BÖLÜM BAŞKANI MESAJI
Yeni nesil beyaz eşyalardan otonom otomobillere kadar “akıllı makineler” artık günlük hayatımızın değişmez bir parçası haline geldi. Algı-Düşünme-Eylem döngüsüne sahip makineler olarak tanımlayabileceğimiz bu akıllı cihazlar ve sistemlerin geliştirilmesi makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliklerinin kesişiminde yer alan ve çok disiplinli bir mühendislik dalı olan Mekatronik Mühendisliği’nin ana çalışma konusudur.
BAU Mekatronik Mühendisliği Bölümü, alanında tanınmış ve saygın, liderlik vasıflarına sahip, etik prensiplere önem veren, teknolojik gelişmeleri takip edebilen ve kendini mesleki olarak güncel tutabilen, problemleri tanımlayabilme ve yaratıcı çözümler geliştirebilme becerisine sahip, girişimci yönleri güçlü, ülkemizin ve insanlığın refah düzeyini arttıracak teknolojleri üreten ve yöneten mühendisler yetiştirme amacı ile 2005 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 2009 yılında vermiştir. Bu doğrultuda, dört yıllık lisans programında öğrenciler ilk iki yıl aldıkları matematik ve temel bilim derslerinin yanı sıra, mekanik ve makine tasarımı, programlama, mikrodenetleyiciler ve gömülü sistemler, elektrik-elektronik devreler, algılayıcılar, kontrol ve elektrik motorları gibi konularda temel teknik dersler ile mesleki bilgi altyapılarını oluştururlar. Son yıl içerisinde ise tasarım odaklı proje dersleri ve seçmeli bölüm dersleri ile kapsamlı bir tasarım deneyimi kazanır ve yönelmek istedikleri alanlarda uzmanlaşırlar. Bölümün eğitim dili İngilizcedir. Lisans programına ek olarak Mekatronik Mühendisliği Bölümü, iki yıllık Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans programını da yönetmektedir.
2014 yılında Stanford Üniversitesi ile yapılan iş birliği kapsamında kurulan BAU Robotik Laboratuvarı’nda öğrencilerimiz “İnsan Odaklı Robotik” uygulamaları konusunda eğitim almakta ve araştırmalar yapmaktadır. Ayrıca Mekatronik İmalat Atölyesi, Bilgisayar Destekli Tasarım, Kontrol Sistemleri, Elektrik Motorları, Güç ve Enerji Sistemleri, Bilgisayar, Mikrodenetleyici, Ölçme ve Enstrümantasyon ve Elektrik-Elektronik Laboratuvarında ders projeleri ve labaratuvar çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Bu laboratuvar altyapısı öğrencilerimizin kendi bireysel proje çalışmaları için kullanımlarına da açıktır. Ayrıca öğrencilerimiz, çok sayıda ulusal ve uluslararası robotik ve mekatronik proje yarışmalarında önemli başarılar kazanmışlardır. CO-OP üniversite-sanayi işbirliği eğitim modelimiz sayesinde öğrencilerimiz markalı dersler alarak uzmanlaşabilmekte ve sektörün önde gelen firmalarında uzun süreli staj yapma şansı bularak iş hayatına bir adım önde başlamaktadır.
Lisans ve lisansüstü derecelerini dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden almış olan akademik kadromuz, hesaplamalı mekanik, akustik ve titireşim, gömülü sistemler, nano ve mikro boyutlu elektromekanik sistemler, elektrik motorları ve arıza analizi, eklemeli imalat teknolojileri, robotik, makine öğrenmesine dayalı kontrol gibi uzmanlıklarını bu dersler ve pratik uygulamaları üzerinden öğrencilere aktarmaktadır. Akademik kadromuzun yürüttüğü Avrupa Birliği, TÜBİTAK ve özel sektör destekli araştırma projelerine dahil olan lisans ve yüksek lisans öğrencilerimiz bu sayede öğretim üyeleri ile yakından çalışma fırsatını yakalamakta ve Ar-Ge yapma becerisi kazanmaktadır.
Mekatronik Mühendisliği Bölümü, 2019 yılı itibari ile MÜDEK akreditasyon sürecine başlamıştır.
MEKATRIONİK MÜHENDİSLİĞİ SIRALAMA VE TABAN PUANI
2024 Mekatronik Mühendisliği sıralama ve taban puanları açıklandı. 2024 TYT AYT (YKS) Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2024 yılına ait üniversite yerleştirme puan ve sıralamalarıdır. 2024 yılına ait puanınızı ve sıralamanızı kıyaslayarak tercih yapabilirsiniz.