Hemen ilgilenilmesi ve harekete geçilmesi gereken bazı acil (çoğunlukla öğrencinin kendine ya da başkasına zarar verme riskinin olduğu) durumlar vardır. Acil durumlar şunlar olabilir:
A) Yüksek saldırganlık düzeyi ve/veya başkasına zarar tehlikesi (kasıtlı olarak, düşünce süreçlerinde bozulmalar nedeniyle ya da ihmal yoluyla)
B) Gerçekle bağın koptuğunu gösteren tuhaf davranış ve konuşmalar (konfüzyon, desoryantasyon, düzensiz düşünceler, sanrılar, halüsinasyonlar, bozuk ya da tuhaf konuşmalar)
C) İntoksikasyon – öğrenci alkol ya da madde etkisinde ise
Eğer bu yönde şüpheleriniz varsa, öğrenciye sarhoş olup olmadığını, düşüncelerinin bulanık/karışık olup olmadığını ya da kendisine zarar verme düşünceleri olup olmadığını doğrudan sorun. Sormakla öğrencinin kafasına “olmayan düşünceler sokmuş” olmazsınız. Birilerinin yaşadığı güçlüğe dikkat etmiş olması ve bunu fark etmiş olması birçok öğrenciyi rahatlatacaktır.
D) İntihar riski ve girişimi – öğrenci kendisine zarar vermekle tehdit ediyor, bundan bahsediyor, bunun hakkında yazıyor ya da imalarda bulunuyorsa; açıkça intihardan bahsediyorsa; eşyalarını vermek ve/veya vedalaşmaya dair sözel olmayan örtük mesajlar varsa.
İNTİHAR RİSKİ VEYA GİRİŞİMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER:
I. İntihar Vakalarına Müdahalede PDRM’nin Sorumlulukları:
Kişinin kendi fiziki bütünlüğüne yönelik her türlü girişimi tıbbi bir durumdur ve bu gibi durumlarda öncelikli olarak tıbbi ilk yardım gereklidir. İntihar vakalarında öğrencinin götürüldüğü sağlık kurumunda bir psikiyatri servisine yönlendirme yapılır. Öğrencinin fiziksel ve ruhsal sağlığı ile ilgili gerekli “tıbbi ve psikiyatrik” müdahaleler yapıldıktan sonra değerlendirme yapılır ve üniversite psikolojik danışmanlık merkezinde takibi uygun ise psikiyatrik tedaviye ek olarak PDRM’de psikologlar tarafından da takip edilebilir.
a) PDRM’ye bireysel görüşmeler için devam eden bir öğrenci görüşmeler sırasında psikoloğa intihardan söz ederse;
b) Üçüncü bir kişi vasıtasıyla (arkadaşları, akademik ya da idari personel) bir öğrencinin intiharla ilgili düşünceleri olduğu öğrenilirse;
c) Üniversite içinde veya yurtta intihar girişimi gerçekleştiyse;
Tıbbi Müdahale:
Kişinin kendi fiziki bütünlüğüne yönelik her türlü girişimi tıbbi bir durumdur ve bu gibi durumlarda öncelikli olarak tıbbi ilk yardım gereklidir. Yapılacak tıbbi müdahale intihar girişiminde bulunan öğrencinin yaşadığı hayati tehlikeye yönelik uygulanacak ilk yardım ve hayat kurtarma işlemlerini içerir.
II. Yukarıda sıralanan acil durumlar eğer kampüs içerisinde ve mesai saatlerinde gerçekleşmişse:
Eğer öğrencinin her an kendisine ya da bir başkasına fiziksel zarar verebileceğini düşünüyorsanız, hemen PDRM’ye, Revir’e ve/veya Güvenlik Birimi’ne ulaşın. Bu tür durumlarda asıl olan öğrencinin güvenliği ve fiziksel sağlığıdır. Bu yüzden, lütfen öğrencinin durumunu gerekli kişilerle paylaşırken, öğrencinin güvenine ihanet edip onu sinirlendireceğinizi düşünerek çekinmeyin. Ayrıca, PDRM’den ya da Revir’den bir uzmanla görüşmesini sağlayana kadar öğrenciyi yalnız bırakmayın.
Güvenlik Birimi İletişim Numaraları
Güney Kampüs: 0212 381 0909/0911/0912
Kuzey Kampüs: 0212 381 0925/0933
Galata Kampüsü: 0212 381 0908/0910
Göztepe Kampüsü: 0216 381 8194/8195
Revir/Sağlık Birimi İletişim Numaraları
Güney Kampüs: 0212 381 0965
Kuzey Kampüs: 0212 381 0961/0967
Galata Kampüsü: 0212 381 0964
Göztepe Kampüsü: 0216 381 8172
Eğer kampüs içerisinde ve mesai saatleri dışında böyle bir durumla karşılaşırsanız:
Güvenlik Birimi’ne ve Öğrenci Dekanlığı’na ulaşıp yardım alarak öğrenciyi en yakın hastaneye götürmek en iyi seçenek olacaktır. Gerekirse Revir’den destek alınabilir.
112 Acil Servis ile en yakın sağlık kuruluşlarına (Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Beşiktaş Sait Çiftçi Devlet Hastanesi vb.) yönlendirme yapılmalıdır.
Öğrenci yurtta kalıyorsa, Yurt Müdürlüğü’nün de durumdan haberdar olmasını sağlayın.
Bu durumlardan biri eğer kampüs dışında yaşanırsa:
Öğrencinin yalnız kalmamasını ve en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmesini sağlayın veya duruma göre 112 Acil Servis, 155 Polis İmdat veya idari destek için Öğrenci Dekanlığı ile iletişime geçin ve son olarak öğrencinin ailesini bilgilendirin.
Kaynakça
American University Counseling Center
Bilgi Üniverstiesi Psikolojik Danışmanlık Birimi, Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi
Brooklyn College Personal Counseling Program University of Dayton Counseling Center
Kansas State University Counseling Services
Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi, Öğrenci Danışmanları ve Öğretim Üyeleri için Öğrencileri Psikolojik Yardım Alma Konusunda Yönlendirme Rehberi
New Mexico State University Counseling Center
Okan Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (OPDEM), Acil Durum İşleyiş Protokolü
The George Washington University Counseling Center
Üniversitede Psikolojik Danışmanlık El Kitabı, Der: F. Yurtseven, M. Paker