Yunanca “canlı” anlamındaki “bios” sözcüğünden köken alan ve “canlı kimyası” anlamına gelen "Biyokimya", canlıların kimyasal yapısını ve hayatın devamı boyunca canlının içinde meydana gelen kimyasal olayları inceleyen bir bilim dalıdır. Biyokimya bilim dalı; sağlık ve yaşam bilimlerinin temelinde yer almaktadır. Bu nedenle, geniş kapsamlı ve multidisiplinerdir. Biyokimya bilimi moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve enzim biyolojisi gibi geleneksel disiplinlerin yanı sıra, genomik, proteomik ve biyoinformatik gibi daha yeni bilimsel alanları da kapsamaktadır.
Biyokimya çalışmalarında organik, anorganik, analitik kimya ve ileri moleküler biyoloji teknikleri kullanılmaktadır. Fizyolojik ve patolojik süreçlerin ve ilaç etkisinin anlaşılabilmesi için gerekli olan temel biyokimya eğitiminin uygulamalı olarak verilmesi amaçlanmaktadır. Organizmanın normal ve patolojik durumlarındaki protein, RNA ve DNA düzeylerinde gözlenen farklılıkların belirlenmesi, Biyokimya biliminin temel konularını oluşturmaktadır. Bu nedenle, hastalıkların nedenlerinin belirlenmesi ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçların keşfi, tasarımı ve hedeflerinin saptanmasında Biyokimya bilimi çok önemli bir rol oynamaktadır.
Biyokimya Bölümümüzün temel amacı; Fakültemizdeki lisans eğitimimizde verilen ileri düzeyde teorik ve uygulamalı dersler ile, bilim ve teknolojideki en son gelişmeleri takip eden ve Biyokimya alanında yüksek birikimli öğrencilerin yetişmelerini sağlamaktır. Ayrıca, elde edilen kapsamlı bilgiler ışığında mesleki uygulamaları süresince klinik problemlerin anlaşılması ve çözümünde biyokimyasal temelleri oluşturabilen, bilimsel olarak yetkin araştırmacı ve akademisyen niteliklerini taşıyan Eczacıların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.