SİYASET OKULU SERTİFİKA PROGRAMI
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu’nun Türkiye’de gerek ismiyle gerek formatıyla gerekse içeriğiyle bir ilk olarak düzenlediği Siyaset Okulu programı her akademik yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Bu zamana kadar cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, büyükelçiler, milletvekilleri gibi ülke yönetiminin karar mekanizmasını oluşturan birçok kişiyi misafir eden Siyaset Okulu, değerli konuklarının destekleri ve katılımcılarının ilgisiyle her akademik yıl kendi çıtasını aşan bir hal almıştır.
Program Amacı: Siyaset Okulu programının amacı; globalleşen dünyada siyasetin ve siyasetçinin değişen profiline uyum sağlayabilmek için bugünün ve yarının lider adaylarını objektif bilgi ve verilerle donatmaktır. Programda; Türkiye’nin geçmişten günümüze yaşanan önemli olay ve dönemleri yalnızca teorik olarak değil; olayların sebep–sonuç ilişkileri, icraatların içinde doğrudan bulunmuş siyasetçiler, akademisyenler, diplomatlar, ekonomistler, bilim adamları ve iş adamları tarafından aktarılmaktadır.
Program Özellikleri: Siyaset Okulu sertifika programı her akademik yıl 12 ila 15 hafta boyunca cumartesi günleri düzenlenmektedir. Program dili Türkçe’dir. Her cumartesi gerçekleştirilen program 10:00-16:45 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Her hafta bir saat on beş dakika süren dört ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilen programda her oturum soru-cevap kısmıyla son bulur. Program katılımcılarının sertifika almaya hak kazanmaları için programa %80 katılım göstermeleri gerekmektedir.
Program İçeriği: Uzun soluklu bir program olan Siyaset Okulu’nda Türkiye’nin birçok önemli siyasi konusu, geçmişten günümüze yaşanan olaylar ve süreçler ekseninde değerlendirilir. Her akademik yıl Türk siyasi gündemine göre konu başlıklarının uyarlandığı Siyaset Okulu programının içeriğini aşağıdaki ana konular oluşturur:
Türkiye’de Siyaset Sosyolojisi
Türkiye’de Eğitim Reformu
Seçimler Sonrası Türkiye Siyaseti
Orta Doğu’da Yaşanan Son Gelişmeler ve Türk Dış Politikası
Siyasal Partiler ve Çözüm Süreci
Türkiye Ekonomisinde Yaşanan Son Dönem Gelişmeler
Türkiye’nin AB Süreci
Türkiye’de Stratejik Güç ve Lobicilik
Küreselleşme Sürecinde Medya – Siyaset İlişkisi
Kadınların Siyasal Yaşama Katılımı
Türkiye’de Güvenlik Siyaseti
Türkiye Dış Politikası ve Güncel Gelişmeler
Anayasa Değişikliği Tartışmaları
Türkiye’de Demokrasi ve Hukuk
Türkiye’de Laiklik
Türkiye’de Etnik Gruplar ve Kanaat Önderliği