122K720 nolu TÜBİTAK1001 projesi Genç Araştırmacılar Ağı Okuma Kulüpleri

122K720 nolu TÜBİTAK1001 projesi Genç Araştırmacılar Ağı Okuma Kulüpleri

Genç Araştırmacılar Ağı (GAA) okuma kulübümüz AB-Türkiye ilişkileri karar verme sürecinde elit sosyolojisinin nasıl bir rol oynadığını anlamaya odaklanmaktadır. Bu çerçevede oluşturduğumuz okuma kulüpleri, sosyoloji, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerini kesiştirerek elit sosyolojisi konusunu merkeze almayı ve çok yönlü bir araştırma gündemi oluşturmayı hedeflemektedir. Amacımız bu gündemi oluşturduktan sonra geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak ve elit sosyolojisinin ilerleyen zamanlarda Türk akademisinde yaygın olarak çalışılan çok disiplinli bir konu olmasına katkı sağlamaktır.

Okuma kulüplerimizde katılımcıların etkileşimlerini artırmaya, tartışmaları yöneltmeye ve kulüp sürecini düzenli tutmaya yönelik aşağıdaki kurallar ve işleyiş prensipleri belirlenmiştir:

  • Her katılımcının, mücbir bir sebep olmadıkça, okuma kulübü toplantılarına düzenli olarak katılması beklenir. Toplantı öncesinde belirlenen okuma materyallerini incelemek ve tartışmaya hazırlıklı olarak gelmek önemlidir.
  • Her toplantıda proje ekibinden ya da katılımcılardan bir moderatör belirlenir. Moderatör toplantıyı yönetir, tartışmayı organize eder ve gündemi takip eder.
  • Her toplantıda katılımcılar ilgili toplantı için belirlenen okumadan edindiği izlenimleri ve faydalı bulduğu kavramsal teorik tartışmalar konusunda fikir beyan eder.
  • Katılımcılar farklı görüşleri açıkça iade edebilmeli ve eleştirel düşünceyi teşvik etmelidir. Tartışmalar katılımcıların konulara eleştirel bir bakış açısı kazanmalarını amaçladığı için toplantılar kaydedilmeyecektir.
  • Katılımcılar, toplantı saatleri, okuma listeleri ve diğer önemli bilgilerle ilgili iletişimi düzenli takip etmelidir. Toplantı öncesinde veya sonrasında, herhangi bir sorun veya öneri için eposta üzerinden iletişim kanalları açık tutulacaktır. Katılımcılar, gelecek toplantılar için önerilerde bulunabilir ve hangi konuların ele alınacağına ortak bir şeklide karar verebilir. 
  • Okuma kulüplerimiz 60 dakika süreli ve çevrimiçi ortamda gerçekleşecektir. Her konunun üzerinde yeterince durulmasını sağlamak adına zaman yönetimine dikkat edilecektir. Bu nedenle okuma kulüplerine zamanında gelmek önem arz etmektedir.  
  • Katılımınızı onaylamak için belirtilen zoom davet linkleri üzerinden kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Tüm toplantılar için zoom kayıt linki: https://zoom.us/meeting/register/tJctf-GgqDIuHdcSwOEQ5F_j-OLChgZbgO9w
  • Kayıt işlemini tamamlamanızın ardından, toplantı katılım bilgilerinin yer aldığı bir onay e-postası alacaksınız. Saatler İstanbul saat dilimine göre planlanmıştır.

Okuma Listesi ve Okuma Kulübü Tarihleri:

21 Şubat 2024, 14.00

  • Wedel, J. R. (2017). From power elites to influence elites: Resetting elite studies for the 21st century. Theory, Culture & Society34(5-6), 153-178.
  • Rahman Khan, S. (2012). The sociology of elites. Annual review of sociology38, 361-377.
  • Hartmann, M. (2006). The Sociology of Elites. Routledge, Chapter 1: Elite and Mass

20 Mart 2024, 14.00

  • Hartmann, M. (2006. The Sociology of Elites. Routledge, Chapter 1: Elite and Mass
  • Cook, A. C., Faulconbridge, J. R., & Muzio, D. (2012). London’s legal elite: recruitment through cultural capital and the reproduction of social exclusivity in City professional service fields. Environment and Planning A44(7), 1744-1762.
  • Korsnes, O., Heilbron, J., Hjellbrekke, J., Bühlmann, F., & Savage, M. (Eds.). (2017). New directions in elite studies. Routledge, Section 4: Elite education, recruitment and legitimacy

24 Nisan 2024, 14.00

  • Korsnes, O., Heilbron, J., Hjellbrekke, J., Bühlmann, F., & Savage, M. (Eds.). (2017). New directions in elite studies. Routledge, Section 3: Social closure and reproduction strategies
  • Reeves, A., Friedman, S., Rahal, C., & Flemmen, M. (2017). The decline and persistence of the old boy: Private schools and elite recruitment 1897 to 2016. American Sociological Review82(6), 1139-1166.
  • Hartmann, M. (2006). The Sociology of Elites. Routledge, Chapter 5: National Education Systems and Elite Recruitment

İlgili okumalara erişememeniz halinde şu linkten indirebilirsiniz. Sorularınız veya önerileriniz için her zaman açığız. Okuma kulüplerimizin başarılı ve verimli geçmesini diler, hepinizi toplantıda görmeyi sabırsızlıkla bekleriz.

Saygılarımla,

122K720 Nolu Proje Ekibi

Yürütücüler: Doç. Dr. Rahime Süleymanoğlu-Kürüm ve Doç. Dr. Selin Türkeş-Kılıç

Araştırmacılar: Nuran Öksüz ve Ali Baydarol