Bu projenin amacı, bellek hataları literatürünü derleyerek belleğimizin hangi koşullarda güvenilir olduğu ve hangi koşullarda güvenilir olmadığı sorusuna kuramsal ve görgül çalışmalar ışığında çok yönlü bir yanıt aramaktır. Bu kapsamlı literatür taraması ve analizinin ardından elde edilen çıktılar, kolay ulaşılabilir maddelere dönüştürülmüştür. Bu maddelerin, psikoloji alanında çalışmayan kişilerin de kolaylıkla anlayabileceği bir dilde belleğe ne zaman güvenilebileceğini ve ne zaman güvenilemeyeceğini, bellekle ilgili neyin mit, neyinse bilimsel gerçek olduğunu açıklıkla ortaya koyması amaçlanmıştır.
Projenin çıktılarının psikoloji öğrencilerini ve öğretim üyelerini, akademik performansını artırmayı amaçlayan öğrencileri, öğretmenleri, mesleğinde bellek çıktısına güvenerek karar vermek zorunda kalan meslek gruplarındaki profesyonelleri ve genel anlamda toplumda belleğine ne zaman güvenebileceğini bilmek isteyen bireyleri ilgilendirecek nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Bu web sitesi, Bahçeşehir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiş olan BAP.2021-01.22 numaralı projenin çıktılarından biri olarak eğitim amaçlı hazırlanmıştır. Bahçeşehir Üniversitesi'ne finansal desteği için teşekkür ederiz.
“Neden belleğimizin berbat olduğunu söylemeyi uygun buluruz da
şaşılacak düzeyde aptal olduğumuzu söylemeyi uygun bulmayız?”
Alan Baddeley ve arkadaşları (2015)