1- İşletme mühendisliğinin endüstri mühendisliğinden farkı nedir?
İşletme ve endüstri mühendisliği aynı kaynaktan doğan iki pınar gibidir. Eğitim ve çalışma alanları açısından pek çok ortak noktaları bulunmaktadır.
İşletme mühendisi somut çıktılarla ifade edilen süreçlerin işletmelerin nicel fonksiyonları ile karşılıklı ilişki halinde olduğu dinamik yapıyı kavramış bütünsel bir bakış açısına sahiptir. Örgütler ne salt soyut fonksiyonların tasarlanmasından ne de salt somut çıktılar sunan sayısal analizlerin önermelerinden ibarettir. Gerçek çok daha bütünsel bir bakış gerektirmektedir.
İşletme Mühendisliği tam da bu nedenle kökeninde nicel unsurların yattığı iş dünyasındaki süreçlerin problemlerine nitel yöntemler ve analitik bir yaklaşım ile çözümler getirmeyi hedefler.
İşletme mühendisi için iş dünyasının süreçleri, pazarlama finans, İK benzeri nicel etkinlikler ile ürün hizmet benzeri somut çıktıları arasında uzanan bütünsel perspektif ile ele alınmalıdır. Bu nedenle, işletme mühendisleri uygulamalarında insan faktörünü dikkate alarak yönetim ve mühendislik disiplinleri arasındaki ilişkiyi dengede tutan sistemler tasarlar ve yönetir.
Endüstri mühendisliği ise üretim ve hizmet sistemlerinin tasarlanmasına ve optimize edilerek, kontrol edilmesine daha çok odaklanmaktadır. Nitel bileşenler daha ön plandadır.
2- İşletme mühendisliğinin işletme bölümünden farkı nedir?
İşletme bölümü bir örgütte yer alan finans, pazarlama, insan kaynakları yönetimi gibi fonksiyonlar hakkında bilgi sahibi mezunlar yetiştirir ve şirketin devamlılık ve büyümesine yönelik stratejiler geliştirilmesine odaklanır.
İşletme mühendisliği bölümü örgütlerdeki bu nicel fonksiyonlar hakkında bilgi sahibi olmanın yanında mühendislik disiplinini de içerir. Ele aldığı problemler işletmelerin nicel fonksiyonlarına ait olsa da, çözüm sürecindeki yaklaşımı mühendisliğin gerektirdiği analitik ve nitel özellikleri taşır. Hedefi, sistematik ve analitik yaklaşım becerisi ile örgüte ve sürece bütünsel bakış açısı katmaktır.
3- İşletme mühendisliği eğitimi almak bana neler kazandırır?
İşletme mühendisliği eğitimi finans, insan kaynakları yönetimi, proje yönetimi, pazarlama, sayısal yöntemler, girişimcilik gibi farklı konularda beceri edinmeni sağlar. Hem mühendislik hem de yönetim alanındaki beceriler çok yönlü olmanı ve hem akademik hem de iş dünyasında önemli olan fikirleri uygulamaya geçirmeni kolaylaştırır. Senin için problemler ne soyut süreçlerden ne de somut çıktılardan ibarettir. Eğitimin sana bu iki unsurun iç içe ve birlikte yönetilmesi gerektiği, çözümlerin ne salt nicel çözüm tekliflerinden ne de salt analitik analizlerden ibaret olmadığı iç görüsünü kazandırır.
4- İşletme mühendisliğinden mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabilirim?
Bölümümüzden mezun olan mühendislerimiz proje yönetimi, kalite kontrol, insan kaynakları, muhasebe, finans, satış ve pazarlama fonksiyonlarının yer aldığı tüm yapılarda çalışma imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca girişimcilik ve inovasyon alanında verilen dersler sayesinde kendi start-uplarını kurabilirler. Akademik kariyer yapabilirler. Bölümümüzde lisans eğitimi İşletme Mühendisliği olan akademisyenler de yer almaktadır.
5- İşletme mühendisliğinden mezun olduktan sonra yurt dışında çalışabilir miyim?
Eğitim dilinin İngilizce olması ve dünyadaki gelişmeleri takip eden eğitim içeriğiyle mezunlarımız her yerde çalışabilirler.
6- İşletme mühendisliğinden mezun olduktan sonra yurt dışında yüksek lisans ve doktoraya devam edebilir miyim?
Hem proje hem de akademik odaklı eğitim sistemimiz sayesinde mezunlarımız yüksek lisans ve doktora eğitimlerine yurt dışında devam edebilirler.
7- BAU işletme mühendisliği bölümüne girebilmek için YKS’den kaç puan almam gerekiyor?
BAU işletme mühendisliğinin taban puan puanları ve başarı sıralamaları için https://aday.bau.edu.tr/puan-ve-kontenjanlar/ adresini ziyaret edebilirsin.
8- BAU işletme mühendisliği bölümüne girebilmek için burs imkanlarınız var mı?
BAU işletme mühendisliği için hem ÖSYM hem de apply-bau burslarından yararlanabilirsin. Burs kriterleri ve geçerlilik süreleri ile ilgili https://aday.bau.edu.tr/burslar-ve-ucretler/ adresinden en güncel bilgilere ulaşabilirsin.
9- BAU işletme mühendisliği bölümünde çift anadal ve yandal programlarından yararlanabilir miyim?
BAU işletme mühendisliği bölümüne devam ederken başka bir programla çift anadal ya da yandal yapabilirsin.
10- BAU işletme mühendisliği bölümünü sosyal medyadan takip edebilir miyim?
BAU işletme mühendis hesabından bizi twitter’dan takip edebilirsiniz. https://twitter.com/BAUislmuh