6. Sınıf Halk Sağlığı Stajında mezuniyet hedefleri doğrultusunda öğrencilerimizin sağlığı koruyucu ve geliştirici hekimlik hizmetlerini öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Klinik eğitim döneminin önemli bir bölümünü hastane ortamında geçiren öğrencilerimiz, 6. Sınıfta toplum yönelimli eğitim programımız çerçevesinde birinci basamak sağlık kurumlarında staj yaparlar. Halk Sağlığı Stajı kapsamında yürütülen bu program Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü ile İstanbul Valiliği arasında imzalanan Sağlık, Eğitim ve Araştırma Bölgesi Protokolü çerçevesinde yürütülmektedir. Protokole göre İstanbul’un Üsküdar ve Beşiktaş İlçeleri SEAB bölgelerimiz olarak belirlenmiştir. Protokol gereği, belirli aralıklarla hazırlanan çalışma raporları İstanbul Sağlık Müdürlüğüne iletilmektedir.
Aile Sağlığı Merkezleri ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde yürütülen uygulamalı eğitimlerde öğrencilerimiz Anabilim Dalımız tarafından hazırlanan karnelerin yönlendiriciliğinde stajlarını tamamlamaktadır. İntern karneleri daha sonra notlandırmada kullanılmaktadır. Stajın ikinci haftasını İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde geçiren öğrenciler, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatını tanımakta ve Müdürlüklerin toplum içinde yürüttüğü sağlık taramalarına, halk eğitimlerine ve aşı çalışmalarına katılmaktadır. Öğrencilerimiz İlçe Sağlık Müdürlüğünden sonra toplam 5 haftayı Aile Sağlığı Merkezlerinde geçirmektedir. Aile Sağlığı Merkezlerinde, poliklinikte hasta muayenesi, tanı koyma, reçete yazma gibi uygulamaları hekimin gözetiminde gerçekleştirmekte ve gebe ve bebek, çocuk izleme, aşı, enjeksiyon, kan alma gibi uygulamaları da birebir gerçekleştirebilmektedir. Öğrenciler tüm bu çalışmaları süresince yaptıklarını karnelerine işlemektedir.
Staj programında tüm öğrenciler küçük gruplara bölünerek kendi seçtikleri bir halk sağlığı konusunda seminer sunmaktadır. Bu seminerler diğer sınıflardaki öğrencilerimize ve öğretim üyelerinin katılımına açık olarak sunulmaktadır. Böylece akran öğrenmesi yoluyla bilgi aktarımı sağlanmakta ve diğer öğretim üyelerimizin katılımıyla tartışmalar gelişmekte ve karşılıklı beslenme ortamı sağlanmaktadır. Bu seminerler ile ayrıca öğrencilerimizin, takım çalışması yapma deneyimi kazanmaları da hedeflenmektedir.
Staj kapsamında öğrencilerle Türkiye’de Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Mevzuatı adlı bir interaktif
oturum yapılmaktadır. Bu oturumda, önce ülkemiz sağlık sisteminin yapısı öğrencilerle birlikte
çizilmektedir. Daha sonra sağlık alanındaki temel düzenlemeleri içeren kanun ve yönetmeliklere
nasıl ulaşılacağı, nasıl okunmaları gerektiği anlatıldıktan sonra hekimlerin hakları ve sorumlulukları bu yasal düzenlemeler çerçevesinde ele alınmaktadır. Öğrencilerin devlet hizmet yükümlülüğü, memuriyetten çekilme koşulları, atanma ve hatta yabancı hekimlerin ülkemizde çalışması için gereklilikler vb. merak ettikleri birçok soruya bu derste yanıt verilmeye çalışılmaktadır.
Staj kapsamında öğrencilerimizin meslek örgütünü tanımaları amacıyla İstanbul Tabip Odası ziyaretleri gerçekleştirilmektedir. Yarım gün süren ziyaret programında Oda Yönetim Kurulundan bir üye, hekimlik uygulamaları bürosu ve hukuk bürosundan birer kişi öğrencilerimize sunumlar yapmaktadır. Bu sunumlarda meslek örgütünün görev ve yetkileri, sağlıkta dönüşüm süreci ve TTB’nin bu konudaki mücadelesi ile hekimlik uygulamaları, reklam yasağı ve hekimlerin sık karşılaştığı hukuki sorunlar konusunda bilgiler verilmektedir.
Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çalışabilecekleri bir kurum olan 112 Acil Servis hizmetlerini tanıyabilmeleri için 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Halk Sağlığı Staj programına, İstanbul İl Ambulans Servisi Anadolu Yakası Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliği ve Acil Çağrı Merkezi ziyaretleri de eklenmiştir. Ayrıca öğrencilerimizin, yerel yönetimlerin sağlığın belirleyicileri konusunda yürüttükleri çalışmaları bilmeleri ve mezuniyet sonrası çalışma hayatında da yerel yönetimler ile koordineli çalışmanın önemini öğrenmeleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı ziyareti de programa eklenmiştir