Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) herkes arasında uygun davranışı ve bireysel değerlere saygıyı teşvik eden ve teşvik eden bir ortamı sürdürmeye kararlıdır. Buna göre BAU, ayrımcılık, taciz, misilleme ve/veya cinsel saldırıdan arınmış bir ortam yaratmak amacıyla bu Ayrımcılık Yapmama ve Tacizle Mücadele Politikasını ve Şikâyet Prosedürlerini her düzeyde uygulamaya kararlıdır.
Öğretim üyeleri, öğrenciler, personel ve yöneticiler arasındaki karşılıklı saygı, eğitim-öğretim sürecinin vazgeçilmez bir unsurudur ve bunun hiçbir şekilde aşındırılmamasına azami özen gösterilmelidir. BAU, Irk, din, engellilik, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin Üniversitemiz toplumunun her bireyine güvenli ve sağlıklı bir eğitim ve çalışma ortamı sağlamayı amaçlar. BAU, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın “Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, sektör veya bu tür gerekçeler ayrımı yapılmaksızın her bireyin hakları tanınmaktadır” hükmü ile hareket eder.
Irk, cinsiyet ve/veya cinsel kimlik veya ifade, renk, mezhep, din, yaş, ulusal köken, etnik köken, engellilik, gazilik veya askerlik durumu, cinsiyet, hamilelik, genetik bilgi, medeni durum, vatandaşlığa dayalı ayrımcılık veya taciz statüde veya yasal olarak yasaklanmış herhangi bir temele dayalı olarak kullanılması yasa dışıdır. Böylesi bir durum, üniversitenin karakterine ve amacına zarar verir. Bu tür ayrımcılık veya taciz BAU politikasını ihlal eder ve buna müsamaha gösterilmeyecektir.
BAU, taciz ve ayrımcılığın olmadığı bir öğrenim ve işyeri ortamını destekleyebilecek farklı özellik ve geçmişlere sahip bireylere değer veren bir eğitim ve istihdam ortamı sağlamayı taahhüt eder. Bu taahhüde uygun olarak BAU, tüm üniversite çalışanlarının ve öğrencilerinin yasalarının gerekliliklerine ve ayrıca BAU tarafından ayrımcılık ve taciz konularına ilişkin olarak zorunlu kılınan davranış standartlarına uymasını bekler.
BAU, bireylerin kendilerini sağlıklı ve güvende hissedebilecekleri, tacizden arınmış bir yaşam ve eğitim-öğretim ortamı vaat etmektedir. Taciz, bireyin saldırgan ve yaşamı tehdit edici davranışlara maruz kalması anlamına gelmektedir. Taciz ve saldırı insan hakları ihlalidir ve ceza gerektiren suçlardır. BAU, hiçbir ayrımcılığın ırk, cinsiyet, etnik kimlik, vatandaşlık statüsü, din, yaş, engellilik ve diğer özellikler temelinde gerçekleştirilmeyeceği bir üniversite sistemini taahhüt etmektedir.
BAU, öğrencilere, çalışanlara, stajyerlere, tedarikçilere ve üniversite ile iş yapan diğer üçüncü taraflara karşı ayrımcılığı, tacizi (cinsel/cinsel taciz dâhil), cinsel saldırıyı ve misillemeyi yasaklar. Bunlar, çalışanların suiistimal biçimleri olarak kabul edilir ve bu tür suiistimallerde bulunan kişilere karşı yaptırımlar uygulanacaktır. Bu politika tarafından yasaklanan ayrımcılığa, tacize (cinsel/cinsel taciz dahil), misillemeye veya cinsel saldırıya maruz kaldığına inanan herhangi bir çalışan veya bu tür ayrımcılık, taciz (cinsel/cinsel taciz dahil), misilleme veya cinsel saldırıya tanık olan herhangi bir çalışanın durumu derhal ilgili birimlere ( İK Direktörlüğü- Hukuk Birimi- Öğrenci Dekanlığı- Cinsel Tacizi Önleme Birimi) bildirmeleri gerekmektedir. Bu politika uyarınca şikâyette bulunmak için herhangi bir süre sınırlaması bulunmamakla birlikte, zamanın geçmesi bir olayın adil veya tam olarak soruşturulmasını ve karara bağlanmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle şikâyetçilerin olay meydana geldikten sonra mümkün olan en kısa sürede şikâyette bulunmaları teşvik edilmektedir. Üniversite, herhangi bir şikâyet olmasa bile bu politikayı ihlal eden her türlü davranışı araştırabilir ve uygun görüldüğü takdirde düzeltici önlemleri alabilir. Söz konusu yöneticiler ve birimlerden de konuyu ivedilikle ele alıp çözümlemesi beklenir.
BAU hiçbir program veya faaliyetinde ayrımcılığın yapılmadığı bir eğitim ve istihdam ortamı sağlamak ve adil muamele, eşitlik ve hakkaniyeti teşvik etmek için Ayrımcılıkla Mücadele politikasını uygulamaya koymuştur. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu kurulmuş olup, komisyon izleme ve raporlama çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Buna ek olarak, tüm çalışanlar, öğrenciler ve bağlı üçüncü taraflar, ayrımcılık ve tacizden uzak bir çalışma ve öğrenim ortamını sağlamakla yükümlüdür.
Bu politika, politikanın ihlal edilip edilmediğini belirlemek için adil ve güvenilir bir prosedür sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bir ihlal tespit edilirse üniversite, tacizi sona erdirmek, tekrarını önlemek ve etkilerini ortadan kaldırmak için tasarlanmış hızlı ve etkili çözümleri uygulayacaktır. BAU çalışanları söz konusu olduğunda, bu taciz politikasının ihlalleri, çalışan açısından suiistimal olarak kabul edilecek ve olası iş akdinin feshi de dâhil olmak üzere kurumsal yaptırımlara tabi olacaktır.
Ayrımcılık, taciz ve cinsel saldırı şikâyetlerini değerlendirileceği birimler bulunmaktadır. Bunlar; Bahçeşehir Üniversitesi Cinsel Saldırıya ve Tacize Karşı Destek Birimi, Fakültelerdeki ilgili birimler, İnsan Kaynakları Ofisi ve Hukuk Müşavirliğidir.
BAU, taciz iddiasında bulunan kişinin, tartışmanın gizli kalacağı güvencesiyle olay hakkında konuşmak isteyebileceğini anlamaktadır. Şikâyetçilerin gizlilik esasına göre yararlanabilecekleri çeşitli destek kaynakları bulunmaktadır. Üniversite, gizliliği geçerli yasalara ve sorunları etkili ve adil bir şekilde çözme ihtiyacına uygun olarak tam anlamıyla korumaya ve üniversite topluluğunu korumaya çalışacaktır.
Mağdurların, misilleme korkusu olmadan, iyi niyetle tacizi bildirme hakları vardır. Misilleme; tehditleri, korkutmayı veya misillemeleri içerir. Misilleme, bir kişinin kanunlar veya bu politika tarafından korunan bir faaliyette bulunması nedeniyle bir kişiye karşı olumsuz bir eylemde bulunulması durumunda ortaya çıkar. BAU, taciz bildiriminde bulunan veya birine rapor konusunda yardımcı olan veya bir raporun araştırılması veya çözümlenmesinin herhangi bir aşamasına katılan bir kişiye karşı herhangi bir kişinin misilleme yapmasını kesinlikle yasaklar.
Tanımlar:
Taciz
Bu politika kapsamında taciz, bir kişiyi ırkı, inancı, rengi, dini, ulusal kökeni, cinsiyeti veya cinsel kimliği, yaşı, engelliliği, cinsel yönelimi nedeniyle karalayan veya ona karşı düşmanlık veya nefret gösteren sözlü veya fiziksel davranış olarak tanımlanır.
Taciz edici davranışlar aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir: lakaplar, karalamalar, olumsuz stereotipler, tehdit edici, gözdağı verici veya düşmanca eylemler ve düşmanlığı veya nefreti aşağılayan veya gösteren yazılı veya grafik materyallerin şahsen veya sosyal medya veya diğer elektronik ortamlar aracılığıyla dağıtılması.
Misilleme
Kişinin bir şikâyete veya ayrımcılık, taciz veya cinsel suiistimal soruşturmasına katılması nedeniyle bir kişiye karşı gerçekleştirilen herhangi bir olumsuz istihdam veya eğitim eylemidir.
Cinsel Taciz özel bir taciz türüdür ve cinsiyete dayalı ayrımcılık oluşturur. Cinsel taciz veya cinsel şiddet iddiaları Üniversitenin Cinsel Suistimal Politikasında ayrı olarak ele alınmaktadır. Ek bilgi için lütfen bu politikaya bakın.
Bu politika 2021 yılında oluşturulmuş, 2022 yılında güncellenmiştir.