Washington merkezli düşünce kuruluşu Global Policy Institute tarafından düzenlenen Suriyeli mülteciler konulu konferansa katılan BAU Global Başkanı Enver Yücel; Türkiye’de Suriyeli mültecilerin eğitimi için yapılan yatırımları anlattı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington D.C.’de yer alan National Press Club’da gerçekleşen ve Birleşmiş Milletler Filistin Büyükelçisi Dr. Riad H. Mansour, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, GPI Başkanı Prof. Walid Phares, Dr. Halil Mutlu, BAU Global Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selçuk Şirin, ABD hükümeti yetkilileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı konferansta Suriyeli mülteciler konusu masaya yatırıldı.
Ortadoğu’dan Avrupa’ya süren mülteci akını ve gittikçe büyüyen bu insani krize uluslararası toplumun çare bulma çabalarına katkı olarak Küresel Politikalar Enstitüsü (GPI) tarafından düzenlenen “Suriye: Geçmiş, Bugün ve Gelecek” başlığını taşıyan konferansta, evlerinden ayrılmak zorunda kalmış insanlara yönelik ve yerleştikleri ülkelere entegrasyonlarına katkıda bulunacak uygulanabilir politika önerileri sunuldu.
Konferansın ana konuşmacısı, Birleşmiş Milletler Filistin Büyükelçisi Dr. Riad H. Mansour, konuya karşılaştırmalı bir perspektiften yaklaşarak “Filistin meselesinden dersler çıkarmak mümkün mü?” sorusunu gündeme getirirken, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selçuk Şirin, dünyanın en fazla sayıda mülteci barındıran ülkesi olan Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin durumu ile ilişkin bir sunum yaptı.
5 BİN ÖĞRETMEN 300 BİN MÜLTECİ ÇOCUĞA TÜRKÇE ÖĞRETECEK
Mülteci krizinin uluslararası boyutlarına değinen ve konunun eğitim boyutuna ağırlık veren bir konuşma yapan BAU Global Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, Suriyeli mülteciler için bu yıl 3 milyon dolar daha yatırım yaptıklarını dile getirerek, Suriyeli mültecilere Türkçe öğretmek üzere 150 öğretmen yetiştirmiş durum olduklarını ve bu yaz 5 bin öğretmen ile 300 bin öğrenciye türkçe öğretmeyi hedeflediklerini belirtti.
Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda üzerinden 4-5 yıl geçmesine rağmen birçok ülke liderlerinin hala mülteci konusunun ne olacağını konuştuklarını belirten Yücel,
“Her şey ortada. Suriye’deki savaş susacak, bir taraftan da mülteci konumundaki insanlar eğitilerek ülkelerine geri gönderilecek. Bütün bunları yapabilmek için maddi ve manevi güce ihtiyaç var. Türkiye 9 milyar doların üzerinde para harcadı, AB ülkeleri ise bugün 3 milyar dolar yardımı verelim mi, kaç yılda verelim, nasıl verelim bunları tartışıyor. Avrupa Birliği ülkelerine soruyorum; sizin gözünüzde bir mülteci çocuğu kaç para eder? Bir yaşında, on yaşında çocuğun korkusu olabilir mi? Bu insanları ülkelerinize almamak için sınırları kapatmak Avrupa Birliği’ne ne kadar yakışıyor” dedi.