BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ KADIN ÖĞRENCİ MENTORLUK PROGRAMI
Bahçeşehir Üniversitesi Kadın Öğrenci Mentorluk Programı, kadın öğrencileri kadın akademisyenler ve iş dünyasında çalışan kadınlarla buluşturmak için tasarlanmış bir mentorluk programıdır.
Amaç:
Mentorluk programları kadınların kariyer gelişimini kolaylaştırabilir, aynı zamanda onlara üst düzey yönetim seviyelerindeki organizasyon kültürleri hakkında içgörü ve bilgi sağlayabilir. Bu anlamda, Bahçeşehir Üniversitesi Kadın Öğrencilere Yönelik Mentorluk Programı, kadın öğrencilerin yaşam kariyer hedeflerini desteklemeyi amaçlamaktadır.
Kimler Mentor Olabilir ve Rolleri Nelerdir
Farklı sektörlerde iş hayatının mensubu olan ve en az beş yıllık endüstri deneyimine sahip olan kadın çalışanlar, kadın girişimciler ile kadın akademisyenler mentor olarak görev yapabilirler.
Mentorların rolü, kendi tecrübeleri ışığında mentilerine içgörü ve rehberlik sağlamaktır.
Kimler Menti Olabilir
Programa Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenim gören kadın adaylar başvurabilecektir.
Mentor ve Menti Eşleştirmeleri
Mentor ve mentiler başvuru formlarına verdikleri yanıtlara göre eşleştirilirler. Bu nedenle başvuru formalarında verilen bilgilerin doğruluğu oldukça önemlidir. .Bir mentinin (danışanın) aynı anda yalnızca bir mentoru olabilir. Bir mentorun başvuru formunda belirttiği sayı kadar mentisi olabilir
Mentorluk Süresi
Mentorluk programı 14 hafta boyunca devam edecektir.
Mentorluk Görüşme Sayısı ve İşleyişimi
Program, mentinin kendi mesleki gelişim hedeflerine ulaşabilmesi için oldukça esnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca çok külfetli olmaması ve mentor ve mentilerin yoğun programlarına uyum sağlaması da amaçlanmaktadır.
Mentorluk programı kapsamında bir mentor ve eşleştiği bir menti (danışan) 4 ya da daha fazla sayıda görüşme yapılabilecektir. 4’ten az sayıda görüşme yapılamaz. Her bir menti (danışan) ve mentor görüşmesi için en az 1 saat ayrılması beklenmektedir.
Ayrıca programdaki tüm katılımcıların bir araya gelebileceği ve önde gelen kadınlarından bilgi alma fırsatlarının da sunulduğu düzenli etkinlikler de düzenlenecektir. Mentilerin bu etkinliklere katılım göstermesi beklenmektedir.
Başvuru Sistemi
Menti başvurulan Bahçeşehir Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı’ndan temin edilebilecek ilgili formalar doldurularak yapılacaktır.
Mentor başvuruları Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP birimi tarafından yürütülecektir.
Menti ve mentor eşleşmeleri BAU Öğrenci Dekanlığı, Bau Equal Birimi ve Bau Sosyal Etki ve Sorumluluk Direktörlüğü iş birliği ile belirlenecek ve adaylara bildirim sağlanacaktır.
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ APPLYBAU BURS SİSTEMİ BAŞVURU VE KABUL POLİTİKA VE UYGULAMASI
Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde merkezi öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi aracılığıyla devlet tarafından üniversiteye öğrencilerin kabulleri sırasında verilen bursların yanı sıra özel olarak tasarlanmış APPLYBAU burs sistemi de bulunmaktadır.
APPLYBAU Sistemi, öğrencilerin tüm özelliklerini ve farklılıklarını kapsamakta ve cinsiyet, etnik köken, din, yaş gibi tüm ayrımcılık konularına karşı çıkan değerlendirme kriterlerine sahiptir.
Bahçeşehir Üniversitesi. APPLYBAU bünyesinde, “Ayrımcılık Yapmama ve Cinsiyet Eşitliği Politikamızda” belirtilen ilkeler uyarınca tüm başvuru sahipleri ve öğrenciler için eşit ve eşitlikçi fırsatlar sağlamayı taahhüt eder.
Aşağıdaki plan, cinsiyete dayalı herhangi bir potansiyel boşluğu ortadan kaldırmak amacıyla kadınların APPLYBAU burslarına başvuruları, kabulleri, girişleri ve katılımları ile ilgili konuları ele almaktadır.
ApplyBAU, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 2013 yılında uygulamaya geçirilen Türkiye’nin ilk ve en yeni üniversite kabul ve burs modelidir.
Öğrencilerin müfredat bazlı başarılarını ölçen sınav sistemi yerine kişisel becerileri, ilgi alanları, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi, "Admission / Başvuru – Kabul" modelinin uygulanmasını sağlamıştır.
Aday öğrenciler, üniversite sınavı ile bir üniversiteye yerleştirilmeden önce dönem başvuru tarihlerini göz önünde bulundurarak ApplyBAU’dan kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir. Öğrenci başvuruda bulunurken hangi alanda ve hangi lisanslardan eğitim almak istediğini de belirtir. Değerlendirme sonucunda burs şartlarını sağlayan aday öğrencinin akademik başarısından bağımsız olarak hangi alanda ve lisansta eğitim alması gerektiği kendisine "kabul belgesi" ile bildirilir. Bu işlem sırasında komisyon öğrencilere mülakat yapma hakkına da sahiptir. Böylece öğrenciler farklılıkları ve kişisel özelliklerine göre eğitim bursu alma şansı yakalamış olurlar.
ApplyBAU sistemi tüm aday öğrencilere birey olarak yaklaşır. Aday öğrencilerin tüm özelliklerini, farklılıklarını benimser ve cinsiyet, etnik köken, din, yaş gibi tüm ayrımcılık konularına karşı çıkan değerlendirme kriterlerine sahiptir.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin vizyonu, kuruluşundan bu yana her zaman Bahçeşehir Üniversitesi’nin felsefesine ve işleyişine rehberlik etmiştir. Bahçeşehir Üniversitesi, tüm kadın öğrencilerin tam ve aktif katılım yoluyla potansiyellerine ulaşmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Her türlü engeli ortadan kaldırmaya ve öğrenci topluluğunun bu sorunlar konusunda daha özgüvenli olmasını sağlamaya kararlıdır.
Bu anlamda, ApplyBAU sistemi üniversite bünyesindeki tüm programları kapsamakla birlikte kadınların daha az temsil edildiği bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında da fırsat eşitliğine katkıda bulunur.
Üniversite sınavı sürecinde adayların farklı bir değerlendirme sürecine dâhil edildiği bu sistem sayesinde üniversite tercihleri sürecinde adayların Bahçeşehir Üniversitesi tarafından edindikleri kabul mektupları bulunmuş olur. Böylece merkezi yerleştirme tercih döneminde, , Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden kabul aldıkları lisansları kullanarak üniversitemize burslu olarak tercih yapma şansı kazanırlar.
Kadın Öğrenci Adaylarının Burs İzleme Sonuçları
Bahçeşehir Üniversitesi APPLYBAU sisteminde, kadın öğrencilerin burs başvurularını sistematik olarak takip etmekte ve her bölümde yıllık bazda kadın öğrencilere özel kontenjanlar belirlemektedir. Bu sayede kadın öğrencilerin üniversiteye erişimine katkı sağlanmaktadır.
APPLYBAU sistemi ile üniversitemize burslu olarak kabul edilen öğrencilere ilişkin cinsiyet kırımları kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşılmaktadır.
İlgili sitemde başvurusu kabul edilen öğrencilerin detaylı cinsiyet dağılımını tıklayarak inceleyebilirsiniz.
APLLYBAU bursunun ayrıntılı cinsiyet dağılımını buraya tıklayarak görebilirsiniz.
https://applybau.com/cinsiyet-dagilimi
Sonuç olarak, kadın adayların ve öğrencilerin Bahçeşehir Üniversitesi programlarına erişimi ve katılımı her zaman çok yüksek olmuştur. Bahçeşehir Üniversitesi bu tür sonuçların sürdürülmesine güçlü bir şekilde kararlıdır ve bu amaç için bir dizi mekanizmayı uygulamaya koymuştur.