Dünya Gıda Günü 2022 – Kimseyi Geride Bırakma , ‘Sürdürülebilir Çiftlik Proje Yarışması’, FAO, CIFAL, BAU SÜGAM, Ekim 2022
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün, 1945'te kurulduğu tarih olan ve her yıl 16 Ekim'de Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Dünya Gıda Günü kapsamında CIFAL Istanbul, BAU Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜGAM) ve FAO ortaklığı ile bu yıl “Dünya Gıda Günü 2022 – Kimseyi Geride Bırakma - Sürdürülebilir Çiftlik Proje Yarışması” ile kutlandı.
Proje yarışması kapsamında, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji Kemerburgaz Kampüsü’nden öğrenciler sürdürülebilir bir çiftlik için çözüm ve yenilik odaklı projelerini jüriye ve katılımcılara sundular. Sunumları öncesinde takımlara 6-7 Ekim 2022 tarihlerinde “Sürdürülebilirlik”, “Gıda Güvenliği” ve “Proje Fikri Yaratma” konularında online eğitimler verilmiştir. Toplam 58 katılımcının izlediği final organizasyonu 14 Ekim 2022 Günü Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüs’te gerçekleşmiştir.
Sürdürülebilir Gıda Zirvesi : Dünya Gıda Günü (DGG) yarışması finalistleri, “Üniversite Yarışması: Sürdürülebilir Çiftlik Projesi” proje sunumları, Ekim 2022 : 8. yılında Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde, tüm dünyanın yaşadığı sert değişimlerle küresel gıda endüstrisinin mevcut durumunu ele alarak gıda sistemlerini tüketicilerin, üreticilerin ve gezegenin yararına dönüştüren küresel taahhütleri ve eylemlerin geliştirilmesinde yol haritalarını, dönüşüm fırsatlarını, oluşabilecek risk ve engelleri ve çözüm önerilerini konuşulmuştur. Dünya Gıda Günü kapsamında yapılan “Sürdürülebilir Çiftlik” konulu yarışmanın finalistleri projelerini Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin 19 Ekim’de çevrimiçi yapılan özel oturumda sunmuşlardır.
Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü Zirvesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, UN-SDSN, BAU (BAU-SÜGAM), 12 Ekim 2022: Kadınlar küresel tarım sektörü istihdamının yüzde 40’ını temsil ediyorlar. Diğer yandan kadınlar tarımsal işletmelerde yönetici pozisyonlarının %23’ünü ve tarım girişimciliğinin yalnızca yüzde 5,5’ini oluşturuyor. İklim krizi, sadece yaşam koşullarımızı değil nerede yaşadığımızı da değiştiriyor. İstatistiklere göre; 2020 yılında dünyada 31 milyon kişi aşırı hava olayları sebebiyle yaşadıkları coğrafyayı terk etmek zorunda kalmıştır. Bu göçlerin yüzde 90’ından fazlası sel ve fırtına kaynaklı gerçekleşmektedir.
Her dört kadından birinin tarımda istihdam edildiği Türkiye’de, sürdürülebilir bir tarım hikayesi yazmak mümkün mü? İklim krizi, kıtlık ve gıda güvenliği tehditlerinin gölgesinde, UN SDSN ve Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle “Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü” zirvesi gerçekleştirilmiştir.
Zirve; kadınların tarımsal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle Bakanlığımızca 1998 yılından itibaren girişimci, önder olan kadın çiftçileri tanıtmak, onların yaptıklarını, ürettiklerini görünür hale getirmek, tarımda ve sürdürülebilir kalkınmada var olan önemlerini ortaya koymak adına çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilen Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel bir program olarak planlanmıştır.
Aylık Semimer Serisi: Hunger Undone: A Seminar Track; Acknowledging that UN Sustainable Development Goals (SDGs) deadlines are almost upon us and the global progress should be accelerated, Bahçeşehir University (BAU), Istanbul has initiated a dialogue with other universities to enhance the impact of a global cooperation by sharing and disseminating lessons learned in education, research and social responsibility activities of universities regarding hunger. BAU SUGAM (Center for Sustainable Food Systems) in collaboration with Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and CIFAL Istanbul of UNITAR invites such cases to establish the first stepping stone in building the cooperation.
• ‘Degrowth and Hunger’, Prof. Dr. Arnaud Diemer, Université Clermont Auvergne, France, HVL, Norway, 20 October 2022, (65 kişi).
• “Soil Fertility and Hunger”, Prof. Dr. Yuen Yoong Leong , Director, Sustainability Studies, UN Sustainable Development Solutions Network , Professor, Sunway University, Malaysia, 29 November 2022, (70 kişi).
• “Fungi and Hunger”, Anabela Marisa Azul, Biologist, Principal Investigator at the Center for Neuroscience and Cell Biology (CNC) of the University of Coimbra, Portugal, 15 December 2022, (65 kişi).
• ‘Agroecology can resolve Food Insecurity and Hunger’, Bruno Borsari, Prof Emeritus of Biology at Winona State University, USA, Nisan 2023 (51 kişi)
Webinar serisi, "Do for Better: BAU SÜGAM (Bahçeşehir Üniversitesi Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Merkezi), Türkiye'nin Avrupa Yeşil Mutabakat kapsamındaki dönüşümünün tarım ve gıda sektöründeki izdüşümlerini yeni seminer serisi ile konuşuyor. Bu seminer dizisinde özel sektör temsilcileri deneyimlerini ve yeni uygulamalarını paylaşırken Türkiye Tarım ve Gıda sektöründeki özel sektörün sorumluluklarını yerine getirmede karşılaştığı güçlükleri, yeni yolları ve iyi örnekleri tartışıyor.
• “Toprak Sağlığı için Divan ne Planlıyor?” Nur ÇELİK, Divan Grup, Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürü, 18 Aralık 2024
• “Üretimde Sürdürülebilir Girişimcilik” Yusuf KURT, Kybele Projekt, Genel Müdür, 7 Mayıs 2024
WES Trade (Malta) İşbirliği Ziyaretleri, 26-27 Ekim 2022 ve 28 Şubat-1 Mart 2023: BAU SÜGAM’ın yurt dışı ortaklarla projeler oluşturma hedefi kapsamında Maltalı WeS Trade firmasının üniversitemize ziyareti gerçekleşmiştir. Maltalı WeS Trade, firması 2023 yılı için PRIMA/TÜBİTAK gibi gelen AB çağrılarına Bahçeşehir Üniversitesi ile ortak başvuruda bulunmuştur. Benzer şekilde, Malta merkezli uygun teşebbüslerin Ar-Ge Tekliflerini sunmak için gelecekteki işbirliklerine yol açabilecek ağlar kurma fırsatlarını desteklemek için Malta Konseyi tarafından bilim ve teknoloji için sağlanan bir hibe olan 'PRIMA Eğitim ve Hareketlilik Ödülü'ne de üniversitemiz ile işbirliği yapmak üzere başvuruda bulunmuş ve destek almaya hak kazanmıştır.
WeS Trade Ar-Ge koordinatörü Barbara Bracone, 26-27 Ekim 2022 tarihlerinde iklim değişikliği, kuraklık vb. Alanlarda yapay zeka ve sensör teknolojilerine yönelik uygulamaları ve projeleri tartışmak için BAU SÜGAM ve üniversitemiz araştırmacılarıyla bir dizi toplantı gerçekleşmiştir. Bu toplantılarla ortak gerçekleşecek akıllı tarım pilot projeleri de tartışılmış olup, uygulamalar başlamıştır.
Malta Konseyi tarafından bilim ve teknoloji için sağlanan bir hibe olan 'PRIMA Eğitim ve Hareketlilik Ödülü'nü alarak üniversitemiz ile işbirliği yapmaya hak kazanan WeS Trade firması, ödül kapsamında 28 Şubat-1 Mart 20223 tarihleri arasında üniversitemize ikinci ziyaretlerini gerçekleştirdiler. 2023 PRIMA çağrısı kapsamında “Su Yönetimi” başlığı altındaki proje konsorsiyumu hakkında detaylar konuşulmuştur. Bunun yanında, 2022 yılında başvuruda bulunduğumuz TÜBİTAK-Malta Bilim ve Teknoloji Konseyi (MCST) İkili İş Birliği Programı 2022 projesinin revizeleri tartışılarak aynı proje önerisi ile 2023 yılında tekrar başvuru yapılmasına karar verildi.
YKKD-CIFAL-BAU-SÜGAM “Kadın Kooperatifleri Güçlendirme Projesi” Çalışmaları
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) ve CIFAL İstanbul ve BAU-SÜGAM ortaklığı ile 6 Şubat depreminden etkilenen illerimizdeki bazı kadın kooperatiflerinin olası ihtiyaçlarına yönelik “Kadın Kooperatifleri Güçlendirme Projesi” toplantıları 13 Mart tarihinde yüz yüze, 22 Mayıs, 6 Haziran, 19 Haziran tarihlerinde yapılmıştır. 21 Haziran tarihinde Cennet Polat - Mutlu Besin Kadın Kooperatifi (Kahramanmaraş), Nurcan Güvenç - Atmalı Kadın Kooperatifi (Adıyaman), Tülay Genç - Defne Kozaevi (Hatay), Günay Akça - Maldiana Kadın Kooperatifi (Malatya), Rahime Yüksel – Düziçi Kooperatifi (Osmaniye) katılımlarıyla ihtiyaçların temel alındığı arama toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.
YKKD-CIFAL-BAU-SÜGAM-HAYATA DESTEK DERNEĞİ, “Kadın Kooperatifleri Güçlendirme Projesi” Çalışmaları
Üniversiteler Kentte Açlığı Giderebilir mi? Şehir ve Toplum Dergisi, Marmara Belediyeler Birliği Yayını, Ekim 2022.
Dünya Gıda Günü 2023 – Kimseyi Geride Bırakma, ‘Sürdürülebilir Çiftlik Proje Yarışması’, FAO, CIFAL, BAU SÜGAM, Ekim 2023
Bu yıl, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Dünya Gıda Günü kapsamında BAU Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜGAM), CIFAL Istanbul ve FAO ortaklığı ile bu yıl “Dünya Gıda Günü 2023 – Kimseyi Geride Bırakma – Su Hayattır Su Gıda Demektir” sloganı ile kutlandı. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda üniversite öğrencileri ve akademisyenler birlikte su konusunu sorgularken, üniversitelerin çok paydaşlı etkisi için çözüm yollarını anlamaya çalışmıştır. Konuşmacılar üniversitelerin suyun uygulama, araştırma, eğitim ve topluma katkı konusunda yapabileceklerine dair öneriler konusunda görüşlerini belirtmiştir.
5. Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Sorumluluk Zirvesi, “Sürdürülebilir Kalkınmanın Anahtarı: Üçüz Dönüşüm, Yeşil, Dijital ve Toplumsal Dönüşümler” Aralık 2023, Oturum
4: Üçüz Dönüşüm ve Üniversitelerde İyi Uygulamalar, BAU-SÜGAM konuşmacı olarak yer almıştır
Sürdürülebilirlik Akademisi & PepsiCo işbirliğinde gerçekleşecek olan ''2. Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu'' Aralık 2023
Dünya Gıda Günü 2024 – Yarınlar için Gıda Hakkı: Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek için Poster Tasarım yarışması- FAO, SÜGAM, CIFAL Etkinliği – Ekim 2024
SÜGAM, FAO ve CIFAL işbirliği ile bu yıl Dünya Gıda Günü 18 Ekim, 2024’te “Yarınlar için Gıda Hakkı: Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek” için Poster Tasarım yarışması düzenlendi. Poster yarışması değerlendirmeleri sonrasında Taha Kındığılı ve Kutay Coşkun birinci, Murat Koşkun ikinci; Recep Yılancıoğlu, Ahmet Sevinç ve Shamsıkamar Atajanova üçüncü, Mehmet Ali Işık, Elif Damla Akıl ve Elif Duru Sığan dördüncü ve Mohammad Basim Younis beşinci seçildi.