Yapay Zeka Nedir?
Doğal sistemlerin zekice olsun ya da olmasın yapabildiği her bilişsel etkinliği gerekirse bedenleri de olan yapay sistemlere, daha yüksek başarım düzeylerinden nasıl yapabileceklerini inceleyen bilim dalıdır.[1]
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
Yapay zeka mühendisliği, yapay sinir ağları, makine öğrenmesi, derin öğrenme prensipleri ve yöntemlerini çeşitli disiplinlerdeki problemleri çözmek için kullanarak ve yeni yöntemler geliştirme yeteneği oluşturarak çözümlerin iyileştirilmesi üzerine sistematik çalışmalar yürüten çok disiplinli bir mühendislik dalıdır.
Yapay Zeka Mühendisi kimdir?
Yapay zeka mühendisi, yapay zeka yaklaşımları ile veriye dayalı tavsiye, finans, doğal dil işleme, görsel tanıma ve algılama, akıllı şehirler, otonom sürüş, medikal çözümler gibi disiplinler arası çalışarak, yapay sinir ağları, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi yöntemleri temel alarak çözümler geliştiren kişidir.
Yapay Zeka Mühendisliği programında nasıl bir süreç beni beklemektedir?
Programın ilk senelerinde yazılım mühendisliğinin temelleri öğretilmeye başlanır ve program boyunca öğrencilerin bolca uygulama yapmaları beklenir. Öğrenciler, kendi teknik becerilerini geliştirmek amacıyla, tasarım ve programlamaya ilk yıllarında başlarlar. Program, teknik derslerin yanında öğrencilerin sosyal becerilerinin ve takım çalışmasına yatkınlığının geliştirilmesi amacıyla sosyal dersleri de kapsamaktadır. Teknik dokümantasyon, sunumlar, raporlar, ekran değerlendirmeleri ve ekip çalışması sayesinde öğrenciler güçlü iletişim becerilerini geliştirirler.
Bölüme girdiğimde programlama bilmem gerekiyor mu?
Hayır, programlama bilmenize gerek yoktur. Lisans programımızın ilk senelerinde yapay zeka mühendisliği temelleri öğretilmeye başlanır. Ancak bir ön bilginiz olması, ilk yıl alacağınız programlama derslerinde faydalı olacaktır.
Bölümünüze başvurabilmek için ne yapmam gerekiyor?
Bölümümüze girebilmek için YKS Sayısal puan türünden yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Kimler Yapay Zeka Mühendisi olmalıdır?
Fen ve matematik alanına ilgi duyan yeni fikirlere açık, gözlemci, yaratıcı, sabırlı, grup çalışmalarına açık olmak bu alanda önemlidir. Analitik düşünebilmek ve mantık yürütme beceri her mühendislik alanında olduğu gibi bu yapay zeka mühendisliği içinde beklenen özelliklerdir. Ayrıca iletişim becerilerinin güçlü, öz eleştiri yapabilen ve ikna kabiliyeti olan adaylar Yapay Zeka Mühendisliği için uygun kişilerdir.
Yapay Zeka Mühendisliği eğitim süresi ne kadardır?
Eğitim süresi, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır. Hazırlık sınıfını direkt geçen öğrenciler için bu süre 4 yıldır. Hazırlık sınıfı muafiyet koşulları için: https://bau.edu.tr/icerik/13551-hazirlik-okulu-sikca-sorulan-sorular
Yapay Zeka Mühendisliği eğitim dili nedir?
Bu bölümü tercih eden öğrenciler eğitimlerini İngilizce almaktadır.
Yapay Zeka Mühendisliği lisans programını bitirenler nerede iş bulabilirler?
Yapay Zeka Mühendisi son yıllarda iş ilanlarında en çok aranan mühendislik alanlarındandır. Bu alanda nitelikli insan kaynağı henüz sektörü doyuma ulaştırmamıştır. Yapay zeka savunma sanayi, medikal, telekomünikasyon, otonomi, üretim sanayi, finans, kültür-sanat, eğitim, hukuk gibi veri üretilen, depolanan ve işlenebilen her alanda çözümler üretebilme yeteneğinden dolayı çok çeşitli sektörler istihdam edilebilirler. Kamu, özel, akademi gibi sektörlerde dünya çapında iş geliştirebilirler. Ayrıca bölümün öğrencileri kendi projelerini henüz öğrenciyken de geliştirebilir ve kendi şirketlerini kurabilir ve ulusal, uluslararası teşviklerden de faydalanabilirler.
Yapay Zeka Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği arasındaki farklar nelerdir?
İki mühendislik alanı da esasen birbiri ile çok ortak yön barındırmaktadır. Ancak Bilgisayar Mühendisliği daha çok donanımın kendisini kontrol eden yazılımların tasarımı ve geliştirilmesine vurgu yaparken, Yapay Zeka Mühendisliği daha çok Bilgisayar, Yazılım, Elektronik, Endüstri Mühendislikleri bölümlerinde geliştirilen donanım, yazılım gibi çıktıları yapay sinir ağları, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi yapay zeka yaklaşımları ile daha efektif ve başarılı sonuçlar geliştirilmesi ile ilgilenmektedir.
[1] Cem Say, 50 Soruda Yapay Zekâ, Bilim ve Gelecek Kitaplığı 2018.