İşyerinde Ergonomik Uygulamalar

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Sağlık Konferansları” serisinin üçüncüsü 25 Mart 2014 tarihinde Fazıl Say Salonu'nda gerçekleştirildi.

"Ergonomi" başlığıyla gerçekleşen konferansta en önemli mesaj ise "İşyerlerindeki ergonomik uygulamalar tüm çalışanların sağlığını koruyacak şekilde düzenlenmeli "  şeklindeydi. 

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Bülent AKSOY, ergonomi biliminin geçerliliğinden bahsederken toplumlar tarafından önemsiz olarak değerlendirilen birçok konunun yıllar içerisinde önem kazanmasına atıfta bulundu.

Prof. Dr. Bülent Aksoy’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, ergonominin  tarihsel alt yapısını anlatırken ilk ergonomik çalışmaların beklenenin aksine MÖ 400’lü yıllarda Hipokrat dönemine kadar uzandığını ifade etti. İşyerinde ergonomi uygulamalarından örnek verirken, çok basit düzenlemelerin bile çalışan sağlığında fark yaratabileceğinden bahsetti. Ergonominin geleceğiyle ilgili de özellikle çalışma koşulları ve ortamının teknolojik gelişmelere uyum sağlayacağını vurguladı.

Ergonomik girişimler ve bunların çalışan sağlığı üzerindeki etkilerinin  konuşulduğu bu toplantıda Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Öğrencisi  Fzt.Mehmet TOPRAK  ‘’Postür Analizi ve Korunma Programları’’ başlığıyla özellikle  postür bozukluklarının kişisel alışkanlıklar gibi yerleştiğini ve sonrasında düzenli egzersizlerle değiştirilebileceği konusunda bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr.Özlem GÜNGÖR ‘Kümülatif Travma bozuklukları ve Terapötik Yöntemler’’ konusunda bilgi verdi, özellikle işyerinde tekrarlayıcı basit hareketlerin bile önlem alınmadığı zaman ciddi kas iskelet sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğrencisi Aslıhan ŞAHİN ise “ Adölesan Çağı Fiziksel Aktivite ve Ergonomik Riskler” başlıklı konuşmasıyla değişik spor, dans gibi serbest zaman aktivitelerini gerçekleştirirken yaşanan riskler ve sakatlanmayı engellemek için alınacak önlemlere değindi.