"Diyabet ve Diyabetle Yaşam" Zor Değil

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Sağlık Konferansları” serisinin ikincisi Fazıl Say Salonu'nda gerçekleştirildi.

"Diyabet ve Diyabetle Yaşam" başlığıyla gerçekleşen konferansta en önemli mesaj ise "Diyabette Sağlık Eğitimi Planlı, Sürekli ve İzlenebilir Olmalı"  şeklindeydi. 

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör, Diyabetin son yıllarda çok arttığını, beslenme problemlerinin toplum sağlığı açısından eğitim gerektiren bir önem oluşturduğunu belitti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Durna katılımcılara teşekkür ederek, diyabetin; görülme sıklığı giderek artan, yaşam kalitesini etkileyen, bireylerin ve ailelerinin yaşamlarının tüm yönlerini etkileyerek zorunlu yaşam şekli değişiklikleri gerektiren, yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu belirtti. Durna Tip 2 diyabet ve risk faktörleri ile mücadelede tüm dünyada geliştirilen politikalar doğrultusunda "Ulusal Eylem Planları" hazırlandığını, diyabetin yönetiminde başarıyı arttıran en önemli yöntem olan en az tıbbi yardım ile en iyi glisemik kontrolü sağlamada bütüncül bakım ve interdisipliner ekip yaklaşımının önemli olduğunu, diyabet risklerinin özellikle eğitim sürecinde öğrenilmesi gerektiğini de söyledi.

Dekan Prof. Dr. Zehra Durna, Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak; Sağlık Eğitimi ve Danışmanlığı Biriminin oluşturulduğunu, bu birimin eğitim faaliyetlerini düzenli olarak sürdüreceğini sağlıklı beslenme, düzenli ve aktif yaşam, sigarasız yaşam, hastalıklardan korunma, astım ve diyabet gibi kronik hastalıklarda bireysel yönetim konularında öğrencilerin de aktif katılımıyla çalışmaların sürdürüleceğini "Sağlık Konferanslarının" da bu faaliyetlerden biri olarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Diyabet yönetiminde temel stratejilerinin konuşulduğu bu toplantıda alanında uzman bir uzman olan Yrd. Doç. Dr. Ferhan Mantar ‘’Diyabetin önemini ve tedavisini’’, Yrd. Doç. Dr. Can Ergün ‘’Diyabette Beslenmeyi’’,  Prof. Dr. Nermin Olgun ise "Diyabetlinin bireysel yönetiminin gerçekleştirmesinde rehber olacak önerileri" bize açıkladı. Tiyatro sanatçısı Sayın Derya Baykal ise aktif yaşamında diyabeti nasıl başarıyla yönettiği konusunda bilgi verdi.