UYGAR (Ulaştırma Uygulama Araştırma) Merkezi; 7 Kasım 2012 tarihinde Taksim Divan Otel’inde ‘Geleceğin Yol Güvenliği Stratejilerini Geliştirmek’ semineri düzenledi. Seminere Hollanda Başbakanı Mark Rutte de katıldı.
Hollanda Başbakanı Sn. Mark Rutte ve Tarım ve Dış Ticaret Bakanı Sn. Liliane Ploumen önderliğindeki resmi ekonomik heyet programı kapsamında, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma (UYGAR) Merkezi işbirliğiyle düzenlediği ‘Geleceğin Yol Güvenliği Stratejilerini Geliştirmek’ Semineri 7 Kasım 2012 tarihinde, Taksim Divan Oteli’nde gerçekleştirildi.
Hollanda Tarım ve Dış Ticaret Bakanı H.E. Lilianne Ploumen‘in açılış konuşmasını yaptığı seminer, Hollandalı ve Türkiyeli çok sayıda politikacı, akademisyen, belediye yöneticisi ve iş adamını bir araya getirdi. Bakan Ploumen yaptığı konuşmada; ‘Hollanda-Türkiye’ ilişkilerine, tarihi arkaplanına değinirken, ‘Karayolu Trafik Güvenliği’ başta olmak üzere iki ülke için geniş işbirliği imkanlarının varlığına dikkat çekti ve seminerin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, düzenleyicilere teşekkür etti.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Şimşek de yaptığı konuşmada; Bahçeşehir Üniversitesi’nin Uluslararası etkinliklerden ve bağlantılardan bahsettikten sonra, UYGAR (Ulaştırma Uygulama Araştırma) Merkezi’ nin Prof. Dr. Mustafa ILICALI öncülüğünde, eğitim-araştırma ve danışmanlık anlamında yaptığı çalışmalardan takdirle bahsetti ve UYGAR Merkezi’ nin Hollanda ile ilişkiler bağlamında yapmış olduğu bu organizasyonun önemine vurgu yaptı.
UYGAR Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ‘Road Transportation Safety and Istanbul’(Karayolu Ulaşımı Güvenliği ve İstanbul) adlı bir sunum yaparken, ülkemizin plansız yapılaşma, göç ve ulaşım altyapısı gibi eksikliklerinden kaynaklı ‘Karayolu Trafik Güvenliği’ problemleri olduğunu ve bunun son on yıllık süreçte yapılan önemli miktardaki bölünmüş yol, demiryolu, kentiçi ulaşım düzenlemeleri gibi çalışmalarla belli ölçüde iyileştiğini fakat halen ‘Karayolu’ nun baskın bir ağırlığa sahip olduğunu anlattı. Ilıcalı; burada, eğitim, entegrasyon, Akıllı Ulaşım Sistemleri(AUS) ve Planlamanın önemine dikkat çekti. Ilıcalı; Hollanda’nın son 20 yıllık süreçte ‘Karayolu Trafik Güvenliği’ nde önemli mesafe kat ettiğini, Türkiye’nin her anlamda sürekli gelişen bir ülke olduğunu ve tarihi İlişkiler bağlamında da Hollanda ile Türkiye arasında, akademi-piyasa entegrasyonuyla çok önemli projeler ve işbirliği imkanlarının bulunduğunu belirtti. ‘Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programları’ nda 4 yıldır başta belediye çalışanları olmak üzere 500’ e yakın öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Ilıcalı, önemli sayıda mezun vermeye başladıklarını ve bunun takibinde Türkiye’de ilk olan, 4 yıllık ‘Ulaştırma Mühendisliği Lisans Programı’nı açtıklarını, bu anlamda da Hollanda’nın Delft Üniversitesi ile işbirliğine açık olduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, seminer boyunca Hollanda ve Türkiye’ den uluslararası yayın yapan kanallara (RTL, TRT Arap) verdiği mülakatlarda; bu işbirliğinin önemini, Hollanda’nın bu alanda sahip olduğu tecrübeden yararlanılması gerektiğini anlattı.
Seminere; Philips Türkiye CEO’ su Williem Rozenberg, Xidoor’ dan Royal Haskoning, OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Uğur Baran gibi isimler katılarak birer sunum gerçekleştirdiler.
Seminer; Türkiye-Hollanda ilişkilerinin önemi ve ‘Karayolu Trafik Güvenliği’ konusunun hayatiyeti anlamında önemli bir basın katılımıyla takip edildi.