İnsan Hakları ve Özgürlükleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
İnsan Hakları ve Özgürlükleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, insan hakları ve temel özgürlükleri alanında topluma yönelik aydınlatıcı faaliyetler yapmak, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında insan hakları alanında uzman görüşü, amicus curiae (mahkeme dostu bilirkişilik) hazırlamak ve aynı zamanda bilimsel bilgi üreterek bu alanda ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sunmak üzere kurulmuş bir Merkezdir.
Siyasal, toplumsal, ekonomik ve hatta teknolojik gelişmeler insan onuruna dayanan hak ve özgürlüklerin bir yandan gelişmesini sağlarken diğer yandan da daha etkin koruma mekanizmalarının düşünülmesini zorunlu kılmaktadır. Bu temelden yola çıkarak Merkezin insan hakları ve temel özgürlüklerine yaklaşımı dinamik, incelemeleri analitik niteliktedir.
İnsan Hakları ve Özgürlükleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, özellikle bu yıl iki ana çalışma alanını öne çıkaran etkinlikler yapmayı amaçlamaktadır. Bunlardan ilki hem dünya hem de ülke gündemini ilgilendiren göçmenlerin ve mültecilerin karşı karşıya kaldıkları toplumsal sorunları ele almayı ve aynı zamanda da onların karşılaştıkları hukuksal engelleri tespit edip çözüm önerileri sunmayı hedefleyen çalıştaylar düzenlemektir. İkinci ana faaliyet konusu ise kadın, çocuk ve farklı cinsiyet kimliklerine yönelik her gün giderek artan şiddet olacaktır. Bu konuda iki yönlü etkinliklerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bir yandan halkın aydınlatılmasını hedefleyen ve konuyla ilgili toplumsal farkındalık oluşmasını sağlayacak etkinliklerin gerçekleştirilmesi; diğer yandan da bu konuda akademik araştırma projelerine başvurarak kadın, çocuk ve farklı cinsiyet kimliklerine yönelik şiddeti ele alan bilimsel faaliyetlerde bulunmak ve bunları yayınlamaktır.
İnsan Hakları ve Özgürlükleri Uygulama ve Araştırma Merkezi gerçekleştirmeyi hedeflediği faaliyetleri, bu alanda bütüncül bir çalışma yapmayı mümkün kılan disiplinler arası ve hatta disiplinler ötesi bir bakış açısıyla diğer bölümlerin etkin işbirliğiyle hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.
Rekabet Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
Bahçeşehir Üniversitesi Rekabet Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (BauRM), rekabet hukuku alanında topluma yönelik aydınlatıcı faaliyetler gerçekleştirmek, bu alanda uzman görüşü oluşturmak, araştırma yapmak, bilgi üretmek ile ulusal ve uluslararası çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir merkezdir. Merkez ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi ve diğer üniversitelerin öğrencilerine, rekabet hukuku konusunda verilecek temel eğitim ve seminerler ile rekabet hukukçularının yetişmesine katkıda bulunacaktır.
Ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelişmeler, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti geliştirirken, rekabeti sınırlandırıcı etkiler de doğurabildiğinden, etkin koruma ve denetim mekanizmalarının oluşturulması zorunludur. Bu temelden hareketle, Merkezin rekabet hukukuna yaklaşımı, yeni gelişmelerin rekabet hukukuna etkilerini dikkate alan dinamik bir yapı oluşturmaktadır. Yapılan incelemelerin analitik niteliğe sahip olması hedeflenmektedir.
Merkez, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki rekabet hukuku mevzuat uyumunu sağlamak ve bu alandaki iş birliğini geliştirmek amacıyla düzenlenecek sempozyumlar ve çalıştaylar yanında, Anglosakson ve Avrupa Rekabet hukuk sistemleri başta olmak üzere tüm diğer ülkelerin rekabet hukuku yapılarını inceleyen, karşılaştırmalı bilimsel çalışmalar yapılması ve Rekabet hukuku konusunda farkındalık yaratılmasını amaçlayan faaliyetlerde aktif rol oynayacaktır. Bu kapsamda bir taraftan akademik diğer taraftan topluma yönelik bilinçlendirme projeleri yürütülecektir.
Merkez ayrıca, disiplinler arası ve hatta disiplinler ötesi bir yaklaşımla, rekabet hukuku ve iktisadi bilimlerinin ortak çalışmasıyla piyasalarla ilgili güncel sorunlara çözüm üretmeyi hedeflemektedir. Yurtdışındaki üniversiteler ile diğer kurumlar ve kuruluşlarla yapılacak iş birlikleri sayesinde, uluslararası ve karşılaştırmalı rekabet hukuku uygulamalarına dair bilgi alışverişi ve ortak projeler hayata geçirilecektir.
Merkezin gerçekleştirmeyi planladığı bu etkinlikler, akademik araştırma projelerine ev sahipliği yaparken, toplumun ilgili kesimlerini bilinçlendirmeye yönelik seminerler, eğitim programları ve konferanslarla da desteklenecektir. Ayrıca, rekabet hukuku alanında yayınlar desteklenerek, bu konuda yayın yaparak yazın dünyasına katkı sağlanması da amaçlanmaktadır.
IGUL
Prof. Dr. Feridun Yenisey tarafından kurulan IGUL (Institute for Global Understanding of the Rule of Law), yaklaşık 20 yıldır Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren bir birimdir. Yıllar içerisinde, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya, Fransa, Hindistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda uzman gerek gerek yüz yüze gerek çevrimiçi olarak katılarak, uzmanı oldukları alanlarda dersler vermişlerdir. Bu dersler, yalnızca Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine değil, diğer üniversitelerden ve bölümlerden öğrencilere de açık ve ücretsiz şekilde yürütülmektedir. Bugüne kadar düzenlenmiş sayısız programa, öğrencilerin yanı sıra, avukatlar, hakimler, savcılar, noterler, polisler ve çeşitli meslek gruplarından diğer kişiler de katılmıştır. Aynı şekilde, düzenlenen programlardaki konuşmacılar da farklı meslek gruplarından olmuştur. Söz konusu programlarda, Adalet Bakanlığı, Amerikan Federal Yüksek Mahkemesi, ülkemizde bulunan konsolosluklar ve ülkemizden ve farklı ülkelerden üniversiteler gibi birçok önemli kurumlar ile işbirliği yapılmıştır. IGUL bu çerçevedeki faaliyetlerine halen devam etmektedir.