Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel Tasarım, yenilikçi tasarıma kapı açan, ticari başarıya olanak tanıyan, daha iyi yaşam şartlarını sağlayan yenilikçi ürün, sistem, hizmet ve deneyimleri tasarlamaya yönelik stratejik bir problem çözme sürecidir. Endüstriyel Tasarım Bölümü, malzeme ve üretim yöntemleri, görsel iletişim, mühendislik bilimleri ve iş yönetimi alanları ile işbirliği yaparak tasarım sürecinde disiplinlerarası bir yaklaşıma odaklanmıştır. Bu süreç içerisinde öğrencilerin kullanıcı araştırmaları, tasarım yöntemleri, yenilikçi fikir geliştirme, prototip oluşturma ve bilgisayarda görselleştirme, tasarım yönetimi gibi konuları içeren geniş bir yelpazede eğitim almaları öngörülmektedir.

Endüstriyel Tasarımın Uygulama Alanları Nelerdir?
Endüstriyel tasarımcıların uygulama alanları ürün tasarımı, sistem tasarımı, hizmet tasarımı ve deneyim tasarımı alanlarını içermektedir. Ürün tasarımı ile ilgili başlıklar, mobilya, ulaşım araçları, ambalaj, elektronik ürünler, elektrikli ev aletleri, tıbbi ürünler, yatırım ürünleri, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, teşhir stantları, aydınlatma, oyun ve oyuncak, bebek ve çocuk ürünleri, kişisel bakım ürünleri, spor ekipmanları, mücevher gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistem Tasarımı, ürün ve hizmeti birleştiren sistemler, ürünleri birleştiren sistemler, ürün yaşam döngüsü tasarımı, ürün serisi için görsel kimlik tasarımı, perakende satış, sergi, müze ve etkinlikler için görsel düzenleme ve tasarımı gibi başlıkları kapsar. Hizmet tasarımı, ürün ve sistemlerin hizmetlere uygulanması, hizmet süreci tasarımı, müşteri deneyimi haritalama, hizmet sunum tasarımı başlıklarındadır. Deneyim tasarımı ise, kullanıcı arayüzü tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı, etkileşim tasarımı olarak tanımlanır.

Endüstriyel Tasarımcılar Nerelerde Görev Yapabilirler?
Endüstriyel Tasarımcılar bu uygulama alanlarıyla ilgili tüm özel ve kamu kuruluşlarının yanı sıra kendi kurdukları danışmanlık firmalarında tasarım, uygulama, araştırma ve geliştirme, denetim ve kontrollük, danışmanlık, bilirkişilik ve eğitim faaliyetlerinde görev alabilirler.

Mesleğe Uygun Adayların Özellikleri Nelerdir?
Mesleğe yatkın olan adaylarda, eleştirel düşünme ve algılama, analiz etme, yeniden yapılandırma, empati kurabilme, üç boyutlu ve süreç odaklı düşünebilme yeteneklerinin gözlendiği bilinmektedir.

Prof. Dr. Elçin TEZEL
Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı