Mevcut Yapılar - AV KÖŞKÜ (BÜLBÜL KASRI)
8. AV KÖŞKÜ (BÜLBÜL KASRI):
Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedîd-i Âmire)’nin çok geniş bir av sahasına (Hadika-i Hassa) sahip olduğu, kaynak ve yayınlarda belirtilmektedir. Tunca Nehri’nin iki kolu arasında kalan ve adeta bir ada görünümündeki Tavuk Ormanı (Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedîd-i Âmire)’ın Hadika-i Hassa, Av Sahası)’nda yer alan Av Köşkü, Bülbül Köşkü olarak da bilinmektedir. IV. Mehmed tarafından 1671 yılında inşa ettirilen Köşk, Edirne Belediyesi tarafından 2002 yılında restore ettirilmiştir.
Tavuk Ormanı’nda çok zengin bir ağaç ve bitki çeşitliliği yanı sıra kuş türlerinin de olduğu, yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu sahada 70 çeşit kuş türünün olduğu, ancak bunların zamanla göç ettiği veya neslinin tükendiği saptanmıştır. Bitki ve ağaç çeşitliliği bakımından da her geçen gün fakirleşen Tavuk Ormanı (Hadika-i Hassa)’da, pek çok av köşkünün inşa edildiği, ancak bunlardan yalnızca bir tanesinin günümüze ulaştığı görülmektedir.
Mevcut bir çizimine göre, düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş kare planlı bir kaide üzerinde yükselen köşkün, poligonal planlı ana yapısı, dört yönden ahşap direklerin taşıdığı bir sundurma ile 12 örtülmüştür. Kırma çatılı olduğu anlaşılan Köşk’e, iki yandan yükselen birer merdivenle ulaşıldığı, yine mevcut çizimden anlaşılmaktadır.
Günümüzde ahşap kısımları mevcut olmayan Köşk’ün, düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş olan sekizgen planlı ana yapısı, restorasyonlarla ayakta durmaktadır. Yüksek bir kaide üzerine oturan Av Köşkü, mevcut hali ile inşa edildiği dönemin mimari özelliklerini kaybetmiştir.
Edirne Sarayı (Saray-ı Cedîd-i Âmire) yapılarından Av Köşkü (Bülbül Kasrı)