Tanım ve Kapsamı: BAU öğretim üyelerinin kişisel veya disiplinler arası bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren, evrensel olarak özgün bir konuyu ele alan ve çıktıları ile bilime katkı sağlama potansiyeli beklenen projelerdir.
Kimler başvurabilir: Üniversitemiz mensubu öğretim üyeleri başvurabilir.
Proje Bütçesi: Proje Yürütücülerinin deneyimi ve APP’ye göre performansları göz önünde bulundurularak kademeli bir şekilde aşağıda belirlenen kriterlere göre proje bütçeleri oluşturulur.
NAP-1: Öğretim üyesinin yayın sayısına veya APP’ye bakılmaksızın temel destek miktarı 55.000 ₺,
NAP-2: Son 3 yıl için APP 1 (bir) ve üzerindeki yürütücüler için 75.000 ₺ + 1 adet Bursiyer Bütçesi (Bakınız: 5.1.1 Projelerde Bursiyer Çalıştırılmasına İlişkin Kurallar)
Proje süresi: En az 6 ay, en fazla 24 ay olabilir.
Tanım ve Kapsamı: Ülkemiz Kalkınma Planı, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, TÜBİTAK, HorizonEurope programı ilan edilmiş veya Komisyon tarafından belirlenmiş öncelikli alanlarda desteklenen özgün ve etki değeri yüksek olması beklenen projelerdir.
Proje başvurularında ulusal/uluslararası öncelikli alanları ve/veya Komisyon tarafından duyurulmuş öncelikli alanlarda veya BAU Araştırma Stratejisi dokümanında yer alan araştırma altyapısı mevcut olan ve yayın potansiyeli yüksek öğretim üyelerine destek verilmesi amaçlanmaktadır. Salt altyapı oluşturmaya yönelik projeler desteklenmez. Değerlendirme sürecinde projenin çok disiplinli olması (farklı bölüm, farklı fakülte, farklı üniversite) tercih edilebilir. İlgili kamu birimleri tarafından öncelikli alan olarak ifade edilen araştırma alanı/konusu, proje başvurusu dahilinde ilgili resmi doküman atıflanarak belirtilmesi beklenmektedir.
Kimler başvurabilir: Üniversitemiz mensubu, APP 1 (bir) ve üzerinde olan ve ayrıca öncelikli alan konusunda en az iki bilimsel yayını Scopus veritabanında yayınlanmış, en az bir adet dış kaynaklı araştırma projesini başarılı bir şekilde yürüterek tamamlamış olan öğretim üyeleri başvuruda bulunabilirler.
Proje Bütçesi: 220.000₺ (bursiyer bütçesi dahil)
Proje bütçesi kapsamında yürütücünün talebine göre 2 bursiyer proje ekibinde yer alabilir, ancak bu kişiler için yapılacak ödeme proje destek limiti içindedir (Bakınız: 5.1.1 Projelerde Bursiyer Çalıştırılmasına İlişkin Kurallar).
Proje süresi: En az 6 ay, en fazla 24 ay olabilir.
Tanım ve Kapsamı: BAU öğretim üyelerinin uluslararası tanınmış öncü üniversiteler veya alanında tanınmış öncü araştırma merkezleri ve araştırmacılar ile müşterek yürütecekleri uluslararası dış kaynaklı araştırma projelerinin kazanılması amacıyla verilen destektir. Öğretim üyelerinin bu destek ile uluslararası dış kaynaklı fonlara başvuruları desteklenmektedir.
Kimler başvurabilir:
Üniversitemiz mensubu APP 1 (bir) ve üzerindeki öğretim üyeleri başvuruda bulunabilirler.
Destek Bütçesi: Destek işbu bölümde tanımlanan hizmetlerden oluşmaktadır. Bu destekler TTO koordinasyonunda sağlanır. Proje için ayrı bir hesap açılarak bütçe aktarımı yapılmaz.
Destek Süresi: BAP’a başvuru tarihinden bahse konu başvurudaki uluslararası projenin çağrı son başvuru tarihine kadardır. Form üzerinden talep edilen destekler işaretlenir.
Tanım ve Kapsamı: Üniversitemiz mensubu öğretim üyesinin yürütücü, koordinatör veya kurum sorumlusu olarak görev aldığı veya alacağı, ulusal veya uluslararası kurumlardan fon desteği alınmış veya alınacak projelere ilişkin olarak eş finansman destek ihtiyacı bulunan projeler beklenmektedir. Yürütücü kurum olarak BAU’nun yer aldığı, yeni bilgiler üretilmesi, Teknoloji Hazırlık Seviyesi’nin (THS) yükseltilmesi/teknolojinin olgunlaştırılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olarak yürütülen araştırma projeleri ve ticarileşme potansiyelleri dikkate alınır. EFD için aşağıdaki kriterleri sağlayan iki farklı türde destek sağlanmaktadır.
EFD-1: TÜBİTAK (1002 hariç), Kalkınma Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği Projeleri, TAGEM, SSB ve benzeri programları kapsamında, yapılacak bilimsel araştırma ve çalışmalar için BAU’ya doğrudan bütçe aktarımı yapılacak projelerde başvuru aşamasında, proje bütçesinin belirli bir oranda BAU tarafından karşılanmasını ön şart koşan proje başvuruları için sağlanan eş finansman desteği sağlanabilir. Sosyal sorumluluk mahiyetindeki projeler, destek kapsamı dışındadır.
EFD-2: Son 5 yıl içinde Kalkınma Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği Projeleri, TAGEM, SSB ve benzeri programlarca desteklenmiş bulunan ve amacı yeni bilgilerin üretilmesi, Teknoloji Hazırlık Seviyesi’nin (THS) yükseltilmesi veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi olan, aynı zamanda bilimsel esaslara uygun olarak BAU bünyesinde başarı ile yürütülmüş projelerin devamı niteliğinde olan, kapasite artırımı ve ticarileştirme amacı güdülen proje başvuruları için sağlanan eş finansman desteği sağlanmaktadır. Sosyal sorumluluk mahiyetindeki projeler ve salt alt yapı kazanımı projeleri destek kapsamı dışındadır.
Kimler başvurabilir:
EFD-1: Üniversitemiz mensubu APP 1 (bir) ve en az bir adet dış kaynaklı araştırma projesini başarılı bir şekilde yürüterek tamamlamış olan öğretim üyeleri başvuruda bulunabilirler.
EFD-2: Son 5 yıl içinde Kalkınma Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği Projeleri, TAGEM, SSB ve benzeri programlardan desteklenmiş ve başarı ile kapanmış projenin yürütücüleri (yürütücülük görevinin BAU bünyesinde yapılmış olması şarttır) başvuru yapabilir.
Proje Bütçesi:
EFD-1: BAU’ya kazandırılacak dış kaynaklı araştırma projesi bütçesinin eş finansman desteği Komisyon tarafından değerlendirilir. Başvuru aşamasında kurumun, proje bütçesinin belirli oranında desteği ön koşul olarak şart koşan proje başvurularında bütçe limiti destek programının ortaya koyduğu oran kadar destek verilir, bunun üstüne çıkan destek talepleri Komisyon onayına tabidir.
EFD-2: Üniversitemizin dışındaki ulusal veya uluslararası kurumlardan son 5 yıl içinde fon desteği alınmış projelere yönelik bütçe üst limiti 300.000 ₺’dir. Proje bütçesi kapsamında 2 adet bursiyer proje ekibinde yer alabilir, ancak bu kişiler için yapılacak ödeme proje destek limiti içindedir. (Bakınız: 5.1.1 Projelerde Bursiyer Çalıştırılmasına İlişkin Kurallar) Başvuruya esas teşkil eden dış kaynaklı projede satın alması gerçekleştirilmiş olan alet, donanım ve cihazların mükerrer talepleri desteklenmez.
Proje süresi:
EFD-1: Başvuruya konu proje sözleşmesinde yer alan resmi tarih aralığı dikkate alınır.
EFD-2: En az 6 ay, en fazla 24 ay olabilir.
Tanım ve Kapsamı: BAU bünyesinde Ar-Ge, tasarım ve girişimcilik kültürünün oluşturulması, araştırma, uygulamalı araştırma, Ar-Ge, tasarım ve teknoloji gösterimi / prototip geliştirme / üretim faaliyetlerine özendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla oluşturulmuş destek tipidir. Destek kapsamına BAU bünyesinde yer alan veya kurulması planlanan alt yapı kazanımları, mevcut laboratuvar ve merkezlerinin alt yapılarının geliştirilmesi, bu yapıların kapasite, yayınlaştırma faaliyetlerinin artırılması için gerekli hizmet alımları veya yeni laboratuvar ve merkez kurumları için gerekli alt yapı talepleri desteklenir. Laboratuvar akreditasyon ihtiyaçları, ekipman/cihaz bakım-onarım giderleri talep edilebilir.
AR-GE Laboratuvar desteklerinde, salt eğitim amaçlı alt yapı talepleri desteklenmemekte, çift kullanım (eğitim ve araştırma) amacı gözetilmelidir. Bu kapsamda eğitim ve araştırma kapasitesini attırıcı projeler ve faaliyetler de değerlendirmeye sunulabilir.
Kimler başvurabilir: Üniversitemiz mensubu öğretim üyeleri başvurabilir.
Proje Bütçesi: Bütçe üst limiti bulunmamakta olup, Komisyon yanı sıra Rektörlük ve Genel Sekreterlik onayına tabidir.
Proje süresi: En az 6 ay, en fazla 12 ay olabilir.