ENM5201 Mühendislik Yönetimi İlkeleri (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Bu dersin amacı günümüzün değişken kuruluşlarında çalışan bireylerin (yöneticiler ve çalışanlar) rolleri, sorumlulukları ve istenen becerileri hakkında, başarılı yönetici ve kuruluşların karakteristik özelliklerini analiz ederek genel bir anlayış oluşturmaktır. Bu süreç, aynı zamanda günümüz yönetici ve kuruluşlarına yönelik çevresel koşullar ve baskılar hakkında da bir farkındalık geliştirecektir. Öğrenciler özellikle işletme yönetimi dili ile tanışıp, temel kavram ve teorileri gerçek hayata uygulayabilecektir.
ENM5128 Mühendislik Yönetimi İlkeleri (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Bu derste finans dünyası, maliye ve muhasebe arasındaki ilişki, farkları ve birbirlerine olan etkileri, finansal yönetim ve muhasebeye dair temel kavram ve teorilerin öğretilmesi ele alınır. Bu ders, tahmini bilançolar ve bu tahminlerin oran analizi de dahîl olmak üzere genel analizi, öz kaynak karlılığı (DuPont) analizi ve temayül analizinin tanıtılması ile başlar. Banka, kredi ve muhasebe döngüsü kavramları, bilanço ve gelir tablosunun çeşitli bileşenlerinin kayıt altına alınması da ders içeriğindedir. Risk-getiri ilişkisini ve paranın zaman değerinin temellerini tanıtır. Bu derste paranın zaman değeri (FV)nin ve risk-getiri ilişkisinin tanıtılması üzerine, değer biçme, nakit akışı analizi ve sermaye bütçelemesi konularını kapsar. Öğrencilere prensiplerin gerçek dünyada nasıl uygulanacağını göstermek için ders boyunca bahsedilen bütün konular kapsamlı davalar üzerinden incelenir.
ENM5303 Operasyon Yönetimi (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Dersin amacı öğrencilere, pazarda OM yoluyla becerilerini ve uygulayabilecekleri araçlar- gereçleri barındıran bir rekabet avantajı oluşturmayı göstermektir.
ENM5112 Mühendislikte Proje Yönetimi (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Bu ders, üst düzey Endüstri Mühendisliği öğrencilerine, proje yönetiminin temel kavramlarını öğretmek için tasarlanmıştır. Derste, proje bütçelendirmesi, takım oluşturulması, zamanlama yapma, CPM ve PERT ile plan yapma, kaynak dağılımı yapma, zaman-maliyet analizi, bilişim sistemi izleme ve kontrol etme ve kazanılmış değer yönetimi alanlarına odaklanılır.
EEE5101 Araştırma Teknikleri ve Etiği (1+0)1 Kredi AKTS:2
Bu ders mezun öğrencilere, araştırmalarını yazılı ve sözlü şekilde akademik olarak iletmeleri için bağış imkânı sağlar. Onlara araştırmalarını yürütürken kullanabilecekleri pratik araştırma tekniklerine ve teorilerine kapsamlı bir genel bakış sunar, ayrıca nitelikli sorguları canlı tutmayı dikkate alır. Araştırma soruları formüle etmek, örneklendirme (tesadüfi ve tesadüfi olmayan), ölçüm yapmak (anketler, ölçeklendirme, niteliksel, dikkat çekmeyen), araştırma tasarısı yapmak (deneysel ve yarı deneysel), veri analizi yapmak ve yapılan araştırmanın makalesini yazmak olmak üzere bütün konuları kapsar. Ayrıca araştırmanın geçerliliği fikri, kaynakların güvenilebilirliği, bilimsel araştırma etikleri ve yayın etiği gibi araştırma yapmanın temel teorik ve felsefi temellerine de değinir.
ENM5999 Proje (0+0) 0 Kredi AKTS:12
Bu ders Tekstil Mühendisliği’ne dair bir konuda, bir akademik danışman eşliğinde öğrenci tarafından yürütülen bir proje çalışmasıdır.
TEKNİK TEKSTİL YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
SEÇMELİ DERSLERİN İÇERİKLERİ
(İNGİLİZCE- TEZSİZ)
TXE5001 Teknik Tekstil Malzemelerine Giriş (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Tekstil ve giyim üretimi, farklı üretim teknolojileri ve kalite kontrol sistemleri gerektirir. Ürün kalitesi testler yapılarak ve her bir yarı-bitmiş ürün kontrol edilip ilgili üretim teknolojisi ile sağlanır. Tekstile giriş dersi, ilgili malzeme ve ürünlerle, onların üretim teknolojileriyle ve de test ve kalite kontrol sistemleri ile ilgilenir. Sistematik bir çalışma ve spesifik örneklerle, bütün imalat zinciri somutlaştırılır.
TXE5002 Teknik Tekstil Malzemeleri (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Lif ve tekstil malzemelerinin materyallere göre değerlendirilmesi sonucunda, lif bazlı materyallerin kaygan ve sertten, yumuşak ve esnekliğe, ağırdan hafife, su geçirmezlikten geçirgenliğe, dayanıklılıktan parçalanabilirliğe, iletkenlikten yalıtkanlığa gibi çokça ayarlanabilir özellikleri bulunuyor. Bu çok çeşitli özellikler, sağlık, hareket kabiliyeti ve inşa gibi geniş yelpazeli uygulamalar için fiber bazlı çözümler sağlıyor. Bu ders iki kısıma ayrılır. İlk kısım bütün üretim zinciri ile ilgilidir, iplikten nihai ürüne ve kullanılan ilgili üretim teknolojileriyle beraber testlerine ve kalite değerlendirilmesini ele alır. İkinci kısımda teknik dokumaya dair geniş uygulama yelpazesi tanıtılır. Sistematik bir çalışma ve spesifik örneklerle, bütün imalat zinciri somutlaştırılır.
TXE5003 Dokunmamış Malzemeler (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Tekstil kumaşları ile dokunmamış malzemeler arasındaki iki ana fark, üretim hızı ve ürünün fiziksel özellikleridir (dayanıklılık, elastikiyet vs.). Dokunmamış malzemeler tekstil kumaşlarına kıyasla daha hızlı üretilir. Dokunmamış kumaşların fiziksel özellikleri genel olarak tekstil kumaşlarından çok daha zayıftır. Dokunmamış malzemeler üretim teknolojilerine bağlı olarak spesifik bir yapı göstererek, farklı uygulama olasılıklarına elverişlidir. Bu ders materyaller, üretim teknolojileri, test etme ve kalite kontrol konularıyla ilgilendiği gibi, dokunmamış malzemelerin kullanım alanlarına da değiniyor. Sistematik bir çalışma ve spesifik örneklerle, bütün imalat zinciri somutlaştırılır.
TXE5004 Teknik İplik Malzemeleri ve Pamuk İpliği (3+0) 3 Kredi AKTS:8
Doğal ve sentetik lifler ve pamuk ipliği, tekstil malzemelerinin hammaddesidir. İlk adımda iplik ve pamuk ipliğinin özelliği gözetilerek belirlenen tekstil malzemelerinin uygulanma gereksinimleri vardır. Bu ders üretim teknolojileri, test etme ve doğal ve sentetik liflerin kalite kontrolü konularıyla ilgileniyor. Bunlara ek olarak, ilgili liflerin yukarı yönde işlenme [BE1] ve uygulamaları tanıtılacaktır. Sistematik bir çalışma ve spesifik örneklerle, bütün imalat zinciri somutlaştırılır.
TXE5005 Teknik Tekstil Malzeme Yapıları (3+0) 3 Kredi AKTS:12
Bu ders, lifleri ve pamuk ipliğini 2 ve 3 boyutlu tekstil yapısına dönüştüren tüm üretim teknolojileriyle ilgilidir. Ana odak dokuma kumaşlar, örgü kumaşlar, örgü yapılar ve teknik tekstil yapılarına özel çözgülü örme (iki ve çok eksenli), 3D örgü ve 3D dokuma gibi işlemlerdir. Bu işlemler, onların ürünü olan yarı mamuller [BE2] ve geniş çaplı uygulamalar detaylı bir şekilde bu derste işlenecektir. Bunlara ek olarak test etmek ve kalite kontrol sistemleri de tanıtılacaktır. Sistematik bir çalışma ve spesifik örneklerle, imalat süreci ve işlemleri somutlaştırılır.
TXE5006 Hazır Giyim İmalatı ve Teknik Tekstil Malzemelerinin Sistem Entegresi (3+0) 3 Kredi AKTS:12
Genel olarak hazır giyim imalatı iki ana teknolojiye ayrılır: biçme ve ilmik bağlama. Geleneksel ve teknik kumaşları biçmedeki ana fark, kullanılan bıçakların malzemesi ve bıçakların kesme yüzeyleridir. Buna ek olarak teknik kumaşlarda lazer kesim ve su jeti ile kesme gibi alternatifler de kullanılır. Bıçakla kesmenin ana farkı mikro tırtıklı bıçak yüzeyler ve seramik gibi alternatif materyallerdir. Dikmek, bağlamak, kaynak yapmak ve perçinlemek teknik tekstil malzemelerini birleştirmek için kullanılır. Bu ders, teknik tekstil malzemelerinin biçilmesi ve birleştirilmesi ile ilgilidir. Sistematik bir çalışma ve spesifik örneklerle, imalat süreci ve işlemleri somutlaştırılır.