Öğrencilerimiz A.B.D Başkanı Barack Obama İle Buluştu !
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama düzenlenen öğrenci buluşmasında aralarında Üniversitemiz Hukuk Fakültesi öğrencileri Denizcan Demirkılıç, Ece Başaran,
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama düzenlenen öğrenci buluşmasında aralarında Üniversitemiz Hukuk Fakültesi öğrencileri Denizcan Demirkılıç, Ece Başaran, Emin Özfatura ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nden Cemil Abdullah Naseh'nin de bulunduğu öğrencilerden bazılarının sorularını yanıtladı. Üniversitemiz'den Cemil Abdullah Naseh, Obama'ya yönelttiği "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" cümlesini söyledikten sonra ne gibi bir eylemde bulunacaksınız. Biz Türk Gençleri bu barış ortamının sağlanması için sizlere nasıl yardım edebiliriz?" sorusuna, ABD Başkanı şu şekilde cevap verdi ;
"Bazıları çok idealist olduğumu söylerler. Prag'da nükleer silahları yok etmek gibi bir konuşma yaptım. Bazıları bu 'imkansız' dedi, 'İranlılar ile neden temas kurmaya çalışıyorsunuz' diyorlar. Bunlar zor şeyler ben saf değilim. Kolay olsaydı başkası bunu başarırdı zaten. Yüksekleri hedeflemezsek o zaman hiç ilerleme kaydetmeyeceğiz. Açılış konuşmamda da söylediğim gibi, başlamamız gereken en önemli nokta diyalogdur. Farklı bir dil konuşsanız bile ailelerinize önem veriyorsunuz, aynı ümitleriniz var. Bütün bunlar insanoğlunun dünyanın her tarafında paylaşılan değerler farklarından daha önemli. Dolayısıyla bu başlangıç için çok önemli bir nokta. İnsanlar yaşlanınca, yaşlılar biraz daha huylarından alışkanlıklarından vazgeçmek istemiyorlar. Rus Başkanı ile görüştüğümde çok iyi bir diyalogumuz oldu. İkimizin de soğuk savaş döneminde doğmuş olmamız rağmen, yetişkinlik çağlarımız soğuk savaşın inişe geçtiği döneme denk geldi.
ABD için çalışmak şu anlama geliyor. Bizlerin sorumlu bir şekilde hareket ettiğimizden emin olmamız gerekiyor. İran'a nükleer silah geliştirmeyin çünkü bölgede bunu yaparsanız herkes bu yarışa girecek derken biz aynı zamanda kendi nükleer silahlarımızı azaltacağız diyeceğiz.
Ülkelere çok samimi olarak onlarında halklarının iyi olmasına önem veriyoruz diyorsak destek programlarımızın da anlamı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Basın ekibimde görüşüyordum biraz önce, keyif aldılar. Bu seyahatinizde neden her şeyinizi çözmediniz diye sordular, bende bir hafta oldu sadece dedim.
Buradaki ana fikir temeli oluşturmak. Zamanla küçük çabalar sarf edersiniz, bunlarda toplanıp büyük çabalara dönüşüyor." Kendisi üniversite öncesi 1 yıl AFS değişim programı kapsamında ABD'de yaşayan Cemil Abdullah Naseh, Başkan Obama'nın kültürler arası diyaloga yaklaşımını çok olumlu bulduğunu belirtiyor. Naseh, Obama'nın, sorusuna verdiği cevabı "Barış çift taraflı sağlanacak bir olgu, yani diyalog kurmak önemli. Şu anda herkesin amacı sağlıklı diyaloglar kurmak olsa dünyada böyle sorunlara yer kalmayacak, bu yüzden Başkan Obama'nın adımlarını olumlu buluyorum" şeklinde yorumladı.
Oturuma Bahçeşehir Üniversitesi'nden katılan bir diğer öğrenci olan Ece Başaran ise 5 Nisan 2009'da Amerikan NBC televizyonunda yayınlanan Nighty News programı için NBC muhabiri Martin Fletcher'la toplantı ile ilgili duygularını ve beklentilerini paylaştı. Başkan Obama'nın neden ilk Müslüman ülke ziyareti için Türkiye'yi seçtiği konusunda "Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında önemli bir köprü olduğunu ve her iki kültürle de tarihi ve coğrafi bağları olduğu" belirten Başaran, Obama ile tanışacağı için de çok heyecanlı olduğunu ekledi.
Toplantıda Barack Obama'yla tanışan ve soru sorma fırsatı yakalayan öğrenciler 3 Nisan 2009 Cuma günü de Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde Medeniyetler İttifakı İslam Konferansı Gençlik Örgütü, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi ve Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Medeniyetler Başkenti İstanbul" konferansında 80 ülkeden gelen üniversite öğrencileriyle tanışma olanağı bulmuşlardı.