İnşaat mühendisliği askeri mühendislik ile birlikte geçmişten günümüze taşınmış dünyanın en eski mühendislik dallarından birisidir. İnşaat sektörü doğru yatırım ve altyapı sistemlerinin kurulması ile ülke ekonomilerinin itici gücü olarak istihdam sağlaması yanında 400’e yakın sektörü doğrudan ve dolaylı olarak etkileyerek toplumun refah seviyesini yansıtan ülke ekonomilerini şekillendiren lokomotif bir sektördür. İnşaat mühendisliği uygulamaları tarih boyunca ortaya çıkan medeniyetlerin dünya sahnesinde söz sahibi olması ve cazibe merkezine dönüşmesinde önemli rol oynamıştır. İnşaat mühendisleri toplumları geleceğe taşıyacak farklı disiplinlerde geliştirilen bilişim teknolojilerini, yenilikçi çığır açan malzemeleri ve inşaat teknolojisi uygulamalarını çağdaş bir altyapı ile sentezleyerek farklı koşullarda ve zor coğrafyalarda önemli yapıların inşasına imza atmaktadır.
Güvenli, hayat kalitesini yükselten, konforlu, doğal afetlere dirençli ve çevre ile uyumlu sürdürülebilir yaşam alanlarının tasarlanması, projelere uygun inşaat alanının, yapısal sistemlerin ve yapı malzemelerinin seçimi, yürütülecek projelerin programlanması ve planlaması, maliyet hesapları, inşa süreçleri boyunca mühendislik prensiplerine göre şartnamelerde yer alan gerekli hesap ve saha kontrollerinin yürütülmesi, karar verici mekanizmanın bir parçası olan inşaat mühendisleri tarafından yürütülmektedir. İnşaat mühendisleri yetki alanlarına giren kamu veya özel sektöre ait bina, yol, köprü, raylı sistemler, havalimanları, nükleer santraller, kıyı ve liman yapıları, boru hatları, kanalizasyon sistemleri, entegre sistemler, inşa alanlarında doğal veya doğal olmayan tehlikelerin tespiti, zemine bağlı problemlerinin giderilmesine yönelik geçici ve kalıcı sistemlerin geliştirilmesi, tarihi yapıların durum tespiti, kültürel varlıkların gelecek nesillere aktarılması için önlemlerin alınması, yenilikçi koruma teknolojilerin geliştirilmesinde ve mamur çevrenin parçası olan yapısal sistemlerin hizmet sürelerinin arttırılması yolu ile topluma ve birçok farklı disipline katkı sağlamaktadır. Mezunları verilen analitik düşünme altyapısı ve temel bilgiler ile saha veya ofiste inşaat mühendisliği dışında gayrimenkül değerleme, sigortacılık, risk mühendisliği, finans ve benzeri gibi birçok farklı sektörde çalışma alanı bulabilmektedirler. Günümüzde birçok mühendisliğin temelini oluşturan inşaat mühendisliği yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmüş ve her dönemde ortaya çıkan nitelikli inşaat mühendisi ihtiyacının bir sonucu olarak kalifiye elemanlar yetiştirerek topluma faydalı olma yolunda sürdürmeye devam edecek bir mühendislik dalıdır.
Bahçeşehir Üniversitesinde İnşaat Mühendisliği Eğitimi ve öğrencilere sağlanan olanaklar:
Üniversitemizde ailemizin bir parçası olarak eğitim alan inşaat mühendisi adayları, almış oldukları çağdaş eğitimin bir sonucu olarak bilgisayar teknolojilerini etkin kullanan, iletişim becereleri gelişmiş ve ekip çalışmasına yatkın bireyler olarak yetiştirilmektedir. İstanbul’un merkezinde yer alan kampüsü, eğitim dilinin 100% İngilizce olması, Bahçeşehir Üniversitesinin yurt dışında yer alan kampüslerinin ayrıcalıklarından faydalanma olanağı, lisans eğitimi boyunca disiplinler arası çalışmaları teşvik eden yapısı, mevcut uluslararası öğrenci sayısı ile dünya insanı yetiştirme hedefine sahip olması ve öğrencilere genç, dinamik ve dünyada konusunun önde gelen araştırmacılarından ayrıcalıklı eğitim alma şansı sunulmaktadır. İnşaat sektöründe kabul görmüş ve yaygın kullanılan inşaat mühendisliğine yönelik bilgisayar programaları ve yazılımlar bölümümüzde müfredat ile uyumlu bir şekilde öğrencilerin ilgi alanlarına göre öğretilerek iş hayatına donanımlı ve avantajlı başlayabilmeleri sağlanılmaktadır.
BAU CO-OP programı desteği ile inşaat mühendisliği eğitiminin olmazsa olmazı olan saha ve ofis uygulamalarını yakından gözlemleyebilmeleri için öğrencilerimize sektörün önde gelen firmalarında staj yapma ve yarı zamanlı çalışma olanakları verilmektedir. Bu program kapsamında öğrencilerimiz piyasının taleplerini ve ihtiyaçlarını firmalar ile etkileşimde kalarak anlayabilmekte ve uzmanlık gerektiren özel konularda kendilerini geliştirmeleri için imkanlar sağlanılmaktadır. ERASMUS öğrenci değişim programız ile öğrencilerimiz Bahçeşehir Üniversitesinde eğitimlerine devam ederken, anlaşmalı olduğumuz uluslararası üniversitelerde dersler alabilmektedirler. Bahçeşehir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren mezunları için MÜDEK akreditasyonuna sahiptir.