INTERTRAFFIC ISTANBUL 2009
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
ULAŞTIRMA UYGULAMA ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYGAR)’ ın KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
27-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında NTSR Fuarcılık tarafından organize edilen, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Intertraffic İstanbul 2009 “Trafik ve Yerel Yönetimler” sektörünü bir araya getirdi. Fuarın açılışı, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit TURHAN, T.C.D.D. Genel Müdür Yardımcısı Veysi KURT, İ.B.B.Genel Sekreter Yrd. Muzaffer HACIMUSTAFAOĞLU, Amsterdam RAI Uluslararası Fuarlar Direktörü Theo LINGMONT, Aktifbank Genel Müdürü Önder HALİSDEMİR, Mercedes Benz Türk A.Ş. Jürgen ZIEGLER (CEO), Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Direktörü Prof.Dr. Mustafa ILICALI ve NTSR Genel Müdürü Serkan TIĞLIOĞLU tarafından yapıldı.
Intertraffic Fuarı’na 20 ülkeden öncü 150 yerli ve uluslararası katılımcı ve 400 seçkin marka katıldı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de bir çok kentin en önemli sorunları arasında yer alan trafik, altyapı, yol yapımı ve onarımı, park sorunları 5. Intertraffic İstanbul Fuarı’nda global ve çağdaş çözüm önerileriyle 2 gün süren ve Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) tarafından düzenlenen konferans programı dahilinde masaya yatırıldı.
Karayolları Genel Müdürü M. Cahit TURHAN yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin trafik karnesinin ürkütücü rakamlara ulaştığını belirtti. Son istatistikler hakkında bilgi veren Cahit TURHAN; “Ülkemizde trafik kazaları sonucunda oluşan ölümler tüm ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Trafik kazaları sonucu her yıl orta ölçekli bir ilçe nüfusu kadar insanımız hayatını kaybetmekte, yine orta büyüklükte bir in nüfusu kadar insanımız yaralanıp, sakatlanmakta, her yıl ülkemizin milli servetinin %2’ye yakın kısmı yok olmaktadır.” şeklinde konuştu.
13 milyon civarında ki nüfusu ile dünyanın en kalabalık mega kentleri arasında yer alan İstanbul, hem hızlı büyümenin hem de gelişimin yarattığı sorunlara çözüm ararken, 23 kişiden oluşan Intertraffic Bilimsel Etkinlikler Komitesi, toplu ulaşıma olan katkılarından dolayı 2009 “ÖZGÜN PROJE ”ödülünü Metrobüs projesine verdi. Ödülü İ.B.B.Başkanı Kadir TOPBAŞ adına açılışa katılan İ.B.B.Genel Sekreter Yrd. Muzaffer HACIMUSTAFAOĞLU’na Prof.Dr.Mustafa ILICALI ve RAI Uluslararası Fuarlar Direktörü Theo LINGMONT birlikte verdiler.
Intertraffic Fuarı Bilimsel Etkinlikler Danışmanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ILICALI’da yaptığı açıklamada kesilen trafik cezalarının trafik canavarını durdurmaya yetmediğini belirtti. Prof. ILICALI konuşmasında şu unsurlara yer verdi ; “2008 yılında 8.063.470 adet trafik cezası kesildi ve bunun maddi karşılığı 871.701.975 TL. Görülen o ki, para cezaları sürücüleri durdurmuyor. İlköğretim’den itibaren ciddi bir eğitim vermek, toplu ulaşımı geliştirerek trafikteki araç sayısını azaltmaya çalışmak ve mutlaka trafik sistemlerini teknolojik hale getirmek gerekiyor. Türkiye, teknolojik gelişmeleri en yakından takip eden ve hızla uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. Devlet kurumlarımız bu konuda oldukça başarılılar. Örneğin Karayolları 2.015 Km otoyol, 31.311 km devlet yolu ve 30.712 km il yolu üzerinde trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yatay ve düşey işaretleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda 2008 yılında 57.180 km devlet ve il yolunda 16.100.000 m²yatay işaretleme çalışması yapılmış olup, 12.000 ton beyaz, 500 ton sarı yol çizgi boyası ve 75 ton tiner kullanılmış. “. Devlet ve il yollarında yaklaşık 770.000 adet standart trafik işaret levhası, 208.000 m² bilgi levhası bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “otoyollarda ise 2008 yılında 913.600 m² yatay işaretleme, 7.424 m² düşey işaretleme, 1620 km otokorkuluk ve 882.000 m² tel çit yapımı gerçekleştirilmiştir.” dedi.
En fazla can kaybına sebep olan kazalar arasında önemli bir yeri olan hatalı sollamaların bölünmüş yol sistemleri ile azaltıldığına dikkat çeken Intertraffic Fuarı Bilimsel Etkinlikler Danışmanı Danışmanı Prof. Dr. Mustafa ILICALI; “6 yılda ülke genelinde 442 km’si otoyol olmak üzere 9.378 km bölünmüş yol yapılarak bugün itibariyle yol uzunluğu 15.479 km’ye ulaşmıştır. Bölünmüş yolların açılmasıyla özellikle hatalı sollamalardan kaynaklanan kafa kafaya çarpma ve yandan çarpışma türündeki kazalarda büyük oranda azalmalar sağlanmıştır. Sonuç olarak, trafiğe açılan bölünmüş yollarda yapılan araştırmalarda kaza sayısında %90, yaralanmalarda %30, ölümlerde %75, maddi hasarlı araç sayısında %75 azalma olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Intertraffic İstanbul fuarının bu alanda ki en büyük ikinci uluslararası fuar olduğunu ifade eden Prof. ILICALI, trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması için akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini ve son teknolojilerden haberdar olmak için de devlet kurumlarının, özel sektör firmalarının mutlaka bu fuarda görücüye çıkan yeni teknolojileri görmesinin önemini vurguladı.
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR), fuar kapsamındaki bilimsel panelleri hazırlayıp yönetmenin dışında, kendilerine ayrılan standda hem UYGAR’ın koordinatörlüğünü yaptığı “Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi“ Yüksek Lisans Programı, hem de Üniversitemiz bünyesindeki tüm Yüksek Lisans Programları ve özellikle CO-OP ile ilgili olarak katılımcılara bilgi vermiş, bilgilendirme dosya ve broşürlerinin tüm katılımcılara ulaşmasını sağlamış ve hazırlanan standımız katılımcıların yoğun ilgi ve beğenisi ile karşılanmıştır.