BÜTÜNLEME SINAVLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Bütünleme sınavları

MADDE 17 - (1) Bütünleme sınavlarında aşağıdaki esaslar uygulanır;

a) Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Programı derslerinden ve eğitim- öğretim yapısı bakımından bütünleme sınavı yapılması uygun olmayan (uygulamaya dayalı dersler, mezuniyet projeleri, öğretmenlik uygulaması, tezler vb.), ilgili Enstitü/Fakülte/MYO Kurullarınca belirlenmiş dersler için bütünleme sınavı yapılmaz. Yıl/yarıyıl sonunda bütünleme sınavı yapılmayacak dersler enstitü/fakülte/yüksekokul kurullarından geçirilerek derslerin bitiminden en geç dört hafta önce her yıl/yarıyıl Strateji Geliştirme ve Planlama Daire Başkanlığı’na bildirilir.

b) Yıl esasına göre eğitim veren programlarda bütünleme sınavları akademik yılda açılan dersleri kapsayacak şekilde yılsonu sınavlarından sonra ve varsa yaz okulundan önce yapılır.

c) Yarıyıl esasına göre eğitim verilen programlarda bütünleme sınavları, o yarıyılda açılan dersleri kapsayacak şekilde yarıyıl sonu sınavlarından sonra ve varsa yaz okulundan önce yapılır.

d) Yaz okulu sonunda yaz okulunda alınan dersler için bütünleme sınavı yapılmaz.

e) Başka kurumlardan alınmış bir dersin bütünleme sınavı, Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapılmaz.

f) Çeşitli programlar (World Exchange, Erasmus vb.) ile Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim gören öğrenciler için, ayrıca bütünleme sınavı yapılmaz. Bu öğrenciler, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde bütünleme sınavlarına katılabilirler.

g) Öğrencilerin, bütünleme sınavlarına girebilmeleri için girmek istedikleri ders/derslere, sınavın yapılacağı yıl/yarıyılda kaydolmuş ve final sınavlarına girme hakkı elde etmiş olmaları gerekir. (W), (U) ya da (NA) notu alınmış derslerden bütünleme sınav hakkı verilmez.

h) Genel not ortalaması (GNO) 2.00/4.00 ve üzerinde olan ön lisans ve lisans programlardaki öğrenciler sadece (F) notu aldıkları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Genel not ortalaması (GNO) 2.00/4.00’ün altında olan öğrenciler başarısız oldukları (F) notu aldıkları derslerin yanı sıra koşullu başarılı oldukları (C-) (D) ve (D+) derslerinden de bütünleme sınavına girebilirler.

ı) Genel not ortalaması (GNO) 3.00/4.00 ve üzerinde olan lisansüstü programlardaki öğrenciler sadece (F) notu aldıkları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Herhangi bir dersten yıl/yarıyıl sonu sınavına (final) girme hakkı kazanmış olan ve GNO su 3.00/4.00’ün altında olan öğrenciler (F) derslerinin yanı sıra (B-) ( C+), ( C) notu aldıkları derslerden bütünleme sınavına girebilirler.

i) Final sınavına girme hakkı olduğu halde ilgili kurulca kabul edilen mazereti sebebiyle sınava girememiş öğrenciler herhangi bir not kriteri uygulanmaksızın ilgili dersin bütünleme sınavına girebilirler.

j) Bütünleme sınavı dersi veren öğretim elemanı tarafından yapılır. Görevinden ayrılan veya ciddi gerekçe ile sınavında bulunamayacak öğretim elemanlarının sorumlu oldukları bütünleme sınavlarının kimler tarafından yapılacağına Enstitü/Fakülte/ Yüksekokul yönetim kurulları karar verir.

k) Bütünleme sınavlarının ayrıca bir mazeret sınavı olmaz.

l) Bütünleme sınavlarında alınan not, o dersin verildiği, yıl/yarıyıl sonu final sınavı notu olarak değerlendirilir. Bütünleme sınavı sonundaki ders başarı notu, öğretim elemanlarının, dersin bağlı bulunduğu Dekanlığa/Müdürlüğe ilettikleri yıl/yarıyıl içi etkinliklerin katkı yüzdeleri ve yıl/yarıyıl sonu (final) bağıl değerlendirilmesindeki harf-not aralıkları aynen kullanılarak hesaplanır ve not belgesine işlenir.

m) Bütünleme sınavı sonundaki ders başarı notu, sınava girmeden önceki nottan daha düşük bile olsa o döneme ait nihai not olarak kesinleşir.

Senato Kararı

 

Sıkça Sorulan Sorular SSS (TR) FAQ (EN)