KENTSEL SİSTEMLER VE ULAŞTIRMA YÖNETİMİ
(Türkçe – Tezli/Tezsiz)
Program Koordinatörü: Prof. Dr. Mustafa ILICALI, Öğr. Gör. Dr. Nilgün CAMKESEN
İletişim: [email protected] [email protected],
Tel: 0212 - 381 09 76
PROGRAM ÖZELLİKLERİ
Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı, tezli ve tezsiz seçenekleri bulunan, eğitim dili Türkçe olan bir programdır. Tezli program, 21 kredilik 7 ders, seminer ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Tezsiz program, 30 kredilik 10 ders, seminer ve proje çalışmasından oluşmaktadır.
PROGRAMIN AMAÇLARI VE HEDEF KİTLESİ
Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programının amacı, dört yıllık ilgili lisans bölümlerinden mezun olmuş bireylere kent ve ulaştırma sistemleri hakkında üst düzey bilgi ve uzmanlık kazandırmaktır. Bu program, kariyerini geliştirmek isteyen bireylere ulaştırma ve planlama sistemlerine yönelik olarak ülkemiz koşullarına uygun yaratıcı ve yenilikçi fikirler sunarak ve aldıkları görevlerde etkinliklerini arttırarak yardımcı olur. Program genel mühendislik ve planlama konularındaki problemleri çok disiplinli yaklaşımlar dahilinde çözebilmek için gerekli olan bilgileri de içinde barındırır. Bu programa katılanlar, kamu ve özel kuruluşlarda yönetici ve planlamacı pozisyonlarının gerektirdiği organizasyon, planlama, karar alma ve yönetim yetkinliklerini kazanır.
Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı temel olarak,
hedeflemektedir. Bu programa ilgili her hangi bir lisans derecesi olanlar başvurabilir.
PROGRAM YAPISI
Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans programında, öğrencileri kendi kariyer planlarına uygun karma bir program seçebilecekleri gibi günümüzün şartlarına göre tanımlanmış alt uzmanlık modüllerinden herhangi birini de seçebilir. Seçmeli derslerin farklı gruplandırılması ile aşağıdaki iki ayrı alanda uzmanlaşma sağlanabilir.
Kentsel Sistemler Yönetimi Alanı; şehir problemleri ve çözümlerine yönelik disiplinlerarası bir eğitim vermeyi hedeflemektedir. Çevresel, mimari, kültürel yaklaşımlar ile şehircilik yaklaşımını bir araya getirmeyi ve bu bakış açısından yeni çözümler sunmayı hedeflemektedir.
Ulaştırma Sistemleri Yönetimi Alanı; şehrin tüm dinamiklerini ele alarak, özellikle günümüzde büyük şehirlerimizde büyük bir problem haline gelmiş olan ulaştırmaya yeni yaklaşımlar ve çözümler sunmayı hedeflemektedir.
ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI:
Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı Kabul Koşulları:
KENTSEL SİSTEMLER VE ULAŞTIRMA YÖNETİMİ
EM 5203 İstatistiksel Veri Analizi ve Karar Verme
İstatistiksel analiz teknikleri ve sayısal karar verme modelleri ile bilgisayar ortamında verilerin analiz edilebilmesi, bir karar problemini modelleyebilme. Hipotez testleri, olasılık dağılımları, karar ağaçları, doğrusal programlama.
EM 5490 Yöneylem Araştırması
Modellemeye giriş, doğrusal programlamaya giriş, grafik çözüm, simpleks algoritması, ulaştırma modelleri, atama modelleri, tam sayılı programlamaya giriş, gezgin satıcı problemi, ağ modelleri.
KSUY 5250 Ulaştırmada Üst Düzey Özel Konular
Her hafta, mesleğinde uzman bir kişi Üniversitemize davet edilerek, tecrübe ve bilgi birikimini programımıza devam eden öğrencilerimizle paylaşması sağlanacaktır.
KSUY 5887 Seminer
Yüksek lisans çalışması yapmak isteyen öğrencilerin, tez aşamasına geçmeden önce almaları zorunlu olan, muhtemelen ileride hazırlayacakları tez konusunda ön-araştırma yapıp bunu sundukları ve tez hazırlama sürecine ilişkin bilgilerle donatıldıkları uygulamalı bir derstir.
KSUY 5888 Yüksek Lisans Tezi
Yüksek Lisans programında tezli opsiyonu seçen öğrencilerin, genelde programda öğretilen konularda ilgi duydukları bir alanda yapacakları bilimsel bir araştırmadır. Öğrencilerin bu derse en az iki dönem kayıt yaptırmaları gerekir.
KSUY 5999 Proje
Yüksek Lisans programı öğrencinin programda öğretilen konularla ilgili uygun bir araştırma
konusunda bir danışman rehberliğinde hazırlayacağı proje ile sonlanacaktır.
EM 5112 Mühendislikte Proje Yönetimi
Proje organizasyonu, projede liderlik koşulları, projelerde mühendislik tasarımları, projelerde iş ağları ve teknikleri. CPM ve PERT yöntemleri, proje bütçeleri, projelerde maliyet analizleri, projelerde kaynak yönetimi, proje uygulaması ve kontrol.
KSUY 5111 Ulaştırma Mühendisliği ve Planlaması
Ulaştırma ve sosyo-ekonomik gelişme. Ulaştırmanın gelişimi. Ulaştırma türleri: Kara ulaştırması- Hava ulaştırması- Su ulaştırması- Boru hatları. Ulaştırma türlerine ait altyapılar. Terminaller.Ulaştırma türlerinin işletme karakteristikleri. Performans kriterleri. Kapasite. Trafik esnekliği. Enerji tüketimi. Güvenlik Kent ulaştırma türleri. Ulaştırmada beklenen gelişmeler. Ulaştırma planlamasının amacı. Genel hatları ile ulaştırma planlaması. Ulaştırma ve arazi kullanımı. Ulaştırmanın çevresel etkileri.
KSUY 5112 Kent İçi Ulaştırma Sistemleri
Giriş ve Temel Kavramlar, Kentlerin yapısı, Kentlerin tarihsel gelişimi, Kent içi aktiviteler, Kent içi ulaştırma gereksinimi, Kent içi ulaştırmada yolculuk özellikleri, Kent içi ulaştırma sistemleri, özellikleri ve performansları, Kent içi ulaştırma planlaması aşamaları, Kent içi ulaştırmada talep yönetimi.
KSUY 5113 Kentsel Peyzaj Tasarımı
Kentsel Peyzaj tasarımı, yeni kurulan veya varolan kentsel yerleşim alanlarında yaşayan insanlar için yeni yaşama ortamları önerir. Her kentsel peyzaj tasarımı projesi, proje alanını kullanan insanlara sunulmuş bir değişim önerisidir. Dolayısı ile kentsel peyzaj tasarımı projesi yalnızca varolan kentsel mekanı tekrar düzenlemez; aynı zamanda proje alanı kullanıcılarının deneyim ve kullanım alışkanlıkları dışında yeni kullanım şekilleri de önerir.
Bu yaklaşımdan yola çıkarak, bu ders kapsamında bazı kentsel alanların/mekanların kentsel yenileme ve dönüşüm olanakları da araştırılarak peyzaj tasarımları yapılacaktır. Özellikle hızla betonlaşan kentlerimize, insanların özlemini çektikleri doğayı olabildiğince geri getirmek, estetik ve işlevi dengeleyerek yeşil ağırlıklı tasarımlar ortaya koymak birincil hedef olacaktır.
KSUY 5114 Şehirsel Sistemler
Şehirsel Gelişme Süreçleri, İnsan Eylemleri ve Şehirsel Sistemler, Demografik Degişim ve Göç, Şehirsel Sistemlerin Evrimi-Şehirleşme Döngüleri, Şehirsel Dinamikler, İşlevsel Şehirsel Alt-Sistemler, Şehirsel Sistem Analizi, Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Şehirsel Sistemler, Küreselleşme ve Küresel Ağlar, Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Mekansal Gelişme Üzerindeki Etkileri, Şehirsel Gelecek-Kentsel Rekabet
KSUY 5115 Kentsel Lojistik
Lojistik Kavramı, Lojistiğin Evrimi, Lojistik Yönetimi, Temel Lojistik Faaliyetler, Tedarik Zinciri Yönetimi, Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing), Üçüncü Parti Lojistik (3PL), Dördüncü Parti Lojistik (4PL), Yalın ve Çevik Lojistik, E-Lojistik, Kentsel Lojistik, Kentsel Lojistiğin Önemi, Tanımı ve Kapsamı, Kentsel Lojistiğin Tarafları ve Unsurları, Kentsel Taşımacılıkla İlgili Sorunlar ve Çözümler, Türkiye’deki Lojistik/Taşımacılık Sektörü ve Lojistik Merkezler, Lojistik Merkezlerin Sınıflandırılması, Organize Lojistik Bölgeleri (OLB) Temel Özellikleri, OLB’lerde Bulunması Gereken Hizmetler, OLB Büyüklük Tayini, OLB Yer Seçimi, OLB’ler İçin Fizibilite Etüdü
KSUY 5116 Liman ve Terminal İşletmeciliği
Limanların tanımı, görevi, faaliyet alanları ve sınıflandırılması. Limanların örgütsel ve idari yapısı ve ülkemizdeki uygulamaları. Deniz ve liman trafiğinin düzenlenmesi. Limanların altyapı ve üstyapılarının planlanması ve işletmesi. Yük cinsine göre ihtisaslaşmış konteyner, Ro-Ro, sıvı yük, dökme yük, parça yük terminalleri ve açık deniz yükleme ve depolama tesisleri. Terminallerde yükleme-boşaltma donanımları, yük istif, depolama ve terminal içi taşıma şekilleri. Limanlarda hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluşları. Limancılıkta kullanılan teknik terimler.
KSUY 5117 Kentsel Seyahat Talebi Modellemesi
Temel örnekleme teorisi, Örneklemede pratik uygulamalar, Modelleme ve tahminde hatalar, Veri toplama yöntemleri, Ağ ve bölgeleme sistemleri, Seyahat talebi modellemesinde modern yaklaşımlar: pratik uygulamalar ve hatalar, Seyahat dağılımı modellemesinde sentetik modeller ve pratik uygulamalar ve hatalar, Türel dağılım ve direkt talep modelleri, Farklı alternatif seçim modelleri: tanımlama ve tahmin yöntemleri, Model agregasyonu ve taşınabilirliği, Trafik atamasında modern yaklaşımlar: pratik uygulamalar ve hatalar, Ulaşımda arz-talep dengesi, Basitleştirilmiş ulaşım talep modelleri ve seyahat talebi modellemesinde diğer önemli konular.
KSUY 5118 Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları (CBS)
Giriş, CBS ile İlgili Tanım ve Kavramlar, CBS’nin Kullanım Alanları, Coğrafi Veri tipleri ve Kaynakları, CBS’nin Bileşenleri, CBS Oluşturma Aşamaları, Kent ve Ulaşım ile ilgili Disiplinler, CBS ile Kent ve Ulaşım Planlarının Hazırlanması, Uygulama Örnekleri
KSUY 5119 Kamusal Alan ve Erişilebilirlik
Engelli kimdir, engellilerin gruplanması ve özellikleri, yasal çerçeve, fiziki çevrede karşılaşılan tasarıma bağlı engeller, erişebilirlik neden gerekli, nasıl sağlanabilir, kamusal alanlarda alınabilecek önlemlerin tartışılması, evrensel tasarım prensibinin benimsenmesi, fiziki çevrede erişilebilirlik konusunda alınacak önlemler.
KSUY 5121 Ulaştırma Sistemleri Analizi
Giriş: Ulaştırma sistemleri analizi- Ulaştırma sistemi ve etkinlikler sistemi arasındaki ilişkiler- Ulaştırma talebinin kestirilmesi: Ayrık davranış modelleri, yarar fonsiyonları ve kayıtsızlık eğrisi-Deterministik tüketici davranışı modeli, Stokastik tüketici davranışı modeli, Toplulaştırılmış davranış modelleri, Ulaştırma sunusu: Maliyet fonksiyonları, Ulaştırma sistemlerinin performansları ve performans fonksiyonları, İşletme planları, Ağ analizi, Değerlendirme ve seçim süreci, Ulaştırma projelerinin değerlendirilmesinde fayda-maliyet analizi ve çok ölçütlü değerlendirme teknikleri ve genel değerlendirme.
KSUY 5122 Metropoliten Kentlerde Mekansal ve Sosyal Dinamikler
Kavramsal Açıklamalar: Kırsal Alan Kırsal Yerleşme Kavramları, Metropoliten Kır / Şehir Kır Yerleşme Kavramları, Metropolitenleşme Olgusu ve Metropoliten Alan Kavramı Tarih içinde metropoliten kent çeperi: Metropoliten Saçaklanma Olgusu ve Metropoliten Çeper Kavramı. Sanayi Öncesi Kentten Global Kente: Gelişmekte Olan Ülkelerde Kent Çeperinde Gelişim ve Dönüşüm Süreçleri Gelişmiş Ülkelerde Kent Çeperinde Gelişim ve Dönüşüm Süreçleri, Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Metropolitenleşme Olgusu Bağlamında Metropoliten Kent Çeperi Dönüşüm Süreçlerinin Karşılaştırılması: Ekonomik yapı, sosyal yapı ve mekan. Küreselleşme sürecinde kent çeperi: Küreselleşme süreci değişim ögeleri bağlamında ekonomik yapı, sosyal yapı ve mekan. İstanbul Kent Makroformu: Küreselleşme Sürecinin Toplumsal Yapı ve Mekana Etkisi.
KSUY 5123 Karayolu Ulaşım Ağlarında Tünel İşletim Sistemleri
Tünellerdeki Trafik Sistem Analizi, Tünel Aydınlatma Sistemleri, Tünel Havalandırma Sistemleri, Tünel Trafik Sinyalizasyonu, Tünel Enerji temin Sistemleri, Tünel Yangın Alarm ve Söndürme Sistemleri, Tünel Radyo Sistemleri, Tünel Otomasyonu
KSUY 5125 Peyzaj Mimarlığı
Peyzaj tanımı, kavramı ve çeşitleri. Peyzaj Mimarlığı’ nın konusu ve ilgi alanının tanıtılması. Peyzaj Mimarlığı’ nın diğer tasarım, planlama, mühendislik ve sanat dalları ile olan ilişkileri. Peyzaj mimarlığının değişen ölçeklerdeki çalışma alanları. Bu ölçeklere bağlı izlenen süreçlerin tanıtılması. Tasarım elemanlarının örneklerle ele alınması. Arazi formları ve çeşitleri, bitkisel elemanlar, peyzaj yapılarının tanıtılması.
KSUY 5126 Açık Alanların Yönetimi
Kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm proje ve uygulamalarında acil durum koşullarında yaşamsal öneme sahip olan açık alan ve yeşil alanların ‘yerleşim’ alanlarına yeterli yakınlıkta ve genişlikte sağlanması, süreklilik içinde olmaları ve kolay erişilen ve denetlenebilen alanlar şeklinde planlanmaları. Acil durum koşullarında kullanılacak açık alan ve yeşil alanların mekansal dağılımlarının, risk düzeyleri yüksek görülen ve acil durum ortamında daha fazla ihtiyaç gösterecek bölgelere yakınlık ve genişlik açılarından yeterli olup olmadıkları, açık alan ve yeşil alanların yönetimi ve işletmeciliğine toplu bir yaklaşımda bulunulacaktır. Açık alan ve yeşil alan sisteminde kapsamlı hizmet kapasitelerinin geliştirilmesi açısından mülkiyet, bakım ve denetim konularına yer verilecektir.
KSUY 5127 Park Dönüşüm Projeleri
Deprem parkları birden fazla mahalleye hizmet veren genç, yetişkin, yaşlı ve özürlü insanlar için yapılan park düzenlemeleridir. Park dönüşüm Projeleri İçin (Deprem Parkları İçin) Yer Seçim Kriterleri, Park dönüşüm Projeleri İçin (Deprem Parkları İçin) Gerekli Olan Açık ve Yeşil Alan
Miktarının Belirlenmesi ve Planlama İlkeleri dersin içeriğini oluşturacaktır.
KSUY 5128 Gemi İşletmeciliği
Deniz taşımacılığının önemi, dünya ve ülkemizdeki durumu. Deniz yoluyla taşınan başlıca yükler ve bunları taşıyan gemi tipleri. Dünya ve Türk ticaret filosunun gemi tiplerine göre durumu ve geleceği. Gemilerde düzenli ve düzensiz taşınmalar (tramp ve liner taşımacılığı). Gemi kiralama çeşitleri ve anlaşmaları. Denizyolu taşımacılığındaki deniz sigortaları. Gemi işletme şirketlerinin idari yapısı ve gemi işletme maliyetleri. Büyük hacimli katı ve sıvı dökme yük, konteyner, Ro-Ro, intermodal ve diğer taşıma şekilleri ve işletmeciliği.
KSUY 5129 Deniz Ulaştırmasında Konteyner Taşımacılığı
Konteynerin tanımı ve tipleri. Deniz ulaşımında konteyner taşımacılığının tarihçesi ve önemi. Konteyner gemilerin gelişimi ve taşıma kapasitesine göre tipleri. Konteyner yükleme-boşaltma, istifleme ve taşınma durumuna göre konteyner terminallerinin planlanması. Karayolu, demiryolu ve havayolu ile taşınan konteynerlerin tipleri taşıma şekilleri ve denizyolu konteynerlerinin karayolu ve demiryolu ile entegrasyonu ve kombine taşımacılık. Konteyner taşımacılığının üstün ve sakıncalı yönlere intermodal taşımacılık yönünden önemi.
KSUY 5211 Kamu Altyapı Projelerinin Yönetimi
Altyapı projelerinin ve yönetiminin tanımlanması, Altyapının organizasyonu ve sistemler, Kamu altyapısının izlenmesi ve değerlendirilmesi, Altyapının planlanması, programlanması ve bütçelenmesi, Tasarım ve proje geliştirme, Çevresel etkisinin değerlendirilmesi, Altyapı inşaatları, montajı, olay çalışmaları, özet ve gelecek yönelimler.
KSUY 5212 Arazi Kullanım Etiği ve Yönetimi
Uzaysal yapının bölgesel ve arazi kullanım tanımları, üç boyutlu uzay-iki boyutlu arazi, refah kaynağı olarak arazi: nüfus ve kentsel büyüme, kiralama ve yararlılık: arazi kullanım modellerindeki değişkenler.
KSUY 5213 3 Boyutlu Modelleme ve Lazer Tarama Teknolojisi
Bu teknoloji, üç boyutlu kent modeli verisine ihtiyaç duyulan kent planlama, telekomünikasyon, çevre izleme, trafik ve güvenlik gibi çok çeşitli alanlarda yüksek duyarlıkla kullanılmaktadır. Lazer verisi ve görüntülerden objelerin otomatik olarak çıkarılması son zamanlarda önemli araştırma konuları arasında yer almaktadır. Lazer tarama teknolojisi ile SYM ve bu modelden Sayısal Arazi Modeli (SAM) üretiminin yanında, ürettiği yoğun verilerden bina ve ağaç gibi yer üstü objelerin çıkarılması da mümkün hale gelmiştir. Bu verilerin sınıflandırılmasıyla bina, ağaç gibi objeler ortaya çıkarılabilir ve ayrıca yalın arazi yüzeyi de belirlenebilmektedir. Kentsel alanların değişim hızını etkileyen binalar üç boyutlu modelleme için önemli objelerdir. Bu sebeple bu objelerin etkin ve hızlı bir biçimde belirlenmesi gerekir. Günümüzde bu gereksinim görüntü ve lazer verilerini kullanan birçok sistem tarafından karşılanabilmektedir.
KSUY 5214 Malzeme Bilimi
Katıların atomik yapısı; İdeal olmayan katıların yapısı; Nokta ve çizgi hataları; Arayüzey hataları; Katıların mekanik özellikleri; Gerilme-mukavemet ilişkisi; Çatlama ve yorulma; Kristal yapılı katılarda plastik bozulma; Kristal yapılı katıların teorik mukavemeti; Dislokasyon enerjisi; Kayma düzlemleri ve sistemleri; Dislokasyon oluşumu; Mukavemet mekanizmaları; Çökelme sertleşmesi; Malzemelerde akma kavramı
KSUY 5215 Intermodal Taşımacılık
Birden fazla taşıma türünün entegrasyonuyla yapılan taşımacılıkta kullanılan uluslararası ifadeler ve tanımları. Çok türlü taşımacılık (multi-modal transport), Türler arası taşımacılık (Inter-modal transport) ve kombine taşımacılık (combined transport). Değişik taşıma türlerinin kuvvetli ve zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditleri içeren SWOT (KZFT), analizi. Taşımacılıkta uzmanlaşma, rekabet, işbirliği ve uygun taşıma şeklinin seçimi. Değişik taşıma sistemlerinde kullanılan yük taşıma araçları ve değişim eğilimleri ile taşımacılıkta kullanılan teknik terimler. Taşıma zincirinde karayolu, demiryolu, denizyolu, iç suyolu ve havayolu taşıma araçlarının her birinin ekonomik olduğu yerlerde kullanıldığı karma taşıma sistemleri. Ro-Ro, Ro-La (TOFC), Piggyback (COFC) uygulamaları. Çekicili, çekicisiz refakatli ve refakatsiz taşıma şekilleri. Intermodal taşıma zincirinin yükleri birleştirme, taşıma türleri arasında bağlantı kurma, aktarma ve dağıtım gibi ana fonksiyonlarının incelenmesi. Avrupa ve Türkiye’de karma taşımacılık uygulamaları. Karma taşımacılık yönünden limanlarımızın demiryolu ve karayolu bağlantılarının incelenmesi.
KSUY 5216 Şehirsel Mekan-Tasarım ve Estetiği
Tasarım ve Estetiği dersinde; genel kavramların tanımlamaları, yerleşme kimliği, yerleşme kimliğini belirleyen fiziksel, sosyal, ekonomik, kültürel yönlendiriciler İnsan-Mekan kavramı ilişki değerlendirme tartışmaları, İnsan-Mekan Mimari ve Şehirsel mekan, Şehirsel mekan ögeleri ve değerlendirmeler Şehirsel mekan ve şehirsel kimlik Şehirsel kimlik belirleyen ögeler ve yönlendiriciler, Estetik ile ilgili kavramsal açıklamalar, Yerleşmeler ve estetik tasarım yaklaşımları, Yerleşme Estetiği yönlendiricileri, Yerleşme Estetiği analizleri ve kurgu ilkeleri vb. konuları görsellerle tartışmalı bir ortamda işlenecektir.
KSUY 5217 Ulaştırma Yatırımlarının Değerlendirilmesi
Ulaştırma altyapısının özellikleri, Yatırımla ilgili kavramlar, Değerlendirme Metodolojisi, Talep tahmini, Güncelleştirme tekniği, Ulaştırma altyapı ve işletme maliyetleri, Ekonomik maliyetler (Gölge fiyatları, diğer düzeltme faktörleri), Ekonomik faydalar (İşletme maliyetlerindeki azalmalar, zaman kazancı, kaza azalması, çevreye zararların azalması, diğer faydalar), Maliyet ve faydaların karşılaştırılmasına ilişkin değerlendirme ölçütleri, Çök ölçütlü değerlendirme yöntemleri, Avrupa Birliği’nde ortak değerlendirme yöntemi geliştirme çabaları ve uygulanmakta olan yöntemler.
KSUY 5218 Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC)
Günümüzde çok karmaşık olan endüstriyel sistemlerin kumanda ve kontrol problemleri artık PLC teknolojisi kullanılarak çözümlenmektedir. PLC’ ye giriş, PLC’ nin yapısı, Çalışma biçimi, Kullanıcı programın yürütülmesi, Programlama çeşitleri, Programlama yapıları, MDG ile programlama tekniği, LKG ile programlama ve Komut ile Programlama, Lojik işlemi başlatma ve işlem komutları, PLC’ de programlama mantığı, Program örnekleri, Seri bağlı kontaklı devreler, Seri-paralel bağlı kontaklı devreler, SET ve RESET komutları, Kenar tetiklemeler, Zamanlayıcılar, Giriş, Zamanlayıcı Türleri, Zamanlayıcı Programlama, Sayıcılar, Giriş, Sayıcı Türleri, Sayıcı Programlama, Karşılaştırma işlemleri ve komutları, Program Akış Kontrol komutları, PLC ve Bilgisayar bağlantı seçenekleri, PLC’ nin ek modüllerinin teknik özellikleri, PLC programlamanın çeşitli endüstriyel sistemler için uygulama örnekleri.
KSUY 5221 Kent Morfolojisi
Kent morfolojisinin tanımı, morfolojinin teorik temeli, şehir yapısının tarihsel değişimi, ikincil şehir elemanlarının prensibi, yerleşimlerin gelişimi, yerleşimler ve büyüme, plan analizi, şehir dokusunun analizinde uzaysal yöntemler, ülkemizden örnek bir alanın analizi.
KSUY 5301 Trafik Yönetim ve Kontrolü