Yerelde Göçü Yönetmek

Birleşmiş Milletler mülteci kavramını “ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi” olarak tanımlamaktadır. UNHCR verilerine göre 2020 yılı itibariyle dünya üzerinde yaklaşık 26,3 milyon mülteci bulunmaktadır.[1] Paylaşılan bu verileri takiben göç yönetiminin uluslararası, ulusal ve yerel düzeydeki yönetimi hakkında düşünmenin önemi bir kez daha ortaya koyulmaktadır. Öte yandan mültecilerin mücadele etmek zorunda kaldıkları sorunlara ilişkin toplumsal bir farkındalık oluşturmak adına Dünya Mülteciler Günü, 2001 yılından itibaren 20 Haziran tarihinde kutlanmaktadır. Dünya Mülteciler Günü’nün kutlanıyor olması aynı zamanda göçün yönetimine dair politikaların ve pratiklerin değerlendirilmesine de olanak sağlamakta ve iyileştirici önerilerin sunulması için fırsat yaratmaktadır.

2015 yılı itibariyle dünyanın en çok mülteci barındıran ülkesi olan Türkiye, son verilere göre bu alanda hala ilk sıradadır.[2] Göç akışının sağlıklı bir biçimde yönetilmesi, entegrasyonun sağlanması ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi başlıkları, Türkiye ve çevresi için büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda sadece ulusal göç politikalarının uygulanması değil, aynı zamanda sahaya erişim imkanları yüksek olan yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının göç idaresindeki aktif rolleri üzerinde durmak elzemdir. Gerek entegrasyon politikalarının eksik bıraktığı noktaları tamamlayan ve uygulamaların işleyişinde aracı olan, gerekse ihtiyaçları saptayarak yeni projeler tasarlayan yerel yönetimler ve sivil toplum göç yönetiminin başlıca aktörlerdir. Bu bağlamda durum değerlendirmesini mümkün kılarak aynı zamanda geleceğe yönelik öneriler oluşturmayı hedefleyen Yerelde Göçü Yönetmek etkinliği, 2021 Dünya Mülteciler Günü kapsamında 20 Haziran Pazar günü Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi (BAUMUS) ve Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’ne (UNITAR) bağlı Yönetici ve Liderler için Uluslararası Eğitim Merkezi CIFAL Istanbul iş birliğiyle koordine edildi. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak yer alan isimleri bir araya getiren etkinlik, göç yönetimini konukların saha deneyimden de faydalanarak analiz etmeyi amaç edindi. Bu bağlamda etkinlik, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Günalay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Göç Politikaları Koordinatörü Simten Birsöz İnanç, UNFPA Türkiye Program ve Ortaklıklar Sorumlusu Nazife Ece Karaduman ve Bahçeşehir Üniversitesi BAUMUS Direktörü Doç. Dr. Ulaş Sunata'nın katılımı ile gerçekleşti. 

       

 

[1] UNHCR. (2020). “Refugee Data Finder”. Erişim adresi: https://www.unhcr.org/refugee-statistics/ (Erişim tarihi: 11 Haziran 2021)

[2] OM. (2019). World Migration Report 2020: Migration and Migrants: A Global Overview. IOM Publications. https://publications.iom.int/books/world-migration-report-2020-chapter-2