Mevcut Yapılar - BABÜSSAADE (AK AĞALAR KAPISI)
1. BABÜSSAADE (AK AĞALAR KAPISI):
Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedîd-i Âmire)’ın günümüze ulaşabilmiş az sayıdaki yapılarından olan ve Ak Ağalar Kapısı olarak da bilinen Babüssaade, yakın zamanlarda gerçekleştirilen restorasyonla ayakta kalabilmiştir. Onaylı projesi doğrultusunda TBMM Milli Saraylar Dairesi tarafından 2004 yılında restore edilen yapının duvar örgüsünde, özgün durumuna uymayan uygulamaların olduğu anlaşılmaktadır.
Babüssaade (Ak Ağalar Kapısı), Matbah-ı Amire’nin kuzeydoğusunda, Alay Meydanı’na bakmakta ve Arz Odası, Ak Ağalar Hamamı, Ak Ağalar Hamamı ile Cihannüma Kasrı’nın da bulunduğu bir avluya geçişi sağlamaktadır. Düzgün kesme köfeki taşından inşa edilen Babüssaade’nin özgün durumunu büyük ölçüde kaybettiği ve şimdiki durumunu, XVII. yüzyıldaki bir onarım sırasında aldığı düşünülmektedir.
Günümüze kadar pek çok kez onarıldığı bilinen kapının yarım daire şeklindeki açıklığını taşıyan ayaklar ile basık kemerli kapı açıklığının 1950’li yıllarda harap durumda olduğu mevcut bir fotoğrafından anlaşılmaktadır. Kapı açıklığının iki yanında kalan duvarlar ise, Babüssaade’nin ilk devriyle (XV. yüzyıl) örtüşen şekilde, taş ve tuğla sıraları ile almaşık düzende örülmüştür. Babüssaade’nin 1920 yılına ait bir fotoğrafında, kapının önünde rokoko tarzında bir saçağın olduğu anlaşılmaktadır. III. Mustafa zamanında (1757 - 1774) yapıldığı düşünülen bu saçak, günümüzde mevcut değildir.
Edirne Sarayı (Saray-ı Cedîd-i Âmire) Yapılarından Babüssaade (Ak Ağalar Kapısı)
Edirne Sarayı (Saray-ı Cedîd-i Âmire) Yapılarından Babüssaade (Ak Ağalar Kapısı)’nin günümüzdeki durumu