DERS İÇERİKLERİ
HUK6001 İş Hukukunda Esneklik Kavramı
Bir yandan globalleşmenin ve serbest piyasa ekonomisinin yarattığı acımasız rekabet koşullarına karşı işverenleri korumak ve değişken piyasa koşullarına cevap verebilmek, öte yandan çalışmak isteyenlere yeni iş imkânları yaratarak işsizliğe çare bulmak ve bir yandan da işçilere daha fazla serbest zaman sağlayabilmek amacıyla son 20-30 yıldan beri çalışma hayatında yeni çalışma modelleri çıkmış, çalışma zamanları değişmiştir. Bu olgu İş Hukukunun klasik ve katı kurallarının yumuşamasına ve değişmesine neden olarak bu kuralları esnekleştirmiştir. Ancak esnekleşmenin ne kuralsızlaştırmaya ne de işçilerin iş güvencelerinin yok edilmesine neden olması için ortaya güvenceli esneklik denen bir kavram çıkmıştır. Bu gelişmeler devam etmektedir. Derslerde yeni çalışma modelleri ve hukuki gelişmeler incelenecektir
HUK6003 Atipik sözleşmeler
Dersin içeriğinde Kanun Koyucu tarafından düzenlenmeyen ancak uygulamada ortaya çıkan ve önem arz eden atipik sözleşmeler incelenecektir. Bu kapsamda; tek satıcılık sözleşmesi, franchise sözleşmesi, lisans sözleşmesi, know-how sözleşmesi, finansal kiralama sözleşmesi, garanti sözleşmesi, factoring sözleşmesi ve arsa payı kat yapım sözleşmesi değerlendirilecektir.
HUK6006 Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku
Bu ders kapsamında fikir ve sanat eserleri hukukunun temel kavramları incelenecektir. Fikir ve sanat eserleri hukuku üç temel kavram üzerine kurulmuştur. Bunlar, eser, eser sahibi/hak sahibi, eser üzerindeki haklardır. Bu kavramların ortaya konulmasının ardından, eser üzerindeki hakların kullanılmasında hukuka uygunluk sebepleri ve eser üzerindeki sözleşme ve tasarruflar üzerinde durulacaktır. Sözleşme ve tasarruflar incelenirken, klasik borçlar hukuku kurallarından ayrılan yönler de ayrıca belirtilecektir. Hakkın ihlâlinde başvurulabilecek hukukî yolların da incelenmesinin ardından, eser sahibinin haklarına bağlantılı haklar tartışılacaktır.
HUK6009 İnşaat Hukuku
Bu ders kapsamında inşaat hukukunun temel kavramları ve temel düzenlemeler üzerinde durulacaktır. Genellikle bir eser sözleşmesi tipinde kurulsa da, Borçlar Kanununun eser sözleşmesine ilişkin hükümlerinin her zaman karşılaşılan hukukî problemlerin çözümünde yeterli olmadığı görülmektedir. Diğer yandan inşaat sözleşmelerine uygulanabilecek hükümler, Borçlar Kanununun eser sözleşmesine ilişkin hükümlerinden ibaret de değildir. Borçlar Kanunu yanında Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda da inşaat sözleşmelerine uygulanacak düzenlemelere rastlanmaktadır. Bütün bu düzenlemeler, uygulamada karşılaşılan problemlerle birlikte aktarılacak ve tartışılacaktır.
HUK6005 Sigorta Hukukunda Güncel Gelişmeler
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Sigorta Hukuku kitabında sigorta ile ilgili kapsamlı değişikliklere gidilmiştir. Bu derste öncelikli olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nın getirdiği yeni düzenlemeler incelenecektir. Bunu gerçekleştirirken öğreti ve içtihatlar ile birlikte 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun sigorta hukukuna ilişkin hükümleri ele alınacak, bu hükümlerle yenileri arasında karşılaştırmalara gidilecektir. Buna ek olarak sigorta sektörünün faaliyetlerini ve denetlenmesini düzenleyen 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nda bulunan hem sigorta sözleşmelerine, hem de sigorta şirketlerine de ilişkin düzenlemeler ele alınarak, yine 6102 sayılı Kanun’la karşılaştırma yoluna gidilecektir.
HUK6007 Medeni Usul Hukukunda Kanun Yolları
Kanun yolları, hukuki istikrarın ve güvenliğin sağlanmasına ve hukukun gelişimine katkı sağlar. Kanun yolu ile ilk derece mahkemesi tarafından verilen kararın hukuka uygunluk denetimi sağlanırken, diğer taraftan doğru ve adil bir karar verilmesi de amaçlanmaktadır. Bununla birlikte kanun yolunun bir diğer amacı da hukuk kurallarının uygulanmasında kararlar arasındaki çelişki ve aykırılıkların kaldırılarak hukukun uygulanmasında birliğin sağlanmasıdır. Hemen belirtmek gerekir ki; 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun (HUMK) kanun yollarına ilişkin hükümleri 07.10.2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5236 sayılı kanun ile değişikliğe uğramış ve bu değişikliğin sonucu olarak istinaf kanun yolu getirilmiş, kanun yolu sistemimiz istinaf ve temyiz olarak düzenlenmiş, karar düzeltme yolu da kaldırılmıştır. Ancak istinaf mahkemeleri fiilen görev yapmaya başlayamamış, bu nedenle de HUMK’a 5236 sayılı Kanun ile eklenen kanun yolu değişikliğine ilişkin bu hükümler yürürlüğe girememiştir. 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren yeni 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda da, 1086 sayılı HUMK’a 5236 sayılı kanun ile getirilen ve yürürlüğe giremeyen anılan kanun yolu değişikliğine ilişkin hükümler büyük ölçüde korunmuştur. Ancak yeni HMK’nun kabulünden sonra da 14.04.2011 tarih, 27905 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6217 sayılı Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun düzenlemesi ile istinaf mahkemeleri HMK’nun yürürlük tarihi olan 01.10.2011 tarihinde de göreve başlayamamış ve buna göre de halen HUMK’nun 5236 sayılı değişiklikten önceki temyize ilişkin hükümleri ve karar düzeltme hükümleri uygulanmaya devam edilmektedir. Söz konusu ders kapsamında yukarıda belirtilen hususlar ve özellikle istinaf kanun yolu ve istinaf kanun yolunun kabul edilmesinden sonra yeni uygulanmaya başlanacak sistem ayrıntıları ile inceleme konusu yapılacaktır.
HUK6011 Sorumluluk Hukuku
Bu dersin amacı akit dışı sorumluluğun dayandığı genel esaslara, haksız fiillerin unsurlarına, kusura dayanmayan sorumluluk hallerine, akit dışı sorumluluk hallerinden doğan talep haklarına ve akti sorumluluğu doğuran haller ile sonuçlarına ilişkin temel bilgileri doktrin ve Yargıtay kararları ışığında sorgulayarak, önem arzeden tartışmalı meselelere ilişkin çözüm önerileri üretmektir.
HUK6013 Milletlerarası Ticari Uyuşmazlıkların Çözüm Yollar
Sınırlararası ticari ilişkilerin yaygınlık kazanması sonucu, yabancılık unsuru içeren ticari ihtilafların arttığı görülmektedir. Bu nedenle, bu ihtilafların çözümünde başvurulacak yolların bilinmesi önem arz etmektedir. Taraflar, dilerlerse uyuşmazlıklarını bir devlet mahkemesi önüne taşıyabilecekleri gibi, taraf iradelerinin ön planda olduğu tahkim yolunu da tercih edebilirler. “Milletlerarası ticari uyuşmazlıkların çözüm yolları” dersi kapsamında, taraflar arasındaki ticari nitelikteki uyuşmazlıkların çözümü için mevcut imkanların neler olduğu üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda, uyuşmazlıkların devlet mahkemelerinde görülmesi bakımından Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi, tarafların yetki sözleşmesi ile yabancı devlet mahkemelerini ve Türk mahkemelerini yetkilendirme imkanı ve koşulları ele alınacaktır. Ayrıca, sözleşmeler alanında irade serbestisi prensibinin hakim olmasının bir sonucu olarak ticari ilişkiler bakımından sıkça başvurulan bir yöntem olan tahkime ilişkin genel esaslar ve hakem kararlarının icrası bu ders kapsamında incelenecektir.
HUK6002 Sosyal Güvenlik Hukukundaki Güncel Gelişmeler
Sosyal güvenlik hukuku bir ülke halkının bugününü ve yarınını güvence altına almayı ve onları hayatın her türlü sosyal riskine karşı korumayı hedefleyen hukuk normlarından oluşur. Ülke halkının yeni ihtiyaçları ve ülkenin maddi kaynaklarıyla yakından ilgilidir. Bu niteliği itibariyle de dünyada en hızlı değişen hukuk dalıdır. Ülkemizde de Cumhuriyetin kurulmasından bugüne kadar her yıl bu alanda yeni kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, tebliğler vs. yayınlanmış ve yayınlanmaya da devam etmektedir. Son olarak 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu işçileri, bağımsız çalışanları ve memurları aynı çatı altında toplayarak bir reform gerçekleştirme iddiasında bulunmuş ise de sorunlar ortadan kalkmamış neredeyse her gün yeni bir kanun, yönetmelik ve tebliğ yayınlanarak bu sorunların çözümlenmesine çalışılmaktadır. Bu da bu hukuk alanının dinamizminin devam etmesine neden olmaktadır. Derslerde bu gelişmeler karşılaştırmalı hukuka da yer verilerek ele alınacaktır.
HUK6004 Banka Sözleşmeleri
Bankaların akdettikleri çeşitli borçlar hukuku sözleşmelerine, bu sözleşmeleri güvence altına almak için aldıkları teminatlara ve bankaların gerek müşterilerine gerek üçüncü kişilere karşı hukuki sorumluluklarının dayanaklarına ilişkin temel bilgileri ortaya koyarak, doktrin ve Yargıtay kararları ışığında bu konulara ilişkin tartışmalı hukuki sorunlarda çözüm önerileri üretmek.
HUK6018 Sermaye Piyasası Hukuku
Bu derste, sermaye piyasası hukukunun temel kavramları, menkul kıymetler, özellikle hisse senetleri ve satışı, oydan yoksun hisse senetleri, tahviller, halka arz aşamaları, kayıtlı sermaye sistemi, kayıtlı sermaye sistemine tâbi şirketler, bu şirketlerde yönetim kuruluna tanınmış yetkiler, kamunun aydınlatılması ilkesi ve kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde incelenmektedir.
HUK6008 Navlun Sözleşmelerinde Karşılan Hukuki Sorunlar
Navlun sözleşmeleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1138-1271. maddeleri arasında düzenlenmektedir. Ders kapsamında kanunda düzenlenen navlun sözleşmesi türlerinin özellikleri ele alınacak ve bu sözleşmenin iki türü olan yolculuk çarteri sözleşmesi ile kırkambar sözleşmesi ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Sözleşmelerin tarafları, nitelikleri ve diğer özellikleri yanında, taşıyanın sorumluluğuna ilişkin de uygulamada karşılaşılan sorunlar içtihatlar ışığında incelenecek ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yeni getirilen düzenlenmelerin bu sorunları gidermede ne kadar etkili olacağı uygulamalı olarak tartışılacaktır.
HUK6010 Örneklerle Sözleşmeler Hukuku Uygulamaları
Gerçek dava dosyaları üzerinden işlenecek bu derste öğrencilerden ya kendilerini hakim yerine koyup uyuşmazlığı çözmeleri ya da davalı vekili yerine koyup savunma dilekçesini hazırlamaları beklenecektir. Öğrencilerin bu kapsamda hukuki sorunları tespit edip farklı perspektiflerden yorum getirmeleri önem taşımaktadır. Ders malzemesi satım, kira, eser gibi tipik sözleşmeleri kapsayabileceği gibi atipik sözleşmeleri de kapsayabilmektedir. Bununla birlikte, öğrencilerin borçlar hukukunun genel hükümlerindeki kavramlara da sıkça başvurmaları gerekecektir.
HUK6012 Kira sözleşmesi
Kira sözleşmeleri dersinde; 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde adi kira sözleşmeleri ile konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin olarak akdedilen kira sözleşmeleri ele alınacaktır. Özellikle Türk Borçlar Kanunu ile getirilen yenilik ve değişiklikler incelenecektir. Mevcut kurumların yanında; kira sözleşmelerinde yan gider kavramı, kira sözleşmelerinin devri, depozito, kira bedelinin tespiti, bağlantılı sözleşme, takastan feragat yasağı gibi yeni kurumlar incelenecektir. Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümlerin uygulama alanı, konut ve çatılı işyeri kiralarının hükümleri ve sona ermesi konuları da uygulama açısından önem arz etmesi sebebi ile değerlendirilecektir.
HUK6014 Milletlerarası Aile Hukuku
Günümüzde, yabancı ülkelerde ikamet eden Türk vatandaşlarının sayısının her geçen gün artması sonucu yabancı unsurlu evlilikler de artmıştır. Bunun sonucu olarak, boşanma, nafaka, velayet gibi ihtilafların da sıkça ortaya çıktığı görülmektedir. Bu ihtilaflar kapsamında devlet mahkemelerine başvuracak olan taraflar için, davalarını hangi ülke mahkemelerinde açabilecekleri ya da açtıkları takdirde uyuşmazlıklarının hangi devlet hukukuna göre çözüme kavuşturulacağı meselesi önem kazanmaktadır. “Milletlerarası aile hukuku” dersi kapsamında, evlilik, boşanma, nafaka, velayet gibi aile hukukuna ilişkin meseleler bakımından Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi ve bu ihtilaflar bakımından uygulanacak hukukun ne olduğu ele alınacaktır. Ayrıca, konuya ilişkin Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerdeki düzenlemeler üzerinde durulacaktır.
HUK6016 İcra Hukukunda Güncel Gelişmeler
Mevcut İcra ve İflas hukukumuzun en önemli kaynağı 1929 yılında esas olarak İsviçre Federal İcra ve İflas Kanunu’ndan tercüme edilerek alınan ve 1932 yılında önemli bir değişiklik geçirerek yeni bir şekle sokulan ve yeni bir kanun numarası alan 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’dur. Bu Kanun çeşitli tarihlerde yapılan değişiklikler sonucunda İsviçre aslından birçok yönden farklılıklar göstermiştir. İcra İflas Kanunu özellikle 30.7.2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4949 sayılı ve yine 21 Şubat 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5092 sayılı Kanun ile değişikliğe uğramıştır. Daha sonra da 5219 sayılı Kanunla değişiklik yapılmış ve ardından 5311 sayılı Kanun ile istinaf ile ilgili düzenlemeler kabul edilmiştir. Bununla birlikte 5582 sayılı Konut Finansman Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile İcra ve İflas Kanunu’nun çeşitli maddelerinde düzenlemeler yapılmıştır.Son olarak da Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla İcra ve İflas Kanunu’nda Yapılması Düşünülen Değişiklik Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunmaktadır. Kamuoyunda büyük bir ilgi uyandıran ve özellikle ev eşyası haczini sınırlandıran bu Tasarı diğer güncel gelişmelerle birlikte özellikle dersimiz kapsamında ele alınacaktır.