Şehirde Tarım ile Buluştuk

Şehrin göbeğinde, bir AVM'nin terasında kocaman bir tarla düşünün. Bir sürü farklı bitkinin, sebzenin ve meyvenin yetiştiği bir tarla. Doğada nasıl ise orada da aynı ekosisteme aynı çeşitliliğe sahip bir alan yaratılmış. Permakültür anlayışına göre yetiştiriliyor buradaki her şey. 750 metrekarelik alana yayılmış olan Akmerkez Terasta Tarla'dan bahsediyoruz.

Akmerkez'deki tarla ile Ek Biç Ye İç ekibi ilgileniyor. Taksim'de bulunan yerlerinde kendi ürünlerini yetiştiren ve bu ürünlerle yaptıkları yemekleri servis ettikleri bir restorana sahip olan doğa ve doğal yaşam severlerin oluşturduğu bir grup Ek Biç Ye İç. Bu tarlanın bakımını ile birlikte sürdürüyorlar. Haftanın 2 günü tarla ile ilgilenen gönüllülerle birlikte fide ekimi, fide transferi, kompost üretimi, tarla temizliği gibi aktiviteler yapıyorlar.

BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları'nda okuyan geleceğin şefleri olarak mutfaklarda kullandığımız ürünlerin nereden ve nasıl geldiğini öğrenmek, hangi şartlarda bu ürünlerin üretildiğini ve yetiştirildiğini görmek için gezilere katılıyoruz. Son gezimizi de meyve ve sebzelerin şehrin ortasında terasta olan bir tarla da nasıl yetiştirildiğini görmek için Akmerkez terasa yaptık.

Ek Biç Ye İç ekibi ile önce tarlayı gezdik. Kompost üretim şekillerini öğrendik. Yağmur suyu depolama, hidroponik duvar bahçesi, aquaponik sistem ile ilgili bilgi aldık. Ekibin bizler için tarladan ürünlerle hazırladığı lezzetleri tattık. Ardında da fide transferi ve fide ekimini yaparak yerinde deneyimlemiş olduk. 

Tarımın ne kadar emek gerektirdiğini, çiftçimizin ve üreticilerimizin önemini bir kez daha görmüş olduk. Mümkün olan her yerin bu şekilde değerlendirilerek tarım alanına dönüştürülmesinin doğa olan katkılarının farkına varmış olduk.

BAU Mutfak Sanatları Merkezi olarak çok yakında biz de terasımızda tarım yapacağımız bir alana sahip olacağımızın da müjdesini buradan vermiş olalım.