Bölümümüzün araştırma gündemini, matematiksel problemler ile gerçek dünya problemleri arasındaki ara yüz belirlemektedir. Dalgalar, depremler gibi doğal olaylar, ekonomik tahminler, robotik, tanıma sistemleri, simülasyonlar ve hatta biyoloji, kanser ve kalp problemleri, matematiksel problemlerle simüle edilir ve modellenir. Bu vizyon, teorik ve uygulamalı matematiğin uyum içinde yürütüldüğü eşsiz bir akademik ortamı ortaya çıkarmaktadır. Teorik matematikte yapılan, yeni araçlar icat etmek ve açık problemleri çözmeye çalışmaktır. Sonrasında, uygun ortam oluştuğunda, bu araçlar gerçek dünyadaki problemlerin çözümü için kullanılmaktadır.
Matematikçilerin bakış açısına göre, teorik ve uygulamalı matematik bir bütündür. Matematikteki bazı konular teorik olarak ortaya çıkmış, gerçeklenmiş ve önemli alanlarda uygulanmıştır. Kriptografide yoğun olarak uygulanan sayılar teorisi ve sonlu alanların teorisi, örnek olarak gösterebileceğimiz teorik matematik konularıdır. Benzer şekilde, teorik matematik de uygulama amacıyla ortaya çıkarılabilir. Limitin ϵ-δ tanımı, Cauchy tarafından, Newton'un hareketler ve sonsuz değişikliklerin etkisi üzerindeki çalışmasını doğrulamak için ortaya çıkarılmıştır.
Bölümümüzde teorik matematik, Avrupa ve Orta Doğu'dan gelen akademisyenlerin iş birliği ile oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Bu alandaki araştırma, esas olarak bir yapı ile donatılmış nesnelerle ilgili olup matematiksel yapıların doğal güzellikleri, bize aktaracağı bilgiler, tanımlayabilecekleri kavramlar ve bunları nasıl yapacakları çalışmalarımızı cezbeden konular olarak ortaya çıkmaktadır. Teorik matematiğe katkımız, prestijli uluslararası dergilerde yayınlanan yüksek kaliteli makaleler aracılığıyla tanınmaktadır.
Uygulamalı matematik, bilim ve gerçek dünya problemleri arasında bağlantıyı kurmaktadır. Bu bağlantı kurulurken, mantık modellemeye, modelleme bilgiye, bilgi ilişkilere ve ilişkiler ise matematiksel ve mantıksal modellere ihtiyaç duymaktadır. Modeller sonuçlarla değerlendirilmekte ve son olarak hepsi uygulamalı matematik olarak adlandırılmaktadır. Uygulamalı matematik grubumuz, en saygın yayınevlerinde yayınladıkları birçok kitapla ve özgün makalelerle bilimsel topluma atfedilen ulusal ve uluslararası tanınmış birçok uzmanımız ile eşsiz bir kadroya sahiptir. Ayrıca, bölümümüz, hocalarımız tarafından yürütülen çeşitli projeler ile de ön plandadır. Popüler konularda örnek verebileceğimiz en güncel projemiz, 2019 yılının ağustos ayında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan, Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Süreyya AKYÜZ tarafından yürütülmekte olan “Pruning the Layers of Deep Neural Networks with Sparse Second Order Conic Programming (Derin Sinir Ağlarının Katmanlarını Seyrek İkinci Dereceli Konik Programlama ile Budama)” isimli projedir.
Araştırma Alanları:
• Matematiksel Analiz ve KTD'ler.
• Karmaşık Analiz ve Uygulamaları.
• Uygulamalı ve Sayısal Analiz.
• Makine Öğrenimi.
• İstatistik ve Finansal Matematik.
• Cebir ve Sayı Teorisi.
• Evrensel Cebir ve Cebirsel Mantık.
• Felsefe ve Bilişsel Bilimlerde Matematik.
• Tıpta Matematik.
• Biyolojik Matematik
• Matematiksel Fizik