OECD tarafından geliştirilen PISA dünyadaki en kapsamlı bilgi ve beceri ölçme değerlendirme sistemlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Her 3 yılda bir dünya ekonomisinin %90'ını temsil eden ülke ve ekonomiler eğitim sistemlerini bu uluslararası teste tabi tutmaktadır. İlk olarak 2000 yılında başlayan PISA'ya Türkiye 2003 yılından beri katılmaktadır. Yıllar itibarıyla verilerin düzenli olarak temin edilmesi, eğitim sistemlerinin almış olduğu mesafeyi görmek ve yıllar içinde yapılan reformların etkisini ölçmek için önemli bir fırsat sunmaktadır. PISA ile katılımcı ülkeler kendi içlerinde yaptığı değerlendirmelere ek olarak eğitim sistemlerinin dünya ile nasıl rekabet ettiğini de karşılaştırma olanağı bulur. PISA'nın en önemli faydalarından biri, sonuçlar kamuoyuna açıklandığında tüm dünyada eğitimi bir numaralı gündem maddesi yapmasıdır. Karar vericiler, medya ve aileler ülkelerindeki okulların öğrencileri modern dünyaya ne derece hazırladığı sorusuna PISA verileriyle yanıt ararlar.
PISA in Focus, PISA verilerinden çıkan bazı ana başlıklar ile ilgili politika geliştirmeye yardımcı olacak aylık, kısa bir değerlendirme serisidir.
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü olarak, PISA'nın bir ürünü olan PISA in Focus serisini Türkçe'ye kazandırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz.