BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bahçeşehir Üniversitesinde yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretim ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik; Bahçeşehir Üniversitesine bağlı enstitüler bünyesinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 50 nci maddesine ve 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun Ek 47 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen,
a) Enstitü Anabilim Dalı Başkanı: İlgili enstitü anabilim dalı başkanlarını,
b) Enstitü Kurulu: İlgili enstitü kurullarını,
c) Enstitü Müdürü: İlgili enstitü müdürlerini,
ç) Mütevelli Heyet: Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
d) Rektör: Bahçeşehir Üniversitesi Rektörünü,
e) Senato: Bahçeşehir Üniversitesi Senatosunu,
f) Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesini,
g) Yönetim Kurulu: İlgili enstitü yönetim kurullarını
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar
Öğrenci kabulü
MADDE 5 - (1) Yüksek lisans programlarına; lisans başarı düzeyi, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen GRE ve GMAT gibi YÖK tarafından başarı taban puanları belirlenen uluslararası sınavların puanı, İngilizce yürütülen programlar için İngilizce bilgi düzeyi ve ilgili Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen ve adaylara duyurulan diğer ölçütler değerlendirilerek öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına kabul edilmek için, lisans diplomasına ve başvurulan programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından (EADB) belirlenecek en az ALES puanına sahip olmak gerekir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla hangi ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı EADB tarafından belirlenir.
(2) Doktora programlarına; lisans ve varsa yüksek lisans başarı düzeyleri, ALES veya YÖK tarafından başarı taban puanları belirlenen GRE ve GMAT gibi uluslararası sınavların puanı, İngilizce yürütülen programlar için İngilizce bilgi düzeyi ve ilgili EADB tarafından uygun görülen ve adaylara duyurulan diğer ölçütler değerlendirilerek öğrenci alınır. Doktora programlarına kabul edilebilmek için; yüksek lisans veya lisans diplomasına ve başvurulan programın puan türünde 60, lisans diplomasıyla başvuranlarda 70 puandan az olmamak koşuluyla EADB tarafından belirlenecek en az ALES puanına sahip olmak gerekir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla hangi ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı EADB tarafından belirlenir. Doktora programlarına lisans diplomasıyla başvuran adayların kabul edilebilmeleri için genel not ortalamasının en az 2.75 olması gerekir.
(3) Üniversitede yürütülen lisansüstü programların dili, Senato tarafından belirlenir ve program açılmadan önce ilan edilir. Türkçe yürütülen yükseklisans programlarında, ilgili enstitü kurulu kararıyla öğrencilerin önceden belirtilecek herhangi bir yabancı dilde belli bir yeterliği sağlama şartı aranabilir. Yabancı dilde yürütülecek yükseklisans programlarına başvuran adayların yabancı dil bilgi düzeyleri Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), uluslararası kabul görmüş standart sınavlar veya Üniversitenin yaptığı İngilizce yeterlik sınavı (İYS) sonuçlarına göre belirlenir. Yabancı dilde yürütülen yükseklisans programlarına kabul edilebilmek için yeterli sınav başarı notu, her bir enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir. Ancak, İngilizce yürütülen programlar için bu yabancı dil notunun, ÜDS ve İYS'den 100 tam not üzerinden en az 65 olması gerekir. Doktora programlarına öğrenci kabulünde; ÜDS'den en az 65 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puanın eşdeğeri bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için kendi ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS'den en az 65 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puanın eşdeğeri bir puan alınması zorunludur.
(4) (Değişik RG 15.03.2011-27875 ) Aday başvuruları ve kayıtlarla ilgili tüm bilgiler Üniversite tarafından duyurulur. Lisansüstü programlara aday başvuruları ilgili enstitü müdürlüğüne doğrudan yapılır. Adaylar başvuru için ALES sonuç belgesini, İngilizce yürütülen programlar için İngilizce bilgi düzeylerini belgeleyen İYS veya eşdeğer sınav sonuç belgesini ve duyuruda belirtilen diğer belgeleri belirlenen süre içinde eksiksiz olarak teslim etmek zorundadır. Öğrenci adayından kayıt sırasında, kayıt için istenilen belgelerin aslı veya ilgili Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Adli sicil belgesi ve askerlikle ilişiğinin bulunup bulunmadığına dair belge istenmez. Bunların yerine, öğrenci adayının beyanı esas alınır ve kaydı yapılır.
(5) Adayların lisans ve/veya yüksek lisans başarı düzeyleri, ALES ve GRE veya GMAT puanları, İngilizce yürütülen programlar için İngilizce bilgi düzeyleri ve ilgili EADB'ce uygun görülen diğer ölçütlerin birlikte değerlendirilmesi sonucu EADB tarafından başarılı bulunanlar lisansüstü programlara kabul edilirler. Başvuru sonuçları ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü
MADDE 6 - (1) Üniversitedeki veya diğer bir yükseköğretim kurumundaki bir lisansüstü programda en az bir yarıyılı tamamlamış başarılı öğrenci, süresi içinde gerekli belgelerle başvurmak koşuluyla, EADB'nin önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla, Üniversitede yürütülen lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu kararda, öğrencinin kabul edildiği programdaki ders yükümlülüklerinin hangilerinden muaf tutulacağı ayrıca belirtilir. Üniversite dışındaki bir üniversiteden yatay geçiş yapan öğrencinin bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen ölçütleri sağlamış olması gerekir. Yarıyıl uzunluğu farklı üniversitelerden gelen öğrenciler için kredi eşdeğerliği ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenir.
(2) Yüksek lisans öğrencilerinin doktora programına yatay geçiş yoluyla kabul edilmeleri için; ikinci yarıyıl sonunda başvurmaları ve her program için EADB tarafından belirlenmiş başarı koşullarını sağlamış olmaları gerekir. Yatay geçiş için istenecek asgari koşullar; öğrencinin lisans eğitimi genel not ortalamasının en az 2.75 olması, ikinci yarıyıl sonu itibari ile en az altı ders ve 18 kredilik ders yükümlülüğünü tamamlaması ve yüksek lisans genel not ortalamasının en az 3.25 olmasıdır. Öğrencinin yüksek lisans ortalamasının en az 3.50 olduğu durumda lisans genel not ortalaması göz önüne alınmaz.
(3) Doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir. Yatay geçişi uygun görülen öğrencinin EADB'nın önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile programa intibakı yapılır.
İngilizce başarı düzeyi
MADDE 7 - (1) Bilimsel başarı düzeyleri İngilizce yürütülen lisansüstü programlara kabul için yeterli görülen, ancak İngilizce yeterlik sınavında başarısız olan veya bu sınava girmeyen adaylar İngilizce hazırlık programına öğrenci olarak kayıt yaptırabilirler.
Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü
MADDE 8 - (1) Bilimsel hazırlık başarılı öğrencilerin başvurdukları programa uyumlarını sağlamak amacıyla uygulanan programdır. Bilimsel hazırlık programı toplam 18 krediyi geçemez. Bu programa alınacak öğrenciler EADB tarafından adayların lisans ve/veya lisansüstü başarı düzeyleri ile izledikleri lisans ve/veya lisansüstü programların yapısı değerlendirilerek belirlenir.
(2) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen bir yüksek lisans öğrencisinin ders programı lisans veya lisansüstü seviyesindeki derslerden oluşur. Bu dersler yüksek lisans programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez.
(3) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen bir doktora öğrencisinin alması zorunlu dersler, ilgili doktora programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez.
(4) Bilimsel hazırlık programındaki öğrenciler, bilimsel hazırlık derslerinin yanısıra ilgili EADB'nin önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.
(5) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok bir takvim yılıdır. Bu süre yarıyıl izinleri dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez.
(6) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen yüksek lisans öğrencisinin başvurmuş olduğu programa başlayabilmesi için bilimsel hazırlık programı derslerinin tümünü en az C notu ile tamamlaması; bilimsel hazırlık programına kabul edilen doktora öğrencisinin başvurmuş olduğu programa başlayabilmesi için bilimsel hazırlık programı derslerinin tümünü en az B notu ile tamamlaması gerekir.
Özel öğrenci kabulü
MADDE 9 - (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili EADB'nın önerisi ve yönetim kurulu kararıyla lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar
Eğitim öğretim yılı
MADDE 10 - (1) Lisansüstü eğitim-öğretim yılı, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Devam zorunluluğu
MADDE 11 - (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencilerin devam durumları ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.
Lisansüstü derslerin kredi değerleri
MADDE 12 - (1) Bir lisansüstü dersin kredi değeri, haftalık teorik ders saatinin 1.0 katı ile haftalık uygulama saatinin 0.5 katının toplamıdır. Lisansüstü derslerin kredi değerleri ve hangi derslerin kredisiz olacağı, EADB'nin önerisi ve enstitü kurulu kararıyla tespit edilir. Seminer, dönem projesi ve tez çalışması dersleri kredisiz derslerdir.
Ders sınavları ve değerlendirme
MADDE 13 - (1) Öğrenciler ara sınav ve/veya yarıyıl içi çalışmalarından başka bir de yarıyıl sonu sınavına ve/veya yarıyıl sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Yarıyıl sonu sınavları, Üniversite tarafından belirlenen ve duyurulan yer ve zamanlarda yapılır. Öğrenciye verilecek yarıyıl sonu ders notu, ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavı ve/veya yarıyıl sonu proje çalışması değerlendirmesi ile dönem içi çalışmaları ve derse devamı gözönünde tutularak öğretim elemanı tarafından takdir olunur. EADB tarafından haklı ve geçerli görülen bir nedenle herhangi bir sınava giremeyen öğrenciye mazeret sınavı verilir.
Ders notları
MADDE 14 - (1) Öğrencilere, aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından yarıyıl sonu ders notu olarak takdir olunur:
Yarıyıl ders notu Katsayı
A 4.00
A-
B+
B
B-
C+
C
C-
D+
D
F
(2) Notların ve not ortalamalarının, 100'lük sisteme çevrilmesi gerektiğinde, aşağıdaki tablo uygulanır:
Puan Katsayı Harf Notu
90-100 4.00 A
87-89 3.67 A-
84-86 3.33 B+
80-83 3.00 B
77-79 2.67 B-
74-76 2.33 C+
70-73 2.00 C
67-69 1.67 C-
64-66 1.33 D+
60-63 1.00 D
59 ve aşağısı 0.00 F
(3) Ortalamalara katılmayan harf notları; I: Eksik, S: Yeterli, U: Yetersiz, PR: Gelişmekte olan, EX: Muaf, NA: Devamsızlık nedeniyle başarısız, W: Çekilmiş, NI: Not ortalamasına katılmayan olarak tanımlanır.
(4) Yukarıdaki notlardan;
a) (I) notu: Hastalık veya geçerli başka bir nedenle yarıyıl içinde başarılı olduğu halde ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere öğretim elemanınca takdir olunur. Öğrenci, herhangi bir dersten (I) notu aldığı takdirde, notların Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na teslimi tarihinden itibaren otuz gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (I) notu kendiliğinden (F) notu haline gelir. Bu süre, uzayan bir hastalık veya benzeri hallerde öğrencinin başvurusu, EADB'nin önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla uzatılabilir.
b) (S) notu: Proje veya tez çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir. (S) notu ayrıca, kredisiz olarak alınan ve başarılı olunan derslere verilir.
c) (U) notu: Proje veya tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere verilir. (U) notu ayrıca, kredisiz olarak alınan ve başarısız olunan derslere verilir.
ç) (PR) notu: Proje veya tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere verilir.
d) (EX) notu: Bahçeşehir Üniversitesi dışındaki üniversitelerden alınan ve programa kabul edilen dersler için ve ilgili EADB tarafından muaf tutulan dersler için verilir.
e) (NA) notu: Derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere öğretim üyesince takdir olunur. (NA) notu, not ortalamaları hesabında (F) notu işlemi görür.
(Değişik RG 18.02.2010-27497) f) (W) notu: Normal ders ekleme ve ders bırakma süresi bittikten sonra öğrencinin yarıyıl başından itibaren ilk on hafta içinde, danışmanının önerisi ve öğretim üyesinin izni ile çekilmesine izin verilen bir ders için kullanılır. Öğrencilerin bu şekilde dersten çekilmelerinde aşağıdaki kurallar uygulanır:
1) Bir öğrenci, tekrarlamak zorunda olduğu, daha önce W aldığı ve not ortalamasına katılmayan derslerden çekilemez.
2) Bir öğrenciye; bir yarıyılda en çok bir ders olmak üzere program boyunca en çok iki, lisans eğitiminden doktora programına kabul edilen öğrenciler için en çok dört dersten danışmanın önerisi ve öğretim üyesinin izniyle çekilme izni verilebilir.
g) (NI) notu: Öğrencinin kayıtlı olduğu program veya programların not ortalamasına katılmamak koşuluyla aldığı dersleri tanımlamak üzere verilir. Bu not, öğrencinin ilgili olduğu dersten aldığı harf notu ile birlikte öğrencinin not belgesinde gösterilir. Bu statüdeki dersler öğrencinin kayıtlı olduğu program veya programlarla ilgili ders saydırma işlemlerinde kullanılmaz. (NI) notu alınan dersler tekrarlanmaz. (NI) statüsünde alınan derslerin stat&uum