Matematik Nedir?
Matematik, bilinen tanımıyla, bilimsel düşünme yeteneğinin gelişmesini sağlayan ve tüm pozitif bilimlerin temelini oluşturan bir bilim dalıdır. İnsan ilişkilerinden toplumsal ilişkilere, meslek gruplarından doğanın kendisine her yerde matematik kullanılmaktadır. Matematik, içinde bulunduğumuz dünyayı ve evreni anlamak için vazgeçilmez bir araçtır.
Matematikçi Kimdir?
Bir matematikçi, matematiksel araştırmalar yapan, matematiksel sonuçlar üreten, çalışmalarında, geniş bir matematik bilgisi kullanan kişidir. Analitik zekaya sahip, olaylar arasında hızlı bağlantılar kurabilen, ihtiyaçlar doğrultusunda teorik sorular sorup uygun çözümler üretebilen kişilerdir.
Kimler Matematik Bölümü Seçmelidir?
Meraklı, sabırlı, dirençli ve kararlı olmanız gerekir. Zorluklar karşısında yılmadan mücadele edebilme yetisine sahip olunmalıdır.
Matematik eğitimi hangi becerileri geliştirir?
Matematik programında nasıl bir süreç beni beklemektedir?
Öğrencilerimize hem teorik hem de uygulamalı matematik alanlarında kapsamlı bilgi sağlayan yenilikçi ve disiplinler arası programlar sunmayı hedefliyoruz. Herhangi bir matematikçinin görevi, gerçek dünyada problemleri çözmekle ilgilenen profesyonellere matematik bilgisinin meşalesini aktarmaktır. Bu görev, saf matematiğin unsurlarına hâkim olmayı gerektirir. Her matematikçi, nasıl bir tanım yazacağını, bir teoremi nasıl kanıtlayacağını ve bir problemi çözmek için bir teoremi nasıl uygulayacağını bilmelidir.
Bahçeşehir Üniversitesi Matematik Bölümü, teorik matematiğin en önemli alanlarında derin bilgi sunmaya çalışmaktadır. Matematik eğitimi ile2 analiz, soyut cebir, ayrık matematik, genel topoloji, sayı teorisi, diferansiyel denklemler, olasılık teorisi, matematiksel mantık gibi temel konular hakkında bilgi edinilebilir. Derslerimiz, eleştirel ve yaratıcı düşünceyi teşvik edecek şekilde tasarlanmıştır ve öğrencilerimize uluslararası bir ortamda eşsiz bir akademik deneyim sunar. Nihai hedefimiz, öğrencilerimizin gelecekteki sosyal ve kariyer yaşamlarında başarılı ve etkili profesyoneller olmalarını sağlamaktır.
Bölüme girdiğimde programlama bilmem gerekiyor mu?
Hayır, programlama bilmenize gerek yoktur. Alacağınız seçmeli dersler ile yazılım bilginizi oluşturabilirsiniz.
Matematiğin büyük önem arz ettiği güncel bir konuya örnek verebilir misiniz?
Teknolojinin gelişimi ile beraber yapay zekâ hayatımızın içinde çoklukla yer almaya başlamıştır. Makine öğrenimi (machine learning), sistemlere, açıkça programlanmadan, deneyimden otomatik olarak öğrenme ve geliştirme yeteneği sağlayan yapay zekanın (AI) bir uygulamasıdır. Makine öğrenimi, verilere erişebilen ve bunları kendileri için öğrenebilen bilgisayar programlarının geliştirilmesine odaklanan istatistiksel, olasılıksal, bilgisayar bilimi ve algoritmik yönlerle kesişen bir alandır. Algoritmaların iç işleyişini iyi bir şekilde kavramak ve iyi sonuçlar elde etmek için bu tekniklerin çoğunun kapsamlı bir matematiksel anlayışı gereklidir. Kısaca diyebiliriz ki matematik, makine öğrenmesinin üzerine inşa edildiği dildir.
Bölümünüze başvurabilmek için ne yapmam gerekiyor?
Bölümümüze girebilmek için YKS Sayısal puan türünden yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Matematik Bölümü eğitim süresi ne kadardır?
Eğitim süresi, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır. Hazırlık sınıfını direkt geçen öğrenciler için bu süre 4 yıldır. Hazırlık sınıfı muafiyet koşulları için tıklayınız.
Matematik eğitim dili nedir?
Bu bölümü tercih eden öğrenciler eğitimlerini İngilizce almaktadır.
Matematik Bölümü lisans programını bitirenler nerede iş bulabilirler?
Mezunlarımız; öğretim elemanı, analist, analiz ve raporlama uzmanı, bilgi teknolojileri uzmanı, proje yöneticisi, iş zekâsı uzmanı, sistem analisti, araştırmacı, yazılım geliştirme uzmanı, matematik öğretmeni gibi birçok unvan ile akademi, bankacılık, finans, bilişim, AR-GE, yazılım, eğitim gibi sektörlerde kariyer seçiminde bulunabilirler.
Neden BAU Matematik?
Erasmus kapsamında yurt dışı başka bağlantınız var mı?
Bahçeşehir Üniversitesi 35 farklı ülkeden 203 üniversite ile iş birliği yürütmektedir. Bunun yanında öğrencilerimiz BAU yurtdışı kampüslerimizde de ders alabilmektedirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları var mıdır?
Üniversitemiz belirli not ortalamasını sağlayan öğrencilere çift ana dal ve yan dal programları ile ikinci bir diploma veya sertifika olanağı sağlanmaktadır.
Yan Dal programı için öğrencinin 2 dönem tamamlaması ve 2.50 gno şartını sağlamış olması gerekmektedir. En geç 6. Dönemin başında başvuru yapılabilmektedir.
Çift Ana Dal için ise öğrencinin 2 dönem tamamlaması ve 3.00 gno şartıyla birlikte ana dal programının ilgili sınıfında ana dalına kayıt olduğu yıl itibariyle başarı sıralaması olarak %20’lik diliminde içinde bulunması gerekmektedir. En geç 5. Dönemin başında başvuru yapılabilmektedir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Akademik kadronuzun sayısal dağılımı nedir?
Bölümümüzde; 2 Profesör, 2 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi ve 4 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bunun yanında her dönem ihtiyaç doğrultusunda alanında uzman yarı zamanlı akademisyenler görev yapmaktadır.