ARAŞTIRMA FONUYÖNERGESİ (Başvuru formu için tıklayınız.)
Amaç ve Kapsam
Üniversite Araştırma Fonunun amacı Üniversitede yürütülecek bilimsel araştırmalara destek sağlayarak bilimsel üretimin artırılmasına katkıda bulunmaktır.
Bahçeşehir Üniversitesinde bilimsel araştırmaların dış kaynaklarca desteklenmesi esastır. Üniversite Araştırma Fonu, Üniversite personeli tarafından yürütülen ve herhangi bir dış kaynak tarafından desteklenmeyen araştırma ve geliştirme projelerine kısa süreyle sınırlı miktarda destek sağlar.
Araştırma Fonu Genel İlkeleri
Üniversite Araştırma Fonu, dış destekli bir projeye dönüşme olasılığı güçlü ve/veya uluslararası yayın amacına yönelik araştırmalara başlangıç desteği sağlamak amacına yöneliktir.
Üniversite Araştırma Fonu, bir projeye en çok bir yıl süreyle, her yıl Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen üst sınırı aşmayan bir destek sağlar.
Üniversite Araştırma Fonundan yararlanan akademik personele proje kapsamındaki çalışmaları nedeniyle ek ücret ödenmez. Destek yalnızca ekipman ve malzeme satın almak, projede çalışan öğrencilere burs sağlamak, geçici olarak projede çalışacak dış personelin ücretlerini karşılmak veya projeyle ilgili çalışmalar kapsamında seyahat etmek için kullanılabilir.
Üniversite Araştırma Fonundan öncelikle daha önce proje desteği verilmemiş araştırmacılara destek verilir.
Araştırma Fonu Yönetimi
Üniversite Araştırma Fonu, Araştırma Fonu Komisyonu tarafından yönetilir. Araştırma Fonu Komisyonu, araştırmalardan sorumlu Rektör Yardımcısı ile Üniversite Senatosu tarafından seçilen iki öğretim üyesinden oluşur.
Araştırma Fonu Komisyonu, Üniversite Araştırma Fonuna yapılan başvuruları değerlendirir, desteklenecek projelerin seçimini yapar, desteklenen projeleri izler, Araştırma Fonu faaliyetlerini raporlar.
Başvuru ve Değerlendirme
Araştırma Fonu destek başvuruları birincisi Nisan-Mayıs aylarını, ikincisi Ekim-Kasım aylarını kapsayan iki dönemde, Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Fonu Proje Başvuru Formu kullanılarak, Araştırma Fonları ve Sözleşmeler Ofisine yapılır.
Başvuru formunda projenin başlığı, süresi, amacı ve kapsamı, hedeflenen çıktıları, öğrenciler ve dış personel dahil proje ekibi, Araştırma Fonundan istenen desteğin harcama kalemleri bazında dökümü belirtilir.
Araştırma Fonu Komisyonu, tüm başvuruları, başvuru dönemini izleyen iki ay içinde değerlendirir ve karara bağlar. Değerlendirmede, proje önerisinin 2. maddede belirtilen ilkelere uygunluğu, proje başvurusunun içeriği ve yazılış biçimi (açıklığı ve anlaşılırlığı, bütünlüğü, metodolojisi ve çalışma takvimi), proje bütçesi, proje ekibinin daha önceki bilimsel çalışmaları, proje ekibini oluşturan araştırmacıların daha önce Araştırma Fonundan destek alıp almadıkları dikkate alınır. Araştırma Fonu Komisyonu, değerlendirme sürecinde, gerekli görürse, uzman görüşüne başvurabilir, panel veya komisyonlar oluşturabilir.
Yürütme ve Raporlama
Araştırma Fonu desteğinin kullanımında proje yöneticisi yetkilidir.
Proje bitiminde, en geç iki ay içinde proje yürütücüsü tarafından bir Teknik Rapor ile bir Sonuç Raporu hazırlanarak Proje Değerlendirme Komisyonuna iletilir.
Teknik Raporda, proje kapsamında yapılan tasarım, analiz, geliştirme gibi çalışmalar ile elde edilen sonuçlar ve/veya üretilen çıktılar yer alır. Teknik Raporun uluslararası bir makaleye, konferans bildirisine veya patent/lisans başvurusuna yol açması beklenir.
Sonuç Raporunda proje kimlik bilgileri, hedeflere ne ölçüde ulaşıldığı, proje devamında ilişkili olarak yapılması planlanan araştırmalar, bütçe kullanımı, proje süresince karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerileri yer alır.
Teknik Raporlarda ve proje kapsamında yapılan bilimsel yayınlarda çalışmanın Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklendiği belirtilir.
Yürürlük
Bu yönerge Bahçeşehir Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Bu yönergeyi Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü yürütür.