Proje faydalanıcılarını belirlemek için ANFA’da mülakatlar başladı. Adaylar uygunluk kriterlerine göre değerlendirmeye alınıyor.
Suriye Dostluk Derneği’nde proje faydalanıcılarına oryantasyon yapıldı. Hazırlanan “Sıkça Sorulan Sorular” ve proje hakkında bilgi broşürleri dağıtıldı.
Suriye Dostluk Derneği’nde ve Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (ANKÜSEM) Suriyeli yararlanıcılara yönelik “Yabancılar İçin Türkçe” kursu başladı.
Toplamda 65 saat sürecek olan “Yabancılar İçin Türkçe Kursu”, alanında uzman eğitimciler tarafından devam ettiriliyor. Katılımcılara, sosyal yaşamlarında ve istihdam sürecinde yardımcı olmak için temel Türkçe eğitimi veriliyor.
Kurs sonunda her faydalanıcıya sertifika dağıtılacak.
İhtiyaç sahibi Türk vatandaşlarına yönelik “Kişisel ve Mesleki Gelişim” kursları başlatıldı.
40 saatlik Mesleki Gelişim ve 60 saatlik Kişisel Gelişim eğitimlerinde, Türk faydalanıcıların sosyal hayatlarında ve iş yerinde başarılarını kolaylaştırmak hedefleniyor.
Bugün Kişisel Gelişim eğitiminde, Türk faydalanıcılar ile takım çalışması ve güven üzerine bir etkinlik düzenlendi.
Devam eden eğitimlerin yanında bir sonraki eğitimler için mülakat çalışmaları son hızıyla devam ediyor.
Yabancılar için Türkçe eğitiminden sonra Suriyeli faydalanıcılara yönelik “Kişisel ve Mesleki Gelişim” eğitimleri başladı.
Suriyelilere yönelik 20 saatlik Kişisel Gelişim eğitimi ve 15 saatlik Mesleki Gelişim eğitimi, kişilerin entegrasyon sürecine katkıda bulunmayı ve istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefliyor.
Geçici Koruma Altındaki Suriyeli faydalanıcılara yönelik “Yabancılar İçin Türkçe” kursunun II. Fazı başlatıldı. Seviye Tespit Sınavı ile Türkçe seviyelerine göre sınıflara yerleştirilen faydalanıcılar toplam 65 saatlik bir Temel Türkçe programına tabi olacak.
Ev sahibi Türk vatandaşları için “Mesleki ve Kişisel Gelişim” eğitimlerinin II. Fazı başlatıldı.
Mesleki Gelişim kursunda bugün Türk katılımcılar, zaman yönetimi üzerine eğitim aldı. Bir günlük akışlarını ve zamanlarını nasıl harcadıklarını gözlemleyerek gün içerisinde daha verimli bir planlama yapmayı öğrendi.
İş yeri kuralları ve iş yeri güvenliği üzerine eğitim verildi. İstihdam sürecine ön hazırlık niteliğinde olan bu eğitimler sonunda kişilerden küçük sunumlar hazırlanması istendi.
Yeni eğitim fazına yönelik mülakatlar Suriye Dostluk Derneği’nde devam ediyor.
İlişki ve iletişim becerilerini güçlendirmek için sınıfta yapılan etkinlikte faydalanıcılar, gündelik yaşamlarında iletişim tıkanmalarını çözmek üzere kişisel becerilerini geliştiriyor.
Eğitimin son gününde faydalanıcılar, aile olarak tanımladıkları eğitmenler ve sınıf arkadaşları ile veda fotoğrafı çekildi.
Yeni eğitim dönemi için faydalanıcılar sınıflarına yerleşti. Yargı Akademi’de gerçekleşen eğitimin ilk günü, tanışma ve oryantasyon ile başladı. Öğrencilere, ders arasında günlük kumanyaları dağıtıldı.
Türkçe kursuna başlayan faydalanıcılar Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ANKÜSEM)’de eğitimlerine devam ediyor.
Uzun bir işsizlik sürecinden sonra yaşanan stres ve stresle baş etme yöntemleri, alanında uzman eğitimciler tarafından faydalanıcılara anlatılıyor.
Bireysel ve grupsal farklılıkların neden olduğu çatışmaları yönetmek üzerine çatışma yöntemleri eğitimi verildi. Faydalanıcılar grup çalışması ile vakalara öğrendikleri tekniklerle çözüm getirdi.
Suriyeli faydalanıcılar, eğitmenler eşliğinde kültürel ve sosyal uyum üzerine kısa sunumlar hazırladı. Grup çalışması şeklinde yürütülen derste Suriye kültürü ve ev sahibi Türk kültürü arasındaki benzerlik ve farklılıklar tartışıldı.
Türkçe dil eğitiminin son gününde Suriyeli katılımcılar, kendi yaptıkları Suriye yemekleri ile sınıfta veda partisi düzenledi. Eğitim sonunda konuşma becerilerini geliştiren katılımcılar, projeye teşekkürlerini öğrendikleri Türkçe kelimelerle ifade etti.
Stres ve öfke ile baş etme becerileri dersinde, bu duyguların kaçınılmaz fakat kontrol edilebilir olduğu öğretildi. Yapılan etkinlikte otokontrol mekanizması üzerine odaklanıldı.
Kişisel ve Mesleki Gelişim derslerinin son gününde katılımcılar mutlu bir veda pozu verdi.
Sosyal Uyum İçin Eğitim ve İstihdam Desteği Projesi kapsamında istihdam edilen Suriyeli faydalanıcımız S.A (47), çalıştığı iş yerindeki Türk işçiler ile kurduğu arkadaş bağından bahsetti. Çalıştığı giyim mağazasında işvereni ile görüşüldü. Mağaza sahibinin S.A’nın çalışmasından memnun olduğunu ve böyle bir sosyal sorumluluk projesinden yer aldıkları için mutlu olduklarını belirtti.
Yeni eğitim dönemi için Ankara’da yaşayan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve ev sahibi Türk vatandaşları ile mülakatlar Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi (ASOSEM)’de başladı.
Sosyal Uyum İçin Eğitim ve İstihdam Desteği Projesi’nin yeni eğitim fazında, 100 kişiye Mesleki Temel Eğitimi ve 200 kişiye Kişisel Gelişim Eğitimi verilmesi hedefleniyor.
Eğitime katılım mülakatlarının ikinci gününde, yüksek katılım gösteren kişiler arasından eğitime uygun olanların seçimine devam ediliyor.
Açılacak Mesleki Temel Eğitim kurslarının içeriği, uygun görülen adayların mesleki beceri ve profillerine uygun olarak belirlenecek.
Artı Vizyon Dil Akademisi’nde, Kişisel Gelişim eğitimleri başladı.
Türk vatandaşlarının ve Suriyeli mültecilerin bir arada eğitim gördüğü 100 saatlik Kişisel Gelişim Kursu sonunda katılımcılara sertifika verilecek.
ASOSEM atölyelerinde başlayan Çocuk Gelişim Kursu’nda katılımcılar gündelik eşyalardan rengarenk oyuncak bebekler dikti.
Suriyeli kadın faydalanıcılar, Duygusal Zeka ve Duygu Yönetimi üzerine eğitim aldı. Gün sonunda öğrendikleri teknikleri pratiğe dökmek üzere aktivite düzenlendi.
ASOSEM’de devam eden terzilik kursunda, faydalanıcılar temel terzilik eğitimine haftanın 5 günü devam ediyor.
Kişisel Gelişim eğitiminde bir Suriyeli faydalanıcının doğum günü sınıf arkadaşlarının getirdiği ikramlar ve pastalar ile kutlandı.
Çocuklarını kitap okumaya teşvik etmek amacıyla Çocuk Gelişimi kursiyerleri bugün basit malzemelerden kitap ayraçları yaptı.
Bahçeşehir Üniversitesi Ankara Ofisi’nde düzenlenen Sertifika Töreni’nde ilk dönem eğitimi faydalanıcılarına proje yöneticileri sertifikalarını takdim etti.
Terzilik Kursu katılımcılarının yaptığı çocuk elbiseleri ve masa örtüleri sergilendi.
Sosyal Uyum İçin Eğitim ve İstihdam Desteği Projesi kapsamında ASOSEM’de gerçekleşen Mesleki Temel Gelişim kurslarının sertifika töreni proje paydaşları ATO ve İŞKUR’un katılımıyla gerçekleşti.
Proje Yöneticisi Ediz Öztürk, eğitimlere yüksek ilgi gösteren kadın kursiyerlere sertifikalarını teslim etti.
Mesleki Temel Eğitim Sertifika Töreni girişinde kursiyerlerin yaptığı el işleri sergilendi. Yapılan oyuncaklar ASOSEM Kreş’indeki çocuklara verilecek.
İstanbul ve Ankara BAU ofislerinde Sosyal Uyum İçin Eğitim ve İstihdam Desteği Projesi kapsamında başlatılacak olan Kariyer Planlama ve Girişimcilik Eğitimleri için mülakatlar devam ediyor.