Tanışma toplantısı raporu

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ HAYVAN VE DOĞA HUKUKU LABORATUVARI TANIŞMA TOPLANTISI RAPORU

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan Hayvan ve Doğa Hukuku Laboratuvarı’nın (HDH) tanışma toplantısı, Dr. Serkan Köybaşı, Ar. Gör. Ecem Çoban Bilici ve Ar. Gör. Efe Eroğlu’nun katılımıyla 22 Mart 2022 Salı gününde 12 öğrenci ile HUK 201 sınıfında 14:30-15:20 saatleri arasında gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Dr. Serkan Köybaşı, konuşmasına HDH’nin ne olduğunu, iç yapısını anlatarak başladı. Buna göre HDH, öncelikle iki ana alt birimden oluşmakta. Bunlar Hayvan Hukuku ve Doğa Hukuku birimleri. Bu birimlere ek olarak, liderliğini BAU Hukuk öğrencisi M. Enes Gündüz’ün üstlendiği bir çeviri ekibi kuruldu.

Birimlere katılım, hayvan hukuku ya da doğa hukuku alanlarında çalışmalar yapmak isteyen öğrenciler tarafından gönüllülük usulü ile yapılacak. Bu birimler dahilinde öğrenciler, alanlarında kaynak taramaları gerçekleştirecek, alanlara ilişkin internet sayfalarını takip edecek, münazara faaliyetleri düzenleyecekler.

Ayrıca HDH’nin internet sayfasında bir bülten hazırlanması tartışıldı, hazırlanacak olan bültenin Twitter ve Instagram üzerinden de yayınlanması üzerine konuşuldu. HDH internet sitesi ve sosyal medya hesapları için öğrenciler arasından sorumlular belirlendi. Aynı zamanda video ve içerik üretimi hakkında deneyimli olan öğrenciler gönüllü olarak bu alanlarda katkı sunmak istediklerini iletti.

Her ay hayvan ya da doğa hukuku üzerine bir kitabın okunması ve kitap hakkında yüz yüze bir görüşme gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Laboratuvar kapsamında bir okuma grubu kuruldu ve bu grubun sorumlusu gönüllülük esasınca belirlendi.

Hayvan ve Doğa hukuku alanında üniversite kütüphanesinde bulunmayan kitapların tespit edilmesi ve zaman içerisinde bu kitapların kütüphaneye kazandırılması için çalışmalar yapılmasına karar verildi.

Aynı zamanda, belirli aralıklarla Laboratuvar içi eğitimler yapılmasına ve HDH’de çalışan öğrenciler ile sosyal aktivitelerin yapılmasına karar verildi.

HDH’nin iletişim kanalı olarak kullanım kolaylığı nedeniyle Telegram uygulamasının kullanılmasına karar verildi. Telegram’da HDH’den haber almak isteyenler şu hesabı takibe alabilirler.

HDH-ANL Lab (Ana hesap. Sadece yöneticiler mesaj atabilir.)

HDH’de şu anda etkin olan gruplar şunlar:

HDH – Hayvan Kliniği

HDH – Doğa Kliniği

HDH – Kültür ekibi

HDH – Çeviri ekibi

Uzun vadeli planlar olarak ise hayvan hukuku ve doğa hukuku alanlarında projelerin geliştirilmesi, bu alanlarda Türkiye içerisindeki önemli davaların takip edilmesi ve bu davalara “amicus curiae” yazımı için çalışmaların yapılması belirlendi. Mümkün olduğu takdirde her dönem bir konferans ya da panelin yapılması planlandı. Alanlarında uzman kişiler tarafından HDH kapsamında atölyeler düzenlenmesi, bilgilendirici etkinlikler yapılması kararlaştırıldı.

Toplantının sonunda ise Dr. Serkan Köybaşı, sözü öğrencilere bıraktı ve onların beklentilerini, tavsiyelerini paylaşmalarını istedi.