Akademik Özgürlük ve Haklar Politikası
Amaç
Akademik özgürlük, üniversite tarafından sağlanan, öğretim üyelerinin yükseköğretim kurumlarındaki öğretim, araştırma ve ilgili faaliyetlerle ilgili bilimsel uğraşlarına katılmalarına olanak tanıyan ortamı ifade eder. Dolayısıyla akademik özgürlük, üniversitenin yeni bilgi yaratma ve biriken bilgi ve anlayışı öğrencilere ve genel olarak topluma etkili bir şekilde aktarma misyonunu yerine getirmesi için gerekli koşulları bünyesinde barındırır. Akademik sorumluluk, üniversitenin tüm üyelerinin kendi görüşlerini ifade etme ve başkalarının ifade edilen görüşlerini dinleme hakkına sahip olduğunu ve bunun yanı sıra sorumluluklarını da kabul ederek, tüm öğretim üyelerinin akademik çalışmalarını dürüstlükle sürdürme görev ve yükümlülüğünü ifade eder. Üniversite, üyelerinin kendilerini ifade edebildiği, başkalarının öğrenme, araştırma yapma ve üniversitenin temel işlevlerini müdahale ve engellemeden uzak bir şekilde yerine getirebilme haklarını koruyan ve saygı gösteren bir kurum olmalıdır.
Beyan
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), üniversite içindeki akademik özgürlüğün ve ifade özgürlüğünün korunmasına ve geliştirilmesine kararlıdır. Akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü çok büyük bir değere sahiptir ve bilgi, anlayış ve hakikat arayışının önemine dayanan bir eğitim kurumu olarak Üniversitenin tüm çabalarının ve operasyonlarının temelini oluşturur.
BAU, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini ayrım gözetmeksizin koruyan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre hazırlanan Akademik Özgürlük ve Haklar politikası ile üniversitedeki herkese akademik özgürlüğü güvence altına almaktadır. Akademik özgürlük: Hiçbir kısıtlama olmaksızın eğitim verebilmek, araştırma ve yayın alanlarından serbestçe seçim yaparak fikirlerin istenildiği gibi ifade edilmesini sağlamak ve bağlı olduğu kurumun sansürüne maruz kalmamaktır.
Akademik özgürlük şu anlama gelir:
(a) akademik personelin öğretme, tartışma ve araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını yayma ve yayınlama özgürlüğü;
(b) akademik personelin ve öğrencilerin çalışma ve araştırma konularıyla ilgili olarak entelektüel araştırmalara katılma, fikir ve inançlarını ifade etme ve kamusal tartışmalara katkıda bulunma özgürlüğü;
(c) akademik personelin ve öğrencilerin, çalıştıkları veya kayıtlı oldukları yükseköğretim sağlayıcısına ilişkin görüşlerini ifade etme özgürlüğü;
(d) akademik personelin profesyonel veya temsili akademik organlara katılma özgürlüğü;
(e) öğrencilerin öğrenci topluluklarına ve derneklerine katılma özgürlüğü;
Bir BAU çalışanının, bağlı kuruluşun veya öğrencinin akademik özgürlük veya ifade özgürlüğünün makul olmayan bir şekilde kısıtlandığına veya sınırlandırıldığına inanması durumunda vakit kaybetmeden olayı ilgili birimlere (İK Direktörlüğü- Hukuk Birimi- Öğrenci Dekanlığı) aktarması beklenir.
Bu politika 2020 yılında oluşturulmuş 2022 yılında güncellenmiştir