CEZA HUKUKU ve KRİMİNOLOJİ LABORATUVARI
Ceza Hukuku ve Kriminoloji Laboratuvarı; disiplinler arası bir yaklaşımla, ulusal ve uluslararası hukuk alanında, bilimsel yöntemlerle ceza hukukuna ilişkin sorunların çözümü ve insan hakları ile ceza hukuku alanları arasında uyum sağlanması amacı ile öğretiye ve uygulamaya yönelik olarak çalışmalar ve etkinlikleri yürütür.
Laboratuvar ayrıca, kriminoloji ve sosyoloji alanında ulusal ve uluslararası nitelikte, özel ve kamu boyutlarını kapsayacak şekilde bilimsel araştırma, inceleme, uygulama, eğitim ve dokümantasyon çalışmaları yapmayı, ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı, bilimsel araştırma ve incelemelerin uygulamada karşılaşılan ihtiyaçlar doğrultusunda yönlendirilmesini ve bilimsel araştırma ve inceleme sonuçlarının uygulamada benimsenmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
HAYVAN ve DOĞA HUKUKU LABORATUVARI
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde 2022 yılının Ocak ayında kurulmuş olan Hayvan ve Doğa Hukuku Laboratuvarı – Animal and Nature Law Laboratory (HDH-ANL Lab), insan dışındaki doğal unsurların hukuksal durumunu inceleyen ve araştıran bir hukuk laboratuvarıdır. Temellerini burjuva ekonomik altyapısında ve aydınlanma değerlerinde bulan günümüz hukuk sistemi, insanın biricikliği ve üstünlüğü üzerine kuruludur. Bugünkü hukuk sistemleri yalnızca insana çeşitli haklar vermekte ve sadece ona hukuksal bir değer atfetmektedir. İnsanı doğadan ayıran bu bakış açısı, diğer canlı ve cansız varlıklar üzerinde hukuken korunan bir sömürü düzeni kurulmasına sebep olmuştur. İnsan dışındaki varlıklara hak tanınmamasının, şimdiye kadar görmezden gelinen önemli ve yaygın bir adaletsizliğe sebep olduğu günümüzde yoğun şekilde tartışılmaktadır. Hayvanları ve doğayı haklardan mahrum bırakan bu yaklaşımın bir diğer sonucu ise içinde bulunduğumuz iklim krizidir. HDH-ANL Lab, işte bu adaletsiz hukuk düzenine ve iklim krizine hukuksal çareler aramak amacıyla kurulmuştur. Laboratuvar, 1970’lerden bu yana yoğunlaşan ve güçlenen hayvan özgürleşmesi hareketinin hukuksal boyutu ile özellikle son on yıllarda etkileri daha da fazla görünür hale gelen iklim krizinin hukuksal yollarla nasıl azaltılabileceğine ve hatta nasıl tersine çevrilebileceğine odaklanan bir çalışma alanına sahiptir. Bu kapsamda HDH-ANL Lab, öğrencilerle okuma ve tartışma toplantıları düzenleme, münazara organize etme, kaynak taraması ve arşivleme yapma, araştırma yapma ve araştırmacılara kaynak desteği verme, raporlar yazma, ülkemizde ve yurtdışında açılmış olan hayvan ve doğaya ilişkin davalarda verilen kararları derleme, devam eden bu tür davalarda avukatlara hukuksal destek verme, mahkemelere yönelik amicus curiae hazırlama, yabancı dillerde yayınlanmış haber ve akademik çalışma çevirileri yapma ve bunları web sayfasında veya basılı olarak yayınlama, çeşitli konferanslar, paneller ve söyleşiler düzenlemek gibi akademik faaliyetler yapmayı planlamaktadır.
Web sitesine erişim için tıklayınız.
MUKAYESELİ MEDENİ HUKUK LABORATUVARI
Mukayeseli Medeni Hukuk Laboratuvarı, İnsan Hakları ve Özgürlükleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin altında, medeni hukuk anabilim dalında özellikle mukayeseli hukuku dikkate alarak topluma yönelik aydınlatıcı faaliyetler yapmak, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında bu alanda uzman görüşü, amicus curiae (mahkeme dostu bilirkişilik) hazırlamak ve aynı zamanda medeni hukuk alanında ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sunmak üzere kurulmuştur.
Mukayeseli Medeni Hukuk Laboratuvarı, özellikle bu yıl kat mülkiyeti hukuku ana çalışma alanını öne çıkaran etkinlikler yapmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözüm önerileri sunmayı hedefleyen çalıştaylar düzenlenecektir. Laboratuvar hedeflediği faaliyetleri gerçekleştirmenin yanı sıra bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları yayınlamayı hedeflemektedir.
YAPAY ZEKA HUKUKU LABORATUVARI
Yapay Zeka Hukuku Laboratuvarında yapay zeka ve hukuk kesişimindeki konularla ilgili çalışmalar yapılmakta olup teknolojik gelişmelerin hukuksal alandaki etkileri bilimsel yöntemler ışığında irdelenmektedir. Bu bağlamda özellikle öğrencilerle birlikte yapay zeka ve bilişim teknolojileri alanında mevcut uluslararası düzenlemeler araştırılıp bu düzenlemeler ışığında Türk hukukundaki düzenlemeler değerlendirilip eksikler tespit edilmektedir. Mevzuat çalışmasının bilimsel yayın olarak yayınlanması planlanmaktadır. Aynı zamanda gerek Üniversitemiz gerek başka Üniversite ve kuruluşlarda geliştirilen yapay zeka uygulamaları ve yürütülen projelerle ile ilgili hukuki destek verilmektedir. Ayrıca Laboratuvarda, belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere yapay zeka hukuku alanında çalışan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılmakta, nitelikli çalışma ve projeler yürütülmekte ve toplantılar yapılmaktadır.
ULUSLARARASI TİCARET HUKUKU LABORATUVARI
Uluslararası Ticaret Hukuku Laboratuvarı, uluslararası ticaretin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen ve değişen uluslararası hukuku çalışma konusu edinmektedir. Laboratuvarın çalışmaları kapsamında; Türkiye’de ve Dünyada uluslararası ticaret hukukuna ilişkin gelişmeler takip edilecek, uluslararası ticarete ilişkin mevzuattaki değişiklik ve yenilikler karşılaştırmalı hukuk perspektifinde ele alınacaktır.
Uluslararası Ticaret Hukuku Laboratuvarı; yabancı yatırımların korunması, milletlerarası özel hukukun yeknesaklaştırılması, elektronik ticaret, lex mercatoria, INCOTERMS, ICC Model Sözleşmeleri ve ayrıca, tahkim ile med-arb başta olmak üzere uluslararası uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yolları gibi güncel ve önemli uluslararası hukuk meselelerine ilişkin bilimsel araştırma yapılmasını, Türk hukukunda ve karşılaştırmalı hukukta ilgili düzenlemelerin değerlendirilmesini ve uygulama ile etkileşim içerisinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Laboratuvarımız bu doğrultuda; süresiz yayın, sempozyum ve çalıştay gibi etkinliklerin hayata geçirilmesi amacıyla uluslararası ticaret hukukuna ilişkin çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel sektör ile iş birliği içerisinde hareket edecektir.