üretimi üzerine hem teorik hem de pratik bir eğitim verirken bu üretimin günümüz teknolojisi ile gelişen dağıtım ve gösterim araçlarını etkin bir şekilde kullanacakları bir deneyim de kazandırmayı amaçlamaktayız. Disiplinlerarası yaklaşımımız, öğrencilerimizin seçtikleri uzmanlık alanından bağımsız olarak, profesyonel hayatlarında karşılarına çıkacak tüm imkanları değerlendirebilecekleri yetenekleri bir aradak sunmaktadır.
Öğrencilerimiz dört yıllık eğitimleri boyunca filmlerin, televizyonun, internetin toplumlara kültürel etkisini incelerken aynı zamanda film ve interaktif dijital medya ürünleri yaratacaklardır. Bu yolda hareketli resmin yaratıcı dilini öğrencilerimize teknolojinin imkanlarını da kullanarak öğretmek; bu dili geliştirmelerini, dönüştürmelerini sağlayacak teorik alt yapıyı oturmak amacımızın yanı sıra onlara aynı zamanda dijitalleşmenin yarattığı değişimini de aktarmak ve onları mesleki hayatlarında bu doğrultuda yetkin profesyoneller olarak yetiştirmek hedefindeyiz. Sanatın ve teknolojik ilerlemenin birleştiği eğitimimizde ders içeriklerimizi de bu yönde değiştirdik. Pratik derslerimiz her gün yenilenen teknolojik gelişmelere ayak uydururken, teorik derslerimizin de içeriği yeni üretim anlatım ve izleme pratikleri üzerine tartışmalar yaratmak üzerine yenilenmiştir.
HEDEFİ
Sinema ve televizyon sektörünün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dönüşümünü fark eden, kendilerini bu dönüşüme uyduran ve bu sayede söz konusu sektörlerde üretime yön veren profesyoneller yetiştirmek önceliğimizdir.
PROGRAM
Bahçeşehir Üniversitesinden mezun olabilmek için 130 kredilik ders yükü tamamlamak gerekmektedir. Öğrencilerimiz ilk iki yılda ileride bir kanaat önderi olacak profesyonelin ilk başta dünyayı, insan doğasını ve ülkesini en iyi şekilde tanıması yönünde aldığı psikoloji, sosyoloji, görsel sanat tarihi ve iletişim teorileri dışında sinema ve televizyon pratiğine ve teorilerine dair kapsamlı bir ders programı ile donatılmaktadır. Sinema tarihi ve film teorisi, dünya sineması gibi derslerin yanı sıra fotoğraf, Yönetmenlik, dijital kurgu, senaryo yazımı, kamera ve ışık, belgesel sinema gibi pratik temelli dersler ile görsel işitsel üretimde öğrencilerimize deneyim kazandırmaktadır. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise öğrencilerimizi profesyonel olarak branşlaşma konusunda yönlendirmek için onlara prodüksiyon, post prodüksiyon, ileri kurgu, ileri senaryo, sinematografi, kısa film yapımı, FX makyaj, sanat yönetimi gibi seçmeli ders havuzu sunmaktayız. Üçüncü sınıftaki seçimlik dersler Departmental Elective, Non-departmental ve General Elective dersleri olup, bu dersler öğrencinin dünya bakışını güçlendirmeye ve ek beceriler kazandırmaya yönelik derslerdir. Öğrenci ayrıca isterse sektör ile işbirliği ile yürütülen COOP derslerini de alabilmektedir. Tüm bu imkanlara ek olarak öğrencilerimiz 3. Ve 4. Sınıfta fakültemizin ortak eğitim modeli kapsamında sektörün önde gelen firmalarında staj yapma şansına eğitim öğretim yılı içerisinde imkan bulabilmektedirler. Böylece aldıkları akademik eğitimi sahada deneyimleme imkanına sahip olmaktadırlar. Sinema ve TV Bölümü öğrencilerimiz 4 yıllık eğitim süreçleri boyunca 8 tane kısa film üreterek mezun olmaktadırlar. 4. Sınıfta iki döneme yayılmış olan Mezuniyet Projesi 1-2 derslerinin kapsamında son kısa filmlerini çekerek mezun olmaktadırlar.
LABORATUVARLAR
Sinema ve Televizyon Bölümünde öğrencilerimizin dört sene boyunca kullanabilecekleri yüksek çözünürlüklü dijital kameralar, ışık ve ses ekipmanları, yaka mikrofonları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra -2. Katta üç tane ileri kurgu ve kompoziting stüdyosu, 1 televizyon stüdyosu, 3. Katta greenbox stüdyomuz, Sony ile yaptığımız anlaşma doğrultusunda oluşturduğumuz Vlog stüdyomuz, 6 mac bilgisayarlı ve öğrencilerimizin kullanımına her daim açık dijital kurgu stüdyomuz bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra pratik derslerimizin bir çoğu mac ve pc laboratuvar sınıflarımızda görülmektedir.
MİSYON
Sinema tarihi, teknolojik gelişmelerin tarihi ile birlikte ele alınmalıdır. Her yeni teknolojiyle birlikte sinema yeni bir anlatım tarzına kavuşmuştur. Günümüzde kültürel üretim iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan yeniliklere göre düzenlenmektedir. Dijital teknoloji, geleneksel film endüstrisinin koşullarını değiştirmiştir. Teknolojik gelişme kültür dünyamızı her geçen gün daha çok etkilemektedir. Değişen koşullar sanatçıya bağımsız bir üretim alanı açmakta; film izleme pratiklerini değiştirmektedir. Dijital çağda cep telefonları ile hazırlanan görsel işitsel üretim gün geçtikçe çoğalan sosyal medya platformları ile daha çok insana ulaşmaktadır. Kısacası herhangi bir fikrin, bir film ya da bir televizyon programı olarak açığa çıkması mümkün hale gelmiştir. Fakültemiz Sinema ve Televizyon Bölümü olarak dijital dönüşüm çağında öğrencilerimizin bu dönüşümü takip etmelerini hedeflediğimiz bir disiplinler arası eğitim programı ile biz de dönüşüme ayak uydurmaktayız. Türkiye, dünyada Amerika Birleşik Devletlerinden sonraki en önemli ikinci dizi ihracatçısıdır. Bu kadar hareketli bir sektöre ayak uyduracak bilgi ve yeteneğe sahip, sadece Türkiye’deki değil, dünyadaki sektörel dönüşümü ve ihtiyacı kavrayabilen ve bu doğrultuda kendini ve sektörü yönlendirebilen genç sinema ve televizyon profesyonelleri yetiştirmek misyonunu hedefliyoruz.
SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜNÜN AMAÇLARI
1-Sinema, Televizyon, Reklam, Görsel habercilik gibi tüm alanlarda görsel işitsel içerik üretebilecek bilgiye ve yeteneğe sahip olurlar
2- Sektörle bir arada eğitimini sürdüren, alanında donanımlı, iletişimin her alanında bilgi sahibi, teknolojik gelişmelere hakim iletişimci olurlar.
3- Kendi alanında uzman, bilgili, bilgiyi kullanma becerisine sahip, bu beceriyle topluma katkı sağlayacak şekilde mesleki gelişimlerine yaşam boyu devam ederler.
4-Teknolojiyi etkin kullanarak küresel rekabet ortamında avantaj sağlar ve değer yaratırlar.
SİNEMA VE TELEVİZYON PROGRAM KAZANIMLARI
BAHÇEŞEHİRLİ OLMANIN AVANTAJLARI
KARİYER OLANAKLARI
Mezun olacak öğrencilere iş bulmaları konusunda Kariyer Merkezimiz yardımcı olmaktadır. Mezunlarımız; televizyon kanallarının çeşitli departmanlarında, film ve dizi yapım şirketlerinde, reklam ajanslarında, post prodüksiyon şirketlerinde tüm pozisyonlarda iş imkanı bulabilmekte, ayrıca kendi şirketlerini ya da ajanlarını da kurabilmektedirler. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilere ileride iş bulma konusunda yukarda da değinilen bir kaç önemli avantaj sunmaktadır. Bunlar;
SİNEMA VE TELEVİZYON SIRALAMA VE TABAN PUANI
2022 Sinema ve Televizyon sıralama ve taban puanları açıklandı. 2022 TYT AYT (YKS) Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2022 yılına ait üniversite yerleştirme puan ve sıralamalarıdır. 2022 yılına ait puanınızı ve sıralamanızı kıyaslayarak tercih yapabilirsiniz.
Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencilerimizin sene içi çalışmalarını görmek için lütfen tıklayınız.