Felsefe Okulu - İçerik
Platon Düşüncesinde Sevgi (Eros) ve Güzellik (Kalos) Üzerine
PROGRAM KÜNYESİ
- Eğitim Günleri: Cumartesi 10.00-13.00
- Toplam Eğitim Saati: 24 Saat / 8 Hafta (25 Kasım 2023 - 13 Ocak 2024)
- Eğitim Yeri: BAU Galata Kampüsü GLT 705
- Eğitmenler: Oğuz Haşlakoğlu
- Ücret: 3800 TL (Geçtiğimiz dönem Felsefe Okulu katılımcılarına %25 indirim (2850₺) uygulanmakta, BAU öğrencilerinin ise %35 indirimle (2470₺) eğitime katılma imkanı bulunmaktadır.
- Eğitmen İletişim Bilgisi: [email protected] / +90 212 381 5452
- Çevrimiçi Katılım Olanağı: Yüz yüze ktılım sağlayamayacak katılımcılar için dersler MS Teams üzerinden çevrimiçi olarak da yayınlanacaktır.
Eğitim Özeti
8 ila 10 hafta arası sürmesi düşünülen seminer dizisinde katılımcılarla birlikte Platon diyaloglarından Phaidros ve Sumposion (Şölen) birlikte ‘metin okuması’ yoluyla içerdikleri anlam ve sorunsal çerçevesinde derinlemesine ele alınacaktır. Amaç; tipik bir yazar (author) metni olmayan ve diyalog biçiminde kurgulanan bu metinlerin ‘yaşayan sahnesi’ni dikkate alarak, konuşulan meseleleri yalnızca güncelliğini hâlâ koruyan zihinsel/entellektüel anlamda değil, her bireyin kendi yaşantısında yeri ve etkisi olan ruhsal bağlamlara da temas eden temel bir tecrübe esasında anlamaya çalışmak olacak.
Phaidros diyaloğu Sokratik diyalogların içinde kentin dışında doğal bir mekânda geçmesi nedeniyle belki de en ilginç olanlarındandır. Konusu eros üzerine bir söylevin (rhêtorikê) nasıl olması gerektiği tartışmasıyla bizi birden eros’un bir araştırmasına ve onun zemini olan psûkhê’nin (psişe; soul, nefs) doğasına yöneltir. Son bölümü söyleve odaklan diyalog çarpıcı bir yazılı harf ve canlı söz karşılaştırmasıyla da bizi aslında philosophia’nın anlamı üzerine düşünmeye davet eder.
Sumposion (Şölen) diyaloğu adını tragedya yazarı Agathon’un evinde verdiği davette konusunu eros ve kalos’un oluşturduğu sohbet meclisinden alır. Sırayla herkesin konuyla ilgili fikirlerini dile getirdiği bu Atina kentinin seçkinler meclisinde sıra Sokrates’e gelince, konuyu gençken sohbet etme imkânı bulduğu bilge kadın Diotima’dan aktardığı eros ve güzellik üzerine oldukça aykırı ve duyulmamış söylemiyle sohbet meclisine damgasını vurur. Üstelik bu yetmezmiş gibi birdenbire çıkıp gelen Alkibiades’le birlikte mesele bir sohbet konusu olmaktan çıkıp merkezinde Sokrates’in olduğu yaşayan bir tecrübenin aktarımına dönüşür.
Her iki diyaloğun da Türkçe çevirileri mevcut olup, İş Bankası yayınları Hasan Ali Yücel Klasikleri dizisi öncelikle tercih edilebilir.
Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu
1964 yılında Trabzon’da doğdu. 1983’te TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. 1983-86 arasında Boğaziçi Felsefe Bölümü’ne devam etti. Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Resim Bölümü’nde 1991 yılında Lisans, 1993 yılında Yüksek Lisans derecesi aldı. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans programından “Technē in Platon’s Thought” isimli teziyle mezun oldu. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde (MSGSÜ) Resim alanında Sanatta Yeterlik derecesi aldı. 1995-99 yılları arasında üç yıl İTÜ’de ve bir yıl da Kocaeli Üniversitesinde kuramsal ve uygulamalı dersler verdi. Akdeniz Üniversitesi’nde 2013-2009 arasında Öğretim Görevlisi ve sonra da Öğretim Üyesi olarak çalıştı, Resim Bölümü Başkanlığı yaptı. Özel bir üniversitede 2011-14 tarihleri arasında bir sene Vekil Dekanlık yaptı, doçent öğretim üyesi olarak dersler verdi. 1988-2003 yılları arasında reklam sektöründe, ulusal ve uluslararası firmalarda grafik tasarımcı, sanat yönetmeni, yaratıcı yönetmen ve stratejik planlamacı olarak çalıştı. Ressam olarak yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel ve grup sergileri açtı, karma sergilere katıldı. Son kişisel sergisi “Retro-Inspective” (Ekim-Aralık 2019), İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde açıldı. Çeşitli hakemli, uluslararası ve kültür/sanat dergilerinde sanat ve felsefe üzerine makaleleri yayınlandı. Sanatçı kitapları ve kataloglarında metin yazarlığı ve editörlük yaptı; basılı ve elektronik medyada sanat eleştirileri yazdı; sanat ve felsefe alanında davetli olarak konferans ve seminerler verdi, konuşmalar yaptı. “Platon Düşüncesinde Tekhnē: Sanat ve Felsefenin Ortak Kökeni Üzerine Bir İnceleme” isimli kitabı 2016’da; “Sanat Felsefesi ve Estetik Yazıları (Kuram, Eleştiri, Düşünce Notları)” 2019’da ve “Felsefece – Felsefe Yazıları” kitabı da 2021’de yayınlandı. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığını yürütmektedir. Aynı üniversitenin Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde doçent öğretim üyesi olarak hem kendi üniversitesinde hem de diğer üniversitelerde lisansüstü ve lisans dersleri vermekte, ressam ve felsefeci olarak çalışmalarını kuram ve uygulama alanlarında birlikte sürdürmektedir.
Başvuru Formu için Tıklayın!