Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyesi Prof. Dr. Süha Küçükaksu, dünyada kalp ve akciğer nakli konusunda tek bilimsel otorite olan Uluslararası Kalp –Akciğer Nakli Derneği’nin Singapur’da 5-6 Kasım tarihleri arasında düzenlediği “Asya-Pasifik Kalp Nakli ve Yapay Kalp” toplantısında konuşma yapmak üzere Türkiye’den ilk ve tek “faculty member” olarak davet edildi.
Prof. Dr. Küçükaksu, 1998 yılından beri kalp nakli, yapay kalp ve yapay dolaşım çalışmalarıyla tanınmakta olup 2001 yılında ülkemizde ilk minyatür yapay kalp pompasının kullanılmasını ve 2011 yılında total yapay kalple yaşayan ilk hastanın ameliyatlarını gerçekleştirmesiyle tanınmaktadır. Ülkemizde ilk kez 2010 yılında Sağlık Bakanlığı’nın onayı ve desteği ile İstanbul’da özel bir hastanede kalp nakli - yapay kalp programını başlatmış ve ayrıca “İstanbul Yapay Kalbi” projesinin de yürütücülerindendir.
Halen, 2006 yılında kurduğu Yapay Organlar Derneği Başkanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Küçükaksu, 2013 yılından beri Uluslararası Yapay Kalp Derneği’nin yönetim kurulu üyesidir.
Aldığı davetle ilgili bilgi veren Prof. Küçükaksu, şunları söyledi:
“Türk kalp cerrahı olarak gurur duydum. Sözkonusu bu davet; Türkiye’deki başarılı yapay kalp uygulamalarının bilimsel dünyada onore edilmesidir. Hatta bu toplantı sırasında gelen davet üzerine Hindistan’da önemli bir kalp enstitüsünde yapay kalp merkezi kurmamız için de görüşmelerimiz olacak.
Türkiye’de kalp nakli bekleyen çok az insan (yılda 60-70 hasta, bekleyen 600 kişi iken) organ şansı bulurken bu şansı bulamayan yüzlerce hasta ve tıbbi nedenlerle kalp nakli yapılamayan binlerce hasta için günümüzde tek umut minyatür yapay kalp ameliyatıdır. Son 3 yılda Türkiye’de giderek artan sayıda ve başarıda uygulamalar yapılmaktadır. Kalbi durdurmadan hatta göğsü açmadan bir kaç saat içinde takılan bu sistemlerle yıllarca kaliteli bir hayat sürme imkanı hiçbir şeyle karşılaştırılamaz.”