21. YÜZYILDA GLOBAL GÖÇ VE EĞİTİM SEMPOZMYUMU
Katılımcılar:
Konu: 21. Yüzyılda Global Göç ve Eğitim
Tarih: 18 Mart 2009 (Çarşamba)
Saat: 14:30-17:30
Yer: Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Konferans Salonu, Beşiktaş, İst.
Ek bilgi: Selçuk R. Şirin, Psikoloji Bölümü, [email protected]
Bugün dünyada yaşayan her 35 kişiden biri uluslararası göçmen ve bu oran, giderek entegre olan ekonomik ortamda hızla yükseliyor. Yaşadığımız bu hızlı global göç hareketi belki kendisini ilk ve en etkili olarak eğitim alanında göstermektedir. Pek çok batı ülkesinde okul çağı çocukların önemli bir kesimi -örneğin Amerika'da her dört çocuktan biri- göçmen ailelerinden geliyor. Global göçlerin eğitimle ilişkisini anlamak, sebep ve sonuçlarını tespit etmek amacıyla 18 Mart 2009 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi'nde bu alanın önde gelen iki ismini, Prof. Dr. Marcelo Suarez-Orozco ve Prof. Dr. Carola Suarez-Orozco'yu konuk ediyoruz. Göç konulu yüzlerce makaleye, onlarca kitaba ve araştırmaya imza atan bu iki önemli uzman aynı zamanda çalışmalarından dolayı Birleşmiş Milletler, İsveç Krallığı, Meksika Hükümeti dahil pek çok kurum ve ülke tarafından onurlandırmıştır. Harvard Üniversitesi Göç Projeleri Merkezi'ni kurup yöneten bu iki profesör halen New York Üniversitesi (NYU) Göçmen Araştırmaları Merkezi'nin Kurucu Eş Başkanlığını yürütmektedirler.
Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Selçuk Şirin'le birlikte New York Üniversitesi'nde ortak çalışmalar yürüten bu iki seçkin bilim insanı 16-21 Mart tarihlerinde 35 NYU öğrencisi ile birlikte üniversitemizi ziyaret edeceklerdir. Dr. Şirin tarafından yürütülecek bir haftalık "Sosyal bir Kavram Olarak Kimlik" konulu derse katılacak öğrenciler aynı zamanda kültürel, ulusal, ve dinsel kimliğin kökenlerine ilişkin olarak çeşitli araştırmalar yapacaklardır. Bu program çerçevesinde 18 Mart 2009 Çarşamba günü "Global Immigration and Education in 21st Century" (21. Yüzyılda Global Göç ve Eğitim) başlıklı bir bilimsel sempozyum (colloqiuum) düzenlenecektir.
Son yarım yüzyılı yoğun iç ve dış göçlerle geçmiş bir coğrafyada göç olgusunun insan gelişimine olan etkilerini ve eğitimle olan bağlarını daha iyi bir şekilde anlamak için sizleri bu alanda araştırmalarıyla çığır açmış iki bilim insanıyla tanışmaya davet ediyoruz.
Toplantı herkese açık ve ücretsizdir.
İngilizce ve Türkçe simültane çeviri mevcuttur.
Prof. Dr. Marcelo Suárez-Orozco
Sayısız makale, kitap ve yayını olan Marcelo Suárez-Orozco disiplinlerarası göç araştırmaları alanının kurucularından biridir. Prof. Suárez-Orozco Harvard Üniversitesi'nde Gelişimi ve Psikoloji dallarında İmtiyazlı Profesörlük hakkını 1995'te, Eğitim'de Victor S. Thomas Profesörü ünvanını da 2001 yılında aldı. Pek çok ülkede dersler, seminerler ve konuşmalar yaptı. Bunlardan sadece birkaçı şöyledir: 2004 yazı ve 2006 kışında, Meksika Dışişleri Bakanı tarafından "Küreselleşme, Göç ve Eğitim" başlıklı bir konuşma yapması için Mexico City'e davet edildi. 2005 ve 2007'de Vatikan'daki Pontifical Sosyal Bilimler Akademisi, Profesör Suárez-Orozco'yu "Küreselleşme ve Eğitim" konusunda bir konuşma yapması için Vatikan'a davet etti. Ayrıca 2005 ilkbaharında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından düzenlenen Rektörler Küresel Toplantısı'nda küresel göç konusunda bir tebliğ sundu. 2005 yazında, Kraliçe Silvia'nın da bulunduğu İsveç'teki Tällberg Forumu'nun 25. yıldönümünde "Eğitim ve Küreselleşme" konulu müzakerelerde başkanlık yaptı. 2007 ilkbaharında, İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin ve başkalarıyla birlikte Atman Vakfı Müzakereleri'nde "Madrid'de Uluslararası Göç" konusunda bir tebliğ sundu. Meksika ile ilgili yaptığı araştırmalardan dolayı Meksika hükümeti tarafından, bir yabancıya verilebilecek en yüksek rütbe olan Aztek Şahini Nişanı ile ödüllendirildi. Şu sıralar, 2004'te kazandığı, ilk "Küreselleşme ve Eğitim alanında Courtney Sale Ross Profesörü" ünvanıyla New York Üniversitesi Steinhardt Okulu'nda çalışmakta ve eşi Carola Suárez-Orozco ile birlikte kurduğu New York Üniversitesi'ndeki "Göçmen Araştırmaları Merkezi"nin eş başkanlığını yapmaktadır.
Prof. Dr. Carola Suárez-Orozco
Dr. Carola Suárez-Orozco bir klinik psikolog olarak başladığı profesyonel yaşamına New York Üniversitesi Steinhardt Eğitim, Kültür ve İnsan Gelişimi Fakültesi'nde Uygulamalı Psikoloji profesörlüğü ve "NYU Göçmen Araştırmaları Merkezi"nin eşbaşkanlığını ile devam etmektedir. Göçmen aileler ve gençler üzerine yaptığı LISA adlı boylamsal ampirik çalışması halen bu alandaki en önemli projelerden biridir. Eşi Marcelo Suárez-Orozco ile yazdığı "Children of Immigration" adlı kitap her göç araştırmacısının başucu kitabıdır. Profesör Suárez-Orozco 1997'de "Harvard Göçmen Projeleri" Merkezini kurdu ve 2007 yılında da prestijli New York Bilimler Akademisi'ne seçildi.
Suarez-Orozco çifti aynı zamanda Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF) bugüne kadar verdiği en yüksek bütçeli araştırma projesiyle Amerika'daki göçmen kökenli gençlerle yapılan en kapsamlı projelerden birine de imza atmışlardır. Bu çalışmanın sonuçları geçtiğimiz yıl yayınladıkları "Learning A New Land: Immigrant Students in American Society" (Yeni Bir Coğrafyayı Öğrenmek: Amerikan Toplumundaki Göçmen Öğrenciler) adlı kitapta toplanmıştır.
Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin
Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümünde görev yapmakta olan Dr. Şirin'in araştırmaları Amerika'daki göçmen ve azınlık çocuklarının kimlik araştırmaları üzerine yoğunlaşmaktadır. Dr. Şirin'in "Muslim American Youth" adli bir kitabı, onlarca bilimsel makalesi ve akademik yayınlarda editörlük hizmetleri bulunmaktadır. Ayrıca kendisi "En İyi Öğretmen" (Boston College), "Genç Araştırmacı" (Foundation for Child Development), ve "En İyi Bilimsel Makale" (AERA--Dünyadaki en büyük eğitim araştırma derneği) ödüllerinin sahibidir.