Tıbbi Biyoloji anabilim dalı tıp fakültesinin özellikle ilk senesinde hücre, doku ve organ sistemleri ile ilgili ders komitelerinde ağırlıklı dersler vermektedir. Bunun dışında birinci sınıf ders komitelerinin birçoğunda farklı sistemlerle ilgili olarak tıbbi biyolojinin temel esasları anlatılmaktadır. İkinci yıl tıp eğitiminde ise Tıbbi Genetik dersleri Tıbbi Biyoloji anabilim dalı tarafından verilmektedir. Bu dersin amacı ise tıp öğrencilerine genetiğin temel konularının anlatılması, genetik hastalıkların tanısı ve tedavisinde kullanılan temel bilgilerin verilmesidir. Anabilim dalının misyonu tıbbın moleküler ve hücresel seviyede anlatılarak, hastalıklarda meydana gelen moleküler ve hücresel mekanizmaların öğretilmesi, bu bilgilerin tıp pratiğinde kullanımı ile ilgili yol gösterilmesidir.
Anabilim dalında iki öğretim üyesi yer almakta olup, araştırma konuları olarak özellikle nöro-onkoloji, sinirbilim ve enfeksiyöz hastalıkların moleküler ve hücresel mekanizmalarıdır. Hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılabilecek biyobelirteçler ile bu biyobelirteçlere karşı ilaç çalışmaları da gerçekleştirilmektedir. Sinirbilim yüksek lisans ve doktora programının eğitim ve araştırma planlaması tıbbi biyoloji anabilim dalı tarafından yürütülmektedir. Anabilim dalında, hücresel ve moleküler analizlerin birçoğunu kapsayacak temel metodun uygulanabildiği cihaz ve laboratuvar altyapısı bulunmaktadır.
Tıbbi biyoloji anabilim dalı, moleküler ve hücresel çalışmaların bilimsel araştırmalardaki merkezi rolü gereği, tıp fakültesinin temel, klinik ve cerrahi bilimlerindeki farklı alanlardan birçok araştırmacı ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Farklı üniversite ve bölümlerden birçok araştırmacı ile birlikte ulusal ve uluslararası projeler yürütülmektedir.