Ülkemizin ve BAU’nun bilim politikalarına uygun olarak, araştırmacıların ve bilim insanı adayların yetkinliklerinin geliştirilmesi, akademik çalışmalarının desteklenmesi, sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli istihdamın sağlanmasına yönelik adayların gelişiminin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Farkı seviyelerdeki araştırmacı ve araştırmacı adaylarına sağlanacak destek türleri aşağıda verilmiştir.
Tanım ve Kapsamı: Üniversitemizin lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencilerinin Ar-Ge ve tasarım kültürlerinin oluşturulması, araştırma ve tasarım faaliyetlerine özendirilmesi, teşvik edilmesi, katılım sağlaması ve sanayinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmeleri amacıyla oluşturulmuş burs türüdür. Bu burs türü ile oluşturulacak kadro ile üniversitemizdeki fakülte ve araştırma merkezilerinde yürütülen araştırma ve Ar-Ge çalışmalarına lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımı amaçlanmıştır.
Kimler başvurabilir: Bahçeşehir Üniversitesi lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler üniversitemiz mensubu öğretim üyeleri aracılığı ile başvurabilir.
Burs Miktarı: BAU Burs Komisyonu tarafından belirlenen saat ücreti ödenir.
Burs Süresi: Lisans öğrencileri ayda azami 40 saat olarak ücretlendirilirler. Öğrencinin bursiyerliği, performans yönünden görevlendirildiği birim ile yıllık olarak BAP Birimi ve DSO tarafından izlenir ve değerlendirilir.
Tanım ve Kapsamı: Üniversitemizin 4 yıl ve üzeri süre ile lisans düzeyinde eğitim verilen birimlerinin, örgün öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerinin Ar-Ge ve tasarım kültürlerinin oluşturulması, araştırma ve tasarım faaliyetlerine özendirilmesi, teşvik edilmesi, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmeleri amacıyla oluşturulmuş proje desteği türüdür. Projenin yürütücülüğünü öğretim üyeleri üstlenir. Projenin araştırmacılarını lisans eğitimi düzeyindeki öğrenciler oluşturur.
LÖAP destekleri ile lisans öğrencilerinin, Teknofest, Patentle Türkiye Yarışması, Tasarım Yarışmaları, Robotik, Bakanlık Yarışmaları, IMMIB, FRC vb. statüdeki yarışmalara veya TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı veya TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Programı’na katılımları beklenmektedir. BAU’daki Capstone (bitirme) projeleri bu destek tipi kapsamında desteklenmektedir. Başvuru formunda proje ile başvurulması planlanan program katılımlarına ilişkin bilgi, belge, ilgili tarih ve diğer açıklamalar verilmelidir. BAP Birimi tarafından başvurulması planlananın program tarihlerinin uygunluğu kontrol edilmektedir.
Kimler başvurabilir: Bahçeşehir Üniversitesi lisans programlarına kayıtlı öğrenciler üniversitemiz mensubu öğretim üyeleri aracılığı ile başvurabilir.
Proje Bütçesi: 18.000 ₺
Proje Süresi: En az 6, en çok 12 ay olabilir.
Tanım ve Kapsamı: BAU LEE’de lisansüstü eğitimi yapan veya Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık eğitimi alan, sanat alanında eğitim gören öğrencilerin Yüksek Lisans, Doktora, Uzmanlık ve Sanatta Yeterlik Tez çalışmalarının desteklendiği proje tipidir.
Kimler başvurabilir: Lisansüstü tez projeleri için ilgili LEE BAP değerlendirme komisyonunun yönlendirdiği tezler ile LEE onayı ile tez danışmanlığına atanmış olan öğretim üyeleri başvuru yapabilir. Başka bir üniversitenin kadrosunda olup, eğitimini sürdürmek üzere 2547 sayılı yükseköğretim kanununun 35. Maddesi gereğince üniversitemize görevlendirilen öğrenciler ile ÖYP aracılığıyla üniversitemize gelen ve öğrenim gören öğrencilerin tezleri ilgili yönetmelik düzenlemeleri nedeniyle BAP TARAFINDAN DESTEKLENMEZ.
Tez projelerinde tez öğrencisi ve varsa LEE veya uzmanlık tezlerinde LEE tarafından onaylanmış ikinci tez danışmanı araştırmacı olarak görev yapar. Tıpta uzmanlık tezleri hariç, ikinci tez danışmanı ve tez öğrencisi dışında araştırmacı projeye dahil edilemez. Ancak tezlerde yasal veya bilimsel zorunluluklar sonucu farklı alandan çalışmada yer alması gereken araştırmacılar tez danışmanın talebi ve Komisyon onayı ile proje yürürlüğe girdikten sonra eklenebilir.
Tez projeleri için başvuru aşamasında, ilgili öğretim üyesinin danışman olarak atandığına dair öğrenci bilgi sisteminde Tez/Proje başvuru alanından onay durumunun görüntüsünü başvuru formuna eklenmesi zorunludur. Bir öğrencinin BAU bünyesinde sadece bir yüksek lisans veya bir doktora çalışması için destek alma hakkı vardır.
Proje Bütçesi: Tez projelerine verilecek bütçe üst limitleri şu şekildedir:
Yüksek Lisans Tez Projesi: 26.000 ₺
Uzmanlık, Sanatta Yeterlik Tez Projeleri: 30.000 ₺
Doktora Tez Projeleri: 36.000 ₺
Proje Süresi:
Yüksek Lisans : 2 Eğitim-öğretim dönemi
Doktora, Uzmanlık, Sanatta Yeterlik : 5 Eğitim-öğretim dönemi
Tanım ve Kapsamı:
Üniversite-sanayi işbirliğine yönelik, TÜBİTAK TEYDEB programlarındaki projelerde görev alan BAU öğretim üyelerine ve öğrencilerine verilen bireysel desteklerdir.
Kimler başvurabilir:
Üniversitemiz mensubu öğretim üyeleri, yer aldıkları TÜBİTAK TEYDEB programlarına yönelik olarak bu desteğe başvurabilirler.
Destek Bütçesi ve Süresi:
i. TÜBİTAK TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenen projelerdeki proje yürütücüsüne ve bir doktora öğrencisine TÜBİTAK tarafından ödenen Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve doktora öğrencisi burs bedeli kadar ek teşvik proje süresince ödenir. Proje süresi, başvurusunda sunulan TÜBİTAK TEYDEB 1505 projesi kapsamında BAU ile yapılacak proje sözleşmesi ile sınırlıdır.
ii. TÜBİTAK TEYDEB programlarından 1501, 1507, 1511,1509, 1511, SAYEM, 1707, 1709, 1711 ve KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon programında bilimsel danışman olarak yer alan öğretim üyelerine 1 adet Bursiyer Bütçesi (Bakınız: 5.1.1 Projelerde Bursiyer Çalıştırılmasına İlişkin Kurallar) verilir. Aynı anda iki veya daha fazla akademik/bilimsel danışmanlık için bursiyer çalıştırma kuralları ve kotaları uygulanır. Proje süresi, BAUBAP başvurusunda sunulan TÜBİTAK TEYDEB ve KOSGEB projeleri kapsamında yapılacak danışmanlık sözleşmesi süresi ile sınırlıdır.
Tanım ve Kapsamı:
Üniversite-sanayi işbirliğine yönelik, TÜBİTAK TEYDEB veya KOSGEB Ar-Ge İnovasyon programı kapsamında BAU’nun partner ve hizmet sağlayıcı olduğu projelerin yürütücüsü teknoloji firmalarının çalışanına tanımlanan bireysel desteklerdir. Bursun amacı, BAU ile teknoloji şirketinin yüklenici/alt yüklenici ilişkisi veya ortak olarak yürüttüğü proje kapsamında firmada çalışanı personelin lisansüstü eğitim ile nitelikli iş gücünün arttırılması ve üniversite ile teknoloji firması arasında kurulan işbirliği köprüsünün devamlılığını sağlamaktadır.
Kimler başvurabilir: TÜBİTAK TEYDEB veya KOSGEB projeleri kapsamında BAU’dan akademik/bilimsel danışmanlık hizmeti alan teknoloji firmaları burstan faydalanabilir. Bursun tanımlanması için TÜBİTAK PRODİS portalı veya KOSGEB proje arayüzü üzerinden BAU’ya ait bilgilerin beyan edilmiş olması ve bunların ekran görüntüsü ve kanıt doküman niteliğinde TTO’ya bildirilmesi gerekmektedir. Teknoloji firması, TÜBİTAK TEYDEB projesi veya KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Projesi için BAU ve BAU akademik danışman ile yapılan sözleşme boyunca burs için başvurabilir.
Burs Oranı: Teknoloji firmasının proje kapsamında görev almış bir personeline lisansüstü tam eğitim bursu tanımlanır. Aynı proje kapsamında birden fazla firma personeli yararlanamaz.
Burs Süresi: Burs süresi ilgili lisansüstü eğitim programı süresince tanımlanır. Ancak bu personelin firmasından ayrılması durumunda kalan süreye ilişkin eğitim-öğretim ücretine ilişkin ödeme öğrenciden talep edilir.
Tanım ve Kapsamı: BAU bünyesinde yürütülen TÜBİTAK ARDEB projeleri kapsamında görev alan lisansüstü bursiyerlerine tanımlanan bireysel desteklerdir. Bursun amacı, BAU’da nitelikli araştırmacıların yetiştirilmesi ve BAU akademisyenlerine araştırmalarında destek sağlanmasıdır.
Kimler başvurabilir: TÜBİTAK ARDEB proje yürütücüsü öğretim üyeleri TTO koordinasyonu ile ilgili ARDEB projesine bursiyer olarak kaydedilen lisansüstü öğrenciler için başvurabilir.
Burs Oranı: Bursiyerin kayıtlı olduğu LEE programının kontenjanlarına bağlı olarak, Komisyon Başkanı onayı ile tam burslu olarak sağlanır.
Burs Süresi: Burs süres, projenin resmi bitiş tarihine tekamül eden lisansüstü eğitim programı süresince tanımlanır. Bu konuda BAU LEE ve MIDB yetkilidir.
Tanım ve Kapsamı: TÜBİTAK BİDEB programı kapsamındaki seçili proje ve burslar için verilen desteklerdir. Üniversitemiz öğrencilerinin Ar-Ge ve tasarım kültürlerinin oluşturulması, araştırma ve tasarım faaliyetlerine özendirilmesi teşvik edilmesi, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmeleri ve üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla oluşturulmuş destek türüdür
Kimler başvurabilir: BAU’da lisans ve lisansüstü eğitim gören ve aşağıdaki TÜBİTAK burs/proje programlarından en az birinin başvuru koşullarını sağlayan bursiyerler başvuru yapabilir.
a) TÜBİTAK BİDEB 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
b) TÜBİTAK BİDEB 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı
c) TÜBİTAK BİDEB 2210/D Yurt İçi Sanayiye Yönelik Yüksek Lisans Burs Programı
d) TÜBİTAK BİDEB 2244 Sanayi Doktora Programı
e) TÜBİTAK BİDEB 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı
Destek Bütçesi ve Süresi: TÜBİTAK destek kararına istinaden geçerli yasal süre boyunca, TÜBİTAK tarafından sağlanacak desteklere ek olarak verilecek bütçe üst limitleri şu şeklidedir:
a) TÜBİTAK BİDEB 2209-A: BAP LÖAP kapsamında desteklenirler. Bütçe üst limiti 15.000 TL’dir.
b) TÜBİTAK BİDEB 2209-B: BAP LÖAP kapsamında desteklenirler. Bütçe üst limiti 15.000 TL’dir.
c) TÜBİTAK BİDEB 2210/D: Burs süresi boyunca, firma bünyesinde istihdam edilen öğrenciye TÜBİTAK tarafından verilen burs miktarı kadar ek burs tahsis edilir.
d) TÜBİTAK BİDEB 2244: Aşağıdaki destekler program bursiyerlerine sağlanır.
1) Tam burslu doktora programı,
2) BAU akademik yayın ve patent teşviklerinden faydalanma,
3) Doktora yeterlilik sonrası, 1 (bir) adet BAP Tez desteği,
4) BAU konferans katılım koşullarına göre doktora tez konusuna yönelik 1 (bir) konferans katılım ücreti ve BAU tarafından belirlenen koşullarda seyahat desteği,
5) Wissen Akademi’de bilişim teknolojileri konusunda 1 (bir) sertifika programına katılım hakkı,
6) BAU personeline sağlanan bilgisayar, yemek ve servis hizmetleri.
e) TÜBİTAK 2218: BAP DOSAP kapsamında desteklenirler.
Tanım ve Kapsamı: BAU mensubu öğretim üyelerinin, kendilerine bilimsel faaliyetlerinde destek olacak doktora unvanına sahip, üniversitemizin araştırma potansiyeline katkı sağlayabilecek nitelikteki araştırmacıları çalışmalarına dahil edebilmek için sundukları araştırma projeleri kapsamında istihdam ve araştırma bütçesi desteğidir.
Kimler başvurabilir: BAU mensubu olan, doktor unvanını aldıktan sonra alanında en az 5 yıl akademik deneyimi olup öğretim üyesi kadrosunda olan ve APP 1 (bir) ve üzerindeki öğretim üyeleri proje yürütücüsü olarak başvuruda bulunabilirler. Doktora sonrası araştırmacı, proje araştırmacısı olarak proje ekibinde yer almalıdır. Proje ekibinde proje araştırmacısı olarak proje çalışmalarına nitelikli katkı sağlayacak üniversitemiz dışından araştırmacılar da yer alabilir ancak DOSAP bursiyeri olarak fonlanmazlar.
Proje Bütçesi: Proje yürütücüsü ve araştırmacılar aşağıda belirtilen iki farklı tür ile bu destekten faydalanabilirler.
a) Başvurunun gerçekleştirildiği tarih itibariyle geçerli olan TÜBİTAK doktora sonrası araştırmacı bursiyer ücreti, proje kapsamında 1 (bir) araştırmacı için karşılanır. Araştırmacı bursiyer ücretine ek olarak, BAU mensubu öğretim üyesi ve doktora sonrası araştırmacıya 1 (bir) adet birinci kademe NAP desteği sağlanır.
b) Başvuru TÜBİTAK BİDEB 2218 destek kararı ile birlikte yapılıyorsa BAU mensubu öğretim üyesi ve doktora sonrası araştırmacıya 1 (bir) adet ikinci kademe NAP desteği sağlanır.
Aşağıdaki destekler DOSAP bursiyerlerine sağlanır.
1) BAU akademik yayın ve patent teşviklerinden faydalanma,
2) TÜBİTAK destekli projede yürütücü olarak başvuru (1002,1005 vb.) desteği,
3) BAU konferans katılım koşullarına göre DOSAP kapsamında desteklendiği projesi konusu ile ilgili 1 (bir) konferans katılım ücreti ve BAU tarafından belirlenen koşullarda seyahat desteği,
4) Wissen Akademi’de bilişim teknolojileri konusunda 1 (bir) sertifika programına katılım hakkı,
5) BAU personeline sağlanan bilgisayar, yemek ve servis hizmetleri.
Destek Süresi: En az 6, en fazla 24 aydır (TÜBİTAK BİDEB 2018 kapsamında ise, resmi destek süresi boyunca destek sağlanır.).
Tanım ve Kapsamı: BAU Mütevelli Heyeti ve Rektörlük onayı ile üniversitemiz mensubu öğretim üyelerinin performansına bağlı olarak araştırma amaçlı aktarılan fondur. BAU öğretim üyelerinin kişisel veya disiplinler arası bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren, evrensel olarak özgün bir konuyu ele alan ve çıktıları ile bilime katkı sağlama potansiyeli beklenen projeler ve çalışmalar desteklenir. Bu fon kapsamında gerekli görüldüğü hallerde çalışmalarda idari personel de görev alabilmektedir.
Kimler başvurabilir: Diğer destek tiplerinden farklı olarak bu fon için başvuru alınmamaktadır. Üniversitemiz mensubu öğretim üyelerinin performansına bağlı olarak Mütevelli Heyeti ve Rektörlük onayı ile fon aktarılacak öğretim üyeleri ve idari personel belirlenmektedir. Belirlenen personel ile ilgili TTO tarafından BAF formu oluşturularak, EBYS üzerinden Rektörlük ve ilgili birimlerin onay ve bilgisine sunulmaktadır.
Fon Bütçesi: Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Rektörlük tarafından belirlenmektedir. Ödemeler BAU Akademik Teşvik Yönergesi’nde yer alan Akademik Yayın Teşvik Ödeneği Katsayısı (BAUYT) üzerinden belirlenerek ödenir.
Fon Süresi: En az 3 ay, en fazla 12 ay olabilir.