Birleşmiş Milletler tarafından 2 Aralık tarihihin köleliğin kaldırıldığı gün olarak kabul edilmesi nedeniyle tüm dünya üzerinde yapılan çalışmalarda gününmüzde hala modern kölelik kavramının olduğuna dikkat çekiliyor.
CNN Türk ekranlarında Mirgün Cabas’ın sunduğu Mirgün Cabas İle Her Şey programına konuk olan Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, kölelik kavramı üzerine değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye’de en sorunlu alanlar çocuk gelinler”
Türkiye’de yaşanan insan ticareti konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Nilüfer Narlı, “Türkiye’nin kölelik endeksinde üst sıralarda çıkmasının en önemli sebebi, Türkiye’de, insan ticaretinden kaynaklanan bazı sorunlar. Türkiye 2005 yılında insan ticaretini yok saydı fakat ondan önce çok muallak bir durum vardı. Eski Sovyet bloğu çöktükten sonra Türkiye’ye çok sayıda çocuk yaşta kızlar ve kadınlar cinsel sömürü amaçlı olarak Türkiye’ye getirilip burada satıldı. Daha sonra ortadoğu ülkelerindeki iç savaşlardan gelen insanlar kaçak işçi olarak çalıştı. Bunların hepsi borç esareti sorunu da yaşıyor. İnsanlar bu konuda farkındalık sahibi değil. Bunu çok anormal olarak görmememiz büyük bir sorundur” dedi.
“Türkiye’deki rakamlar raporda yazılandan fazla olabilir”
Türkiye’de 185.500 kişinin kölelik hayatı yaşadığını belirten Prof. Dr. Narlı, “Bu rakamı saptarken çocuk gelin sayısındaki açık rakamlar tespit ediliyor. Belki sayı bundan daha da fazla olabilir. Türkiye’de insan ticareti mağdurları bulunuyor. Bunlar bazı sığınıklara yerleştiriliyorlar. Her yıl pekçok sayıda insan ve kadın ticareti madurları bulunuyor. Bu tür rakamlar da açık rakamlardır. Bölgenin etrafında iç çatışmaların ve göçün olması, insan ticareti ve insan kaçakçılığı yapanların iştahını kabartıyor. Bu nedenden dolayı felaketler ve göçler çeteler için yeni köleler yaratıyor. Ülkemizdeki Suriyeli göçmenlere de legalite sağlanmalı yoksa istismar ediliyorlar” dedi.