Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Prof. Dr. Gürsel Ortuğ tarafından kurulmuş ve organize edilmiştir. İlk yıllarda Prof Dr Ahmet Usta, Prof. Dr. Yüksel Aydar ve Dr Ahmet Erkek, ders asistanı olarak ise Ass. Dr. Muhammed Al-Talahma anatomi teorik ders ve pratik uygulamalarında görev almışlardır. 2015 yılında Prof. Dr. Çağatay Barut ve 2019 yılında Dr. Eren Öğüt kadrolu olarak anabilim dalına katılmışlardır. Dr. Öğüt daha sonra doçent olmuştur (2022). Günümüzde anatomi öğretim ve eğitimi; iki profesör, bir doçent ve TUS kaynaklı iki asistanı ile yürütülmektedir. Disseksiyon salonlarının düzeni, temizliği ve organizasyon ile görevli teknisyen Selçuk Durmaz Anatomi Anabilim Dalı ekibini tamamlamaktadır.
Anatomi Anabilim Dalı çatısı altında modern disseksiyon salonu ve kapalı devre yayın yapabilecek kamera sistemi bulunmaktadır. Kadavra ilaçlama ve saklama havuzları ve soğuk hava tesisleri anatomi laboratuarını tamamlayan önemli bölümlerdir. Yumuşak ve sert doku disseksiyon çalışmaları için cerrahi aletler, disseksiyon mikroskobu ve stereomikroskop, disseksiyon çalışmalarında ve araştırmalarda kullanılmak üzere anatomi bölümünde bulunmaktadır. Kadavra disseksiyon çalışmalarına ek olarak, öğrencilerin laboratuvar dersleri ve serbest zamanlarında çalışabilecekleri tüm anatomik sistemlere ait anatomi maket/modelleri yeterli miktarda bulunmaktadır. Ve öğrencilerin faydalanmaları amacı ile disseksiyon salonu yirmi dört saat açık tutulmaktadır. Her öğretim yılında öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak yeterli sayıda kadavra temin edilmekte ve öğrencilerin pratik çalışmaları için istifadelerine sunulmaktadır.Pratik çalışma salonu günün her saatinde açık tutulmaktadır. Öğrenciler her yıl anatomi çalışmaları ile ciddi yurt dışı kongre bildirileri hazırlamakta ve yayınlar yapmaktadırlar.
Anatomi Anabilim Dalı’nın kuruluşunu takiben, Avrupa’da köklü Anatomi enstitülerinin kimliğini oluşturan anatomi müzeleri göz önüne alınarak, butik bir anatomi müzesinin anabilim dalı bünyesinde oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla anatomik materyal koleksiyonu, anatomik preparat ve tarihi araç-gereçleri içine alabilecek bir sergi alanının kuruluşu için yurtiçi ve yurtdışı müze materyalleri bir araya getirilmiştir. Yurt içi ve yurt dışından oldukça çok ziyaretçinin konuk olduğu ve beğeni ile karşılanan bir anatomi müzesi kurulmuştur. Özellikle anatomi biliminin tanıtılması amacıyla oluşturulan bu alan, kuruluşulundan itibaren yalnızca tıp öğrencilerine değil anaokullarından, lise sınıflarına kadar çeşitli yaş gruplarına ev sahipliği yapmıştır. Burada vücud yapısı ile ilgili konferanslar verilmiş ve önemli bir Tübitak projesi de gerçekleştirilmiştir. Sergi alanındaki piyes, anatomik preparat, antika anatomi kitapları gibi materyallerin düzenleri bakım ve takipleri her sene yapılmaktadır. İlgilenenlerin istifadelerine sunulmaktadır.