BAU, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için girişimcilerin fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerini desteklemektedir. BAU Hub Kuluçka Merkezi programları ile girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu amaçlar ile aşağıdaki destek tipleri BAP kapsamında tanımlanmıştır.
Destek kapsamında verilecek muhasebe desteği vb. hizmetler, BAU Hub Kuluçka Merkezi adres gösterilmesi koşulu ile BAU Hub Kuluçka Programına dahil olan girişimcilere sağlanacaktır. Mevcut firmalara yasal adres taşıma desteği verilebilmesi için, Nace kodlarının uyumlu olması şartı aranır. (Bkz: NACE Kodu KOSGEB öncelikli teknoloji alanları listesi) Girişimin prototip geliştirme desteğinden faydalanabilmesi için prototip geliştirme sürecinde veya mevcut ürünleri üzerinde Ar-Ge çalışmaları yapıyor olması şartı aranmaktadır. Ürünü tamamlanmış seri üretime hazır girişimlerin kullanımına uygun değildir.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversitemizin, teknoloji tabanlı yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi faaliyetlerini desteklemek amacıyla BAU Hub Ön Kuluçka Programından mezun olan girişimcilere veya şirketini kurma aşamasında olan BAU akademik girişimcilerine sağladığı anonim şirket veya limited şirket kurulum desteğidir. Destek kapsamında aşağıdaki kriterler aranır.
i. Kurulacak şirketin NACE Kodu KOSGEB öncelikli teknoloji alanları listesi (https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/kobi-teknoyatirim/%C3%96ncelikli_Teknoloji_Alanlar%C4%B1_Tablosu.pdf) dahilinde olmalıdır.
ii. Akademik girişimci tarafından kurulacak/kurulmuş olan şirketin akademisyenin bilimsel çalışma alanı ile uyumlu olması beklenmektedir.
Kimler Başvurabilir:
Şirketin resmi adresinin BAU Hub Kuluçka Merkezi olması koşulu ile BAU Hub Ön Kuluçka Programından mezun olan girişimciler / BAU Akademik Girişimcileri başvurabilir. Şirket kurulumu sonrasında girişimcilerin BAU Hub Kuluçka Programına başvurmaları gerekmektedir. Şahıs şirketlerine destek sağlanmaz.
Destek Bütçesi: Şirket yasal kuruluş masrafları kapsamında ilgili yılın Ticaret Sicil Müdürlüğü harç giderleri bedeli kadar destek sağlanır.
Destek Süresi: Şirket kuruluşundan itibaren 3 ay içinde girişimciler bu destekten faydalanabilmek için resmi olarak bu desteğe başvurmalıdır. BAU Hub Ön Kuluçka Programı veya şirketini kurma aşamasında olan BAU akademik girişimcileri kapsamı dışında ve daha önceden kurulmuş şirketler bu desteğe başvuramaz.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversitemizin, teknoloji tabanlı yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi faaliyetlerini desteklemek amacıyla BAU Hub Kuluçka Programına katılan girişimcilere sağladığı şirket adres taşıma desteğidir. Destek kapsamında aşağıdaki kriterler aranır.
i. Şirketin NACE Kodu KOSGEB öncelikli teknoloji alanları listesi (https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/kobi-teknoyatirim/%C3%96ncelikli_Teknoloji_Alanlar%C4%B1_Tablosu.pdf) dahilinde olmalıdır.
ii. Şirketin kuruluş yılı, bordolu kişi sayısı, bir önceki mali yıla ait net satış geliri (firma aynı yıl kurulduysa mevcut net satış geliri) ve mevcut adresi,
iii. Kurucu ve ortağın eğitim bilgileri, mezun oldukları üniversite, tarih ve varsa lisansüstü program bilgileri.
Kimler Başvurabilir: Şirket resmi adresini BAU Hub Kuluçka Merkezi’ne taşıyan veya şube olarak göstermek isteyen şirket ortağı veya sahipleri olan BAU lisans / lisansüstü öğrencisi veya mezunu olan girişimciler / BAU Akademik Girişimciler başvurabilir. Şahıs şirketlerine destek sağlanmaz. BAU lisans / Lisansüstü Program mezunları, mezuniyet tarihleri üzerinden 5 yıl geçmiş ise başvuru yapamazlar.
Destek Bütçesi: İlgili yılın adres taşıma/şube gösterme resmi giderleri kadar destek sağlanır.
Destek Süresi: Girişimciler aynı tüzel kişilik için bir defa bu destekten faydalanabilirler.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversitemizin, teknoloji tabanlı yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi faaliyetlerini desteklemek amacıyla BAU Hub Ön Kuluçka Programından mezun olan girişimciler veya şirketini kurma aşamasında olan Üniversitemiz Akademik Girişimcilerine sağladığı mali ve hukuki müşavirlik desteğidir. Destek kapsamında aşağıdaki kriterler aranır.
i. Şirketin NACE Kodu KOSGEB öncelikli teknoloji alanları listesi (https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/kobi-teknoyatirim/%C3%96ncelikli_Teknoloji_Alanlar%C4%B1_Tablosu.pdf) dahilinde olmalıdır.
Kimler Başvurabilir: Şirketlerin resmi adresi BAU Hub Kuluçka Merkezi olması koşulu ile BAU Hub Ön Kuluçka Programından mezun olan girişimciler ve BAU akademik girişimcileri başvurabilir. Şirket kurulumu sonrasında girişimcilerin BAU Hub Kuluçka Programına başvurmaları gerekmektedir. Şahıs şirketlerine destek sağlanmaz.
Destek Bütçesi:
i. Aylık mali müşavirlik desteği belirlenirken, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından ilgili yıl için yayınlanan asgari ücretler baz alınacaktır.
ii. Hukuk müşavirliği desteği bütçesi azami 5.000 TL’dir.
Destek Süresi:
i. Aylık mali müşavirlik desteği azami 12 aydır.
ii. Hukuk müşavirliği desteği tek defaya mahsus olarak sağlanır.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversitemizin, teknoloji tabanlı yenilikçi girişimlerinin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile, girişime konu ürünlerinin teknoloji hazırlık seviyesini artırmak ve ticarileştirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla aşağıdaki proje türlerinde destek kararı bulunan girişimci firmalarına verilen köprü finansman desteğidir. Bir başka ifade ile, girişimcinin TÜBİTAK veya KOSGEB’den girişimine konu ürün ve/veya hizmete ilişkin aldığı Ar-Ge fonu için ilk aşamada ihtiyaç duyulan transfer ödemesi desteklenmektedir.
i. TÜBİTAK TEYDEB Programları
ii. KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon programı
Kimler Başvurabilir:
BAU Hub Ön Kuluçka Programından mezun olan girişimciler ve BAU Akademik Girişimcilerine şirket kurulumlarının üzerinden 24 ay geçmemiş olma şartı ile köprü finansman desteği sağlanır.
Destek Bütçesi: Destek bütçesi aşağıdaki kriterlere göre belirlenir. Köprü finansman desteği karşılığında BAU iştiraki firma üzerinden 24-36 ay süre ile girişimin %3-7 arasında hissesi için opsiyon sözleşmesi yapılır. Taraflar arasında imzalanacak sözleşmede detaylar belirlenir ve süreci BAU Hub Kuluçka Merkezi yönetir.
i. TÜBİTAK TEYDEB program desteklerinde “Transfer Ödemesi (Ön Ödeme)” uygulamasına ilişkin tutardır,
ii. KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon programı KOSGEB Kurul Karar Formu’nda belirtilen “Erken Ödemeye İlişkin Tahmini Destek Tutarı”dır.
Destek Süresi: Girişimci firma sadece bir defaya mahsus olmak üzere bu destekten faydalanabilir.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversitemizin, teknoloji tabanlı yenilikçi girişimlerinin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile, girişime konu ürünün teknoloji hazırlık seviyesini artırmak ve ticarileştirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla girişimcilere sağlanan prototip desteğidir. Prototip desteği kapsamında aşağıdaki kalemler desteklenir.
a) Üründe kullanılması planlanan elektronik malzemeler (devre elemanları, sensörler, mikroişlemciler, geliştirme kitleri vb.)
b) Üründe ihtiyaç duyulan malzeme ve hammadde alımı (metal-ahşap-cam malzemeler, kimyasal maddeler, yapıştırıcılar, lehim teli& pastası, bağlantı elemanları vb.)
c) Üretime yönelik harcamalar (devre kartı basımı, CNC işleme gibi el ile üretilemeyecek parça/eleman üretimleri için)
d) Makine-teçhizat, laboratuvar cihazları alımı (Bu kalemde talep edilen maddeler üniversite bünyesinde bulunuyorsa satın alma yerine cihazların kullanım için gerekli yönlendirmeler yapılacaktır.)
e) Deney ücretleri (Asıl işin dış kaynaklara yaptırılmaması şartı aranır.)
f) Donanım alımı (Ekran kartı vb. – proje için kritik önem taşıdığı durumlarda talep edilebilir.)
g) Yazılım ve bulut hesaplama hizmeti alımı vb.
h) Bunların dışında kalan ihtiyaçlara ilişkin olarak gerekçeli açıklama talep edilir.
Kimler Başvurabilir:
Şirketlerin resmi adresi BAU Hub Kuluçka Merkezi olması koşulu ile BAU Hub Ön Kuluçka Programından mezun olan girişimciler / BAU Akademik Girişimcilerine şirket kurulumlarının üzerinden 18 ay geçmemiş olma şartı ile Prototip Desteği sağlanır. Şirket kurulumu sonrasında girişimcilerin BAU Hub Kuluçka Programına başvurmaları gerekmektedir. Şahıs şirketleri başvuramaz.
Destek Bütçesi: Prototip Desteği bütçesi azami 18.000 TL’dir.
Destek Süresi: Girişimci firma sadece bir defaya mahsus olmak üzere bu destekten faydalanabilir. Destek süresi en az 3 ay, en fazla 12 aydır.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversitemizin, teknoloji tabanlı yenilikçi girişimlerinin şirketlerine konu teknolojik ve teknik çözümlerinin sınai mülkiyet haklarının korumalarını almaları konusunda girişimcilere sağlanan patent/faydalı model desteğidir. Destek kapsamında aşağıdaki hizmetler sağlanır:
i. Girişimcinin şirketinin ana faaliyet konusu ile ilgili patente konu olabilecek teknik çözümüne ilişkin aynı yahut benzer konuları kapsayan önceki patent başvuru veya tescillerine ilişkin patent veritabanlarından ilgili teknik alandaki önceki teknikleri öğrenmek için ön araştırma hizmeti verilmesi,
ii. Patent başvurusunun hazırlanması (tarifname takımı) hizmeti (teknik alan uzmanı olan patent vekilleri tercih edilecek, patenti yazan vekilin özgeçmişi talep edilmesi durumunda girişimci ile paylaşılacaktır),
iii. Girişimcinin tarifnameye vereceği onay sonrası başvuru ücretlerinin BAU tarafından karşılanarak ulusal başvurunun yapılması,
iv. Patent başvurusunun yapıldığı tarihten 12 ay içinde girişimci ile uluslararası patent başvuru yapılması hususunda kararı verilmesi konusunda koordinasyon hizmeti,
v. Uluslararası başvuru kararı alınması durumunda patentin çeviri hizmetleri (girişimcinin görüş ve onayı alınarak)
vi. Patent başvurusuna konu araştırma, inceleme, araştırma ve inceleme raporlarına karşı görüş hazırlanması ve belge karar ücretlerinin ödenmesi.
Kimler Başvurabilir:
BAU Hub Kuluçka Programından mezun olarak şirketini kurmuş girişimciler ve şirketleşmiş BAU akademik girişimcileri başvurabilir.
Destek Bütçesi: Destek kapsamında patent veya faydalı modeli başvurusu ve ulusal fazdaki harcamaları 2 (iki) yıl süre ile BAU tarafından karşılanacaktır.
Destek Süresi: Patent veya faydalı model başvuru tarihinden itibaren 2 (iki) yıldır.